C4i: 14,5 εκατ. ευρώ µίζες σε κρατικούς αξιωµατούχους
Τι αναφέρουν τα κατηγορητήρια για την ανάθεση του C4i στις εταιρείες Saic και Siemens🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα ίχνη της µίζας που φέρεται ότι δόθηκε για την ανάθεση του έργου ασφαλείας C4i σε κρατικούς αξιωµατούχους αναζητεί ο εφέτης ειδικός ανακριτής ∆. Ορφανίδης, καθιστώντας µέχρι στιγµής κατηγορουµένους εννέα πρόσωπα.
Σύµφωνα µε τα κατηγορητήρια που έχει σχηµατίσει ο δικαστικός λειτουργός, µέρος των 14.574.498 ευρώ που «έφυγαν» από τα µαύρα ταµεία της µητρικής Siemens χρησιµοποιήθηκαν για παράνοµες πληρωµές αξιωµατούχων και πολιτικών προσώπων, προκειµένου το έργο να ανατεθεί στη γερµανική Siemens, η οποία ήταν υπεργολάβος (σ.σ.: η σύµβαση υπεγράφη µεταξύ της αµερικανικής Saic και του ελληνικού ∆ηµοσίου).
Σύµφωνα µε τον δικαστικό λειτουργό, τα χρήµατα µέσα από διαδροµές offshore εταιρειών κατέληγαν στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος στη συνέχεια τα διένειµε, αφού έπαιρνε το «OK» από τον προϊστάµενό του, Ρ. Κουτσενρόιτερ. Κατηγορούµενοι για την ανάθεση του C4i είναι εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλα στελέχη της µητρικής Siemens, για τα αδικήµατα της ενεργητικής δωροδοκίας αλλά και του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος.
Ωστόσο, η δεύτερη κατηγορία, αυτή της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, έχει ήδη υποπέσει σε παραγραφή, αφού φέρεται ότι τελέστηκε από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Μάρτιο του 2003, δηλαδή 15 χρόνια πριν, και βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της ανάκρισης.
8% σε πρόσωπα
Σύµφωνα µε τις κλήσεις σε απολογία που έχουν σταλεί στους Γερµανούς κατηγορουµένους, «µέρος του συνολικού χρηµατικού ποσού των δεκατεσσάρων εκατοµµυρίων πεντακοσίων εβδοµήντα τεσσάρων χιλιάδων τετρακοσίων ενενήντα οκτώ ευρώ και εβδοµήντα δύο λεπτών του ευρώ (14.574.498,72), µη διακριβωθέντος εισέτι στην ανάκριση, πάντως ποσού που αυτοτελώς υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, τα οποία 14.574.498,72 ευρώ εκταµιεύθηκαν από λογαριασµούς της εταιρείας µε την επωνυµία SIEMENS AG, µητρικής της εταιρείας ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε., στα πλαίσια οργανωµένου συστήµατος δωροδοκιών που είχατε δηµιουργήσει στην Ελλάδα, υπολογιζόµενο σε συνολικό ποσοστό 10% επί του αντικειµένου κάθε σύµβασης που αναθέτονταν στη ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε., ήτοι σε ποσοστό 2% για “χορηγίες” στα πολιτικά κόµµατα και σε 8% για δωροδοκίες κρατικών αξιωµατούχων στην Ελλάδα, µε µετακύλιση του σχετικού κόστους των δωροδοκιών στο Ελληνικό ∆ηµόσιο (182.181.234 ευρώ η αξία του αντικειµένου της σύµβασης που αφορούσε τη ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. για το έργο του C4i Χ 8% ποσοστό δωροδοκιών = 14.574.498,72 ευρώ το ύψος του συνολικού ποσού των δωροδοκιών οι οποίες µετακυλίστηκαν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο).
Με τις ως άνω δε δωροδοκίες αποσκοπούσατε και στο όπως πρωτίστως ανατεθεί στη SAIC και µέσω αυτής στην κύρια υπεργολάβο της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. η σύµβαση του C4i, κατά παράβαση των καθηκόντων των δωροδοκηθέντων ως άνω υπαλλήλων, που όφειλαν να ενεργούν για την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού ∆ηµοσίου».
Σύµφωνα πάντα µε το κατηγορητήριο, η διακίνηση των χρηµατικών ποσών των δωροδοκιών γινόταν µε τη χρησιµοποίηση αρχικά τραπεζικών λογαριασµών που είχαν ανοιχθεί από τις εταιρείες Sandybury Investments Ltd, Placid Blue Corporation και Fairways Estates Ltd και στη συνέχεια έφταναν στα χέρια εκείνων που ήθελαν να τα διανείµουν. Η δικογραφία µέχρι ώρας πάντως δεν κινείται, αφού βρίσκεται στα χέρια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής ή θα την επιστρέψει στα χέρια της τακτικής ∆ικαιοσύνης.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr