Το Μαξίμου πιέζει τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και ζητά «γαλάζιο» σιωπητήριο
Εντείνονται οι πρωτοβουλίες για να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω της δικαιότερης κατανομής των βαρών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Κινήσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικο-διπλωματικής σκακιέρας επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να καταστεί εφικτή και, το σημαντικότερο, αποτελεσματική η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού. Οι στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου αφορούν σε δύο επίπεδα: Πρώτον, η Αθήνα εντείνει ήδη την πίεσή της προς τις Βρυξέλλες και μέσω της ενεργοποίησης ενός ευρέος δικτύου συμμαχιών επιχειρεί να «αλλάξει τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού». Οι δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές επαφές του πρωθυπουργού με ομολόγους του, τόσο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όσο και των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αποσκοπούν αφενός στην επιβεβαίωση, έστω και καθυστερημένα, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσω της δικαιότερης κατανομής των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της Eνωσης, αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Διεθνοποίηση
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με βαθιά γνώση των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διεθνοποίηση του ζητήματος που συστηματικά προωθεί ο πρωθυπουργός αλλά και σε προτάσεις, όπως να κατευθυνθεί κατά τέτοιον τρόπο η χρηματοδότηση προς την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν στα τουρκικά παράλια Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Οι ίδιες πηγές προδιαθέτουν, εξάλλου, πως πιθανές αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής δύνανται να καταστήσουν τις δυνάμεις που επωμίζονται τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας αποτελεσματικότερες στην ανάσχεση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Μολονότι δεν ομολογείται δημοσίως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ένα κρίσιμο ορόσημο: τις αρχές της άνοιξης. Τότε κατά τους αρμόδιους παράγοντες η συνολική εικόνα του Προσφυγικού στη χώρα αναμένεται να έχει βελτιωθεί ουσιωδώς.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός επιθυμεί -το διεμήνυσε, εξάλλου, προς πάσα κατεύθυνση και κατά την άτυπη χθεσινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Καβούρινα καταλαγιάσει το εσωτερικό μέτωπο, που επιβαρύνεται τόσο από τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όσο και από… τον υπερβάλλοντα ζήλο «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών και εντέλει θέτει σοβαρά προσκόμματα στη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση. Οπως ξεκαθαρίζουν στενοί του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες αλλά και την κόπωση των τοπικών κοινωνιών από την αδράνεια που χαρακτήριζε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια, ωστόσο, όπως τόνισε και χθες στους βουλευτές του, δεν θα πρέπει να γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις, που να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει πως πρέπει να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ υπουργών - βουλευτών - στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, κοινοποιώντας κατά πληροφορίες εκεί που πρέπει τη δυσφορία του πρωθυπουργού για την εικόνα δημόσιων αντεγκλήσεων ανάμεσα σε πρόσωπα της πλειοψηφίας. Ζητά, επιπλέον, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να υλοποιηθεί χωρίς υπαναχωρήσεις το σχέδιο μετεγκατάστασης σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας περί των 20.000 αιτούντων άσυλο έως το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σημαντικό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα αναδεικνύεται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων -λίγο λιγότερα από 10 και με χωρητικότητα 20.000 ατόμων-, ώστε παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και γενικότερα περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες.
Αναφορικά με τη χωροθεσία των συγκεκριμένων κέντρων, οι τελευταίες πληροφορίες τα τοποθετούν στα νησιά, όπου παρατηρείται σοβαρός συνωστισμός, όπως είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος, αλλά και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου βεβαίως υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ - Η Cosco όχημα νέων επενδύσεων
Πολλές και σημαντικές συμφωνίες -περί τις 15- σε αρκετούς τομείς, από τον χρηματοπιστωτικό έως αυτόν της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, αναμένεται, κατά πληροφορίες, να υπογραφούν κατά την αυριανή δεύτερη -την τελευταία εβδομάδα- συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Αθήνα αυτήν τη φορά. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί περίσσεια ικανοποίηση τόσο για το περιεχόμενο των επαφών των δύο ηγετών στη Σανγκάη όσο και για την υποδοχή που επεφύλαξε η κινεζική κυβέρνηση στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Οπως επισημαίνει υπουργός που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην κινεζική μεγαλούπολη, η θερμή ανταπόκριση του Πεκίνου εξηγείται από το γεγονός πως η νέα ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι προωθεί άμεσα όσα συμφωνεί με τους εταίρους της. Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ιδιαιτέρως θετικό momentum στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι η τοποθέτηση της Κίνας στη χώρα μας, με κύριο εκφραστή την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέλκυση και άλλων παραπλήσιου μεγέθους επενδύσεων στη χώρα μας.
Ενδεικτικό, εξάλλου, της σημασίας που αποδίδει η κινεζική εταιρεία στην επένδυσή της στην Ελλάδα είναι και ο ορισμός του πρώην αντιπροέδρου του ομίλου ως επικεφαλής της εν Ελλάδι. Εντυπωσιακή, εξάλλου, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση της Bank of China να ανοίξει άμεσα υποκατάστημα στην χώρα μας, ενώ την ίδια διαδρομή φαίνεται πως ακολουθεί στο εγγύς μέλλον και η ICBC, η οποία προς το παρόν ανοίγει γραφείο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr