Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η Θεσσαλονίκη
Η απόφαση του Γ. Μπουτάρη να µη διεκδικήσει νέα θητεία στον κεντρικό δήµο περιπλέκει τα δεδοµένα για όλα τα κόµµατα, που αδυνατούν να βρουν µια ισχυρή προσωπικότητα για να στηρίξουν στην κούρσα της διαδοχής. Το σύνθετο µωσαϊκό των «µνηστήρων», η λίστα των οποίων διαρκώς µεγαλώνει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Σε θρίλερ Μπουτάρη ήταν ο καλύτερος τρόπος για το κυβερνητικό κόµµα να παίξει το παιχνίδι των δηµοτικών εκλογών µε τους δικούς του όρους. Από τη µια να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί της δηµιουργίας κοινού µετώπου όλων των προοδευτικών και αντιφασιστικών δυνάµεων απέναντι στην ακροδεξιά -ο δήµαρχος έχει γίνει στόχος ακραίων στοιχείων και έχει δεχθεί βίαια επίθεση- και από την άλλη να προχωρήσει την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, αφού στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη συσπειρώνονταν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάµι...
Ο κύβος ερρίφθη ουσιαστικά πριν από δέκα µέρες, στο περιθώριο του συνεδρίου Thessaloniki Summit, όταν ο δήµαρχος είπε στον πρωθυπουργό πως αισθάνεται κουρασµένος. Από τη στιγµή εκείνη ξεκίνησε η αναζήτηση νέου προσώπου. Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός στράφηκε σε νέα κατεύθυνση και έκανε µια συζήτηση µε τον πρόεδρο της Helexpo-∆ΕΘ Τάσο Τζήκα, ο οποίος έχει στενή σχέση µε τον Γιάννη Μπουτάρη και έχει οικοδοµήσει εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη το προφίλ ενός σηµαντικού και δυναµικού επιχειρηµατία, µε ήπιο χαρακτήρα αλλά και µεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά της πόλης.
Στα θετικά του είναι οι καλές σχέσεις για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση των υποψηφιοτήτων για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης σχεδόν σε όλα τα κόµµατα και τις δηµοτικές παρατάξεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα κεντρικά στελέχη που χειρίστηκαν µέχρι τώρα το θέµα µοιάζουν να βρίσκονται σε αµηχανία µετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη. Στο ΚΙΝΑΛ δείχνουν αδυναµία να βρουν µια ισχυρή και ευρύτερα αποδεκτή προσωπικότητα για να στηρίξουν, ενώ και στη Νέα ∆ηµοκρατία το θέµα, αντί να βάλει τα πράγµατα σε µια σειρά, τα έκανε ακόµα πιο περίπλοκα, αφού στις µέχρι τώρα υποψηφιότητες προστέθηκαν άλλες πέντε, εκτός από τους βουλευτές που «παίζουν» για τη θέση έτσι κι αλλιώς...
Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να µη διεκδικήσει νέα θητεία στη δηµαρχία του κεντρικού δήµου άφησε στα «κρύα του λουτρού» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ποντάρει πολλά στο πρόσωπό του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η περίπτωση του Γιάννη που διατηρεί µε στελέχη από την Κεντροδεξιά µέχρι την Κεντροαριστερά, ενώ στα συν του είναι και η µεγάλη επιτυχία της φετινής ∆ΕΘ, πάνω στην οποία οικοδοµήθηκε και η καλή σχέση µε τις ΗΠΑ.
Η αγάπη του για την πόλη τον οδήγησε πολύ κοντά στη διεκδίκηση του δηµαρχιακού θώκου το 2010. Τότε, έχοντας το… χρίσµα µιας διαπαραταξιακής κίνησης, αποτελούµενης από εκπροσώπους της τότε αντιπολίτευσης του ∆ήµου Θεσσαλονίκης, στον οποίο δήµαρχος ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Τάσος Τζήκας είχε ανακοινώσει, ως επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη - ∆ηµιουργική Πόλη», πως θα είναι υποψήφιος δήµαρχος. Ωστόσο, απέσυρε την υποψηφιότητά του όταν ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος, και µάλιστα του προσέφερε τη στήριξή του.
Η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον κ. Τζήκα στο Thessaloniki Summit δεν κράτησε πολύ και ο τελευταίος δεν απάντησε αµέσως, παραπέµποντας για µετά τις οριστικές αποφάσεις του Μπουτάρη. Οταν ο νυν δήµαρχος απέσυρε το ενδιαφέρον του, το θέµα επανήλθε στο προσκήνιο και ο κ. Τζήκας ζήτησε περιθώριο £-¤ ηµερών για να απαντήσει...
Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν αµέσως να εξετάζουν και ένα δεύτερο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση που η περίπτωση Τζήκα δεν προχωρούσε, αυτό της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Η τελευταία θεωρείται πως µπορεί να σηκώσει το βάρος µιας υποψηφιότητας για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Είναι νέα, δραστήρια, αποτελεσµατική στο έργο της και έχει καλλιεργήσει -ήδη από τον καιρό που ήταν επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη- καλές σχέσεις µε όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόµα και µε τη Ν∆. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα καλά λόγια που έχει πει κατά καιρούς για τις παρεµβάσεις της ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και προβεβληµένο «γαλάζιο» στέλεχος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ερώτηµα παραµένει για τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση που θα κρατήσει αυτήν τη φορά η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη του κόµµατος στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Πολύ πριν ο πρωθυπουργός δώσει τη στήριξή του στον Γιάννη Μπουτάρη, είχε εκφράσει την απόφασή της να διεκδικήσει τον δήµο η επικεφαλής της παράταξης Ρία Καλφακάκου, γνωστό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Το «άδειασµά» της από τα κεντρικά του κόµµατος, µε τη στήριξη στον Μπουτάρη, άφησε πικρή γεύση σε πολλά τοπικά στελέχη, µε κάποια εξ αυτών να δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους.
Ψάχνονται στο ΚΙΝΑΛ
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και στο ΚΙΝΑΛ. Η απόφαση του Μπουτάρη να µην είναι υποψήφιος φέρνει το Κίνηµα σε αµηχανία, αφού είναι προφανές πως δεν µπορούν να βρουν εύκολα άλλο στέλεχος µε το πολιτικό διαµέτρηµα του νυν δηµάρχου. Στο ΚΙΝΑΛ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο να στηρίξουν την Εύα Καϊλή. Η ίδια δεν αποκλείει τίποτα και αφήνει ανοιχτό αυτό το «παράθυρο», δηλώνοντας µάλιστα πως θα συναντηθεί και θα µιλήσει µε τον Μπουτάρη. Στο ΚΙΝΑΛ βλέπουν και το σενάριο στήριξης του Σπύρου Βούγια, ο οποίος ήδη έχει παρουσιάσει την κίνησή του, στην οποία ηγείται µαζί µε τον Νίκο Νυφούδη.
Ο κ. Βούγιας θεωρείται πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, είναι από τους πρωτεργάτες της κίνησης από την οποία προέκυψε η «Πρωτοβουλία» του Μπουτάρη, έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί ερείσµατα στην Κεντροαριστερά. Αποφάσεις ακόµα δεν έχουν ληφθεί, αλλά ο κ. Βούγιας δήλωσε ανοιχτός σε όλες τις συζητήσεις. Πάντως, στελέχη του ΚΙΝΑΛ επισηµαίνουν πως, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η περίπτωση Καϊλή, υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι, επιχειρηµατίες, πανεπιστηµιακοί, που θα µπορούσαν να υποστηριχθούν.
Πληθωρισμός στη ΝΔ
Στη Νέα ∆ηµοκρατία, η ανακοίνωση της απόφασης του Γιάννη Μπουτάρη, αντί να βάλει τα πράγµατα σε µια τάξη, µάλλον «ανακάτεψε την τράπουλα» ακόµα περισσότερο. Μέχρι προχθές γνωρίζαµε πως από τον χώρο της ∆εξιάς και της Κεντροδεξιάς ήταν οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού και βουλευτή Γιώργου Ορφανού, των ανεξάρτητων δηµοτικών συµβούλων Κωνσταντίνου Ζέρβα (αποχώρησε από την παράταξη Μπουτάρη) και Εφραίµ Κυριζίδη (αποχώρησε από την παράταξη Καλαφάτη της Ν∆), του περιφερειακού συµβούλου Χάρη Αηδονόπουλου, του πρώην γενικού αστυνοµικού διευθυντή Θεσσαλονίκης και γενικού γραµµατέα της ∆ιεθνούς Συνοµοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βασίλη Μωυσίδη, του διδάκτορα Κοινωνιολογίας Ιωάννη Νασιούλα και του δηµοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου.
Από προχθές, όµως, σε όλους αυτούς ήρθε να προστεθεί ο δικηγόρος και δηµοτικός σύµβουλος ∆ηµήτρης Κούβελας (γιος του πρώην δηµάρχου και υπουργού Σωτήρη Κούβελα), ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Κούβελας συναντήθηκε στις 26 Οκτωβρίου µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε το θέµα, χωρίς όµως να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριµένα θέµατα. «Παρών», όµως, στις εξελίξεις στη νέα εποχή δήλωσε και ο πρώην γραµµατέας της Ν∆ Ανδρέας Παπαµιµίκος.
«Η Ιστορία θα αποτιµήσει τη δηµαρχιακή διαδροµή του Γιάννη Μπουτάρη, καταγράφοντας ευδιάκριτα και τις επιτυχίες του και τα λάθη του. Και τα δύο διδάσκουν. Η πόλη µας δεν αλλάζει απλώς σελίδα, αλλάζει εποχή. Και οι µεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για πρώτη φορά µπροστά της δεν πρέπει να χαθούν. Είναι στο χέρι µας όλοι µαζί να τις κερδίσουµε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Παπαµιµίκος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρώην γραµµατέας της Ν∆ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος, ενώ δέχεται πιέσεις από εκπροσώπους φορέων και ιδρυµάτων της Θεσσαλονίκης -ακόµα και βουλευτές- να κάνει το αποφασιστικό βήµα και να βγει µπροστά.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, πάντως, για τη Ν∆ έπεσαν εσχάτως άλλα τρία ονόµατα. Αυτά του Νίκου Ταχιάου, αναπληρωτή γραµµατέα Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας του κόµµατος, ο οποίος ενδιαφέρεται και για µια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, του Περικλή Μήτκα, πρύτανη του ΑΠΘ ο οποίος έχει συζητήσει για το θέµα µε τον πρόεδρο της Ν∆, και του Γιάννη Σωσσίδη, δικηγόρου και προέδρου της ΧΑΝΘ! Μάλιστα, το όνοµα του τελευταίου περιλαµβάνεται και σε δηµοσκόπηση που διενεργείται τις τελευταίες µέρες στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια δηµοσκόπηση είναι και τα ονόµατα των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα και Ελενας Ράπτη, οι οποίοι πάντως στις κρούσεις που τους έγιναν το προηγούµενο διάστηµα απάντησαν ευγενικά «όχι».
Σε στάση αναμονής
Στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, στην «Πρωτοβουλία», όλοι περιµένουν την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην επόµενη µέρα. «Εκείνο που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η συνοχή της παράταξης. Αυτό είναι το πιο σηµαντικό αυτήν τη στιγµή» τόνισε µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου Θεσσαλονίκης και στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Μπουτάρη, Καλυψώ Γούλα. Η ίδια επεσήµανε πως θέλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά εκείνο που αυτήν τη στιγµή πρέπει να γίνει αφορά στην υιοθέτηση και έναρξη των διαδικασιών για την επόµενη µέρα της παράταξης. Πάντως, στο εσωτερικό της παράταξης επικρατεί αβεβαιότητα. «Το µέλλον για την “Πρωτοβουλία” δεν υπάρχει. Υπάρχουν µέσα στην οµάδα διαφορετικές στρατηγικές, διαφορετικές βλέψεις» δήλωσε ο Ανδρέας Κουράκης, στέλεχος και εκ των πρωτεργατών της «Πρωτοβουλίας».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr