Συναντήσεις Κουμουτσάκου στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, ο Έλληνας αν. υπουργός συναντήθηκε με την μελλοντική Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον και τον Έλληνα Επίτροπο και συντονιστή του μεταναστευτικού Μαργαρίτη Σχοινά.
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι η σφαιρική και συνολική πολιτική στο μεταναστευτικό, ένα θέμα πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι καίριας σημασίας», δήλωσε μετά τις συναντήσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως εξήγησε, σκοπός των συναντήσεων ήταν να εξηγήσει τις θέσεις και τα αιτήματα της Ελλάδας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της ευρωπαΪκής πολιτικής για το ζήτημα.
Στις συναντήσεις με τους εκλεγμένους Επιτρόπους της νέας Επιτροπής, ο αν. υπουργός περιέγραψε την κατάσταση την οποία παρέλαβε η νέα ελληνική κυβέρνηση τον Ιούλιο. «Μια κατάσταση άκρως προβληματική, με κλειστό σύστημα ροών, μηδενικές επιστροφές, περίπου 75.000 εκκρεμούσες υποθέσεις ασύλου και υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης», όπως είπε.
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι από τα τέλη Μαΐου, άρχισαν να αυξάνονται οι ροές, που κορυφώθηκαν τον Ιούλιο, αλλά και για την αλλαγή πολιτικής που επιδιώκει η κυβέρνησή του. «Κληθήκαμε να εφαρμόσουμε αυτή τη λογική σε συνθήκες κρίσης και παλιά εργαλεία. Χθες η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο νομικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, το οποίο διέπεται από δημοκρατική αυστηρότητα. Με σεβασμό στα δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα ως οφείλει, αλλά και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού», είπε.
Τέσσερα «αιτήματα» κατέθεσε η Ελλάδα μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου στους υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής: την γρήγορη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, τη δημιουργία μηχανισμών μετεγκατάστασης, την αποτελεσματική πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες και την ενίσχυση των κονδυλίων και στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (ΠΔΠ).
«Εξήγησα ότι τα αιτήματα δεν είναι ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκές ανάγκες. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα σύνορα και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσει η ΕΕ», τόνισε ο υπουργός. Και στο ίδιο πλαίσιο ανέλυσε το «plan B», που έχει αναφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «προκειμένου η Ευρώπη να μην πιαστεί για δεύτερη φορά απροετοίμαστη».
Ο αν. υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα είναι παρούσα ενεργά με πρωτοβουλίες και προτάσεις». Κάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την «ομάδα Βουλγαρίας-Ελλάδας-Κύπρου», η οποία ζήτησε επισήμως από τους εταίρους της ΕΕ να δοθεί έμφαση στην ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο.
Μια δεύτερη πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά με τη UNICEF, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «Συνδιάσκεψη Δωρητών» για τα ασυνόδευτα ανήλικα. «Η αντιμετώπιση είναι θετική και πιστεύουμε ότι μετά και την επιστολή της περιφερειακής διευθύντριας της UNICEF για την Ευρώπη προς την Φινλανδική προεδρία, η ευέλικτη και χρήσιμη αυτή πρόταση θα πάει καλά», εξήγησε ο Υπουργός.
Φυσικά μεγάλη σημασία έχει και η επικοινωνία με την Τουρκία. «Υπήρξα ο πρώτος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που πήγε στην Άγκυρα, λόγω χαρτοφυλακίου. Με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τους υφυπουργούς που συνάντησα, κάναμε όχι εύκολες συζητήσεις. Ωστόσο υπήρξε η κοινή αντίληψη να ενισχύσουμε συνεργασία μας και να συνομιλούμε συνέχεια», επεσήμανε ο αν. υπουργός.
Η κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει αυτή τη μάχη στο εξωτερικό και στο εξωτερικό. «Η διεθνοποίηση θα συνεχιστεί. Αυτό είναι το βασικό και κύριο καθήκον μου, ενισχυτικό της προσπάθειας που κάνουν στο εσωτερικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδης και ο συντονιστής από το υπουργείο Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής», κατέληξε ο αν. υπουργός.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr