Ενστάσεις στη συνταγµατική αναθεώρηση της ΠΓ?Μ
Αλλαγές στο Σύνταγµα των Σκοπίων που αποκλίνουν από τη Συµφωνία των Πρεσπών επισήµανε η ελληνική πλευρά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Tiς ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ορισµένα σηµεία της προωθούµενης συνταγµατικής αναθεώρησης στην ΠΓ∆Μ, που κατά την ελληνική πλευρά αποκλίνουν από το πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓ∆Μ, Νίκολα Ντιµιτρόφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες, στο πλαίσιο της τετραµερούς 4ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, ΠΓ∆Μ, Βουλγαρίας και Αλβανίας, που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε µε έµµεσο τρόπο το γεγονός, σηµειώνοντας πάντως τη βεβαιότητα και των δύο πλευρών ότι η συµφωνία θα ευοδωθεί για κοινό όφελος. «Παρακολουθούµε τη συνταγµατική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θέλουµε να αποτυπώνει -και δεν έχουµε αµφιβολία ότι θα γίνει- το πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στην άλλη πλευρά οι ενστάσεις της Ελλάδας απάντησε διπλωµατικά πως «οτιδήποτε ειπωθεί µπορεί να χρησιµοποιηθεί στο εσωτερικό πεδίο της γειτονικής χώρας, σε µια πολύ ευαίσθητη στιγµή, όπως αυτή της συνταγµατικής αναθεώρησης. Είµαστε σε συνεχή επικοινωνία και καµία από τις δύο πλευρές δεν έχει την παραµικρή αµφιβολία ότι θα ευοδωθεί η συµφωνία, ακριβώς γιατί τη θεωρούµε αµοιβαία επωφελή».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος συνάντησε τους οµολόγους του των τριών χωρών, χαρακτήρισε τη Συµφωνία των Πρεσπών ως µεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της περιοχής των Βαλκανίων, ειδικά τώρα που έχει τύχει παγκόσµιας δηµοσιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις µε τις γειτονικές χώρες για συνεργασία στην ανάπτυξη ενεργειακών, οδικών, σιδηροδροµικών, ψηφιακών και άλλων δικτύων, ενώ προωθούνται συνεργασίες για την από κοινού εξαγωγή προϊόντων. Οι τέσσερις χώρες συµφώνησαν στην από κοινού προετοιµασία ενός κοινού πλάνου δράσεων.
Η πρόσφατη επιδείνωση των διµερών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας, µε αφορµή τα θλιβερά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες, και η προσπάθεια επαναφοράς τους στο καλό επίπεδο που είχαν βρεθεί πριν από αυτά, συζητήθηκε µεταξύ του Γ. Κατρούγκαλου και της υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Α. Ντράλο.
«Η µειονότητα αποτελεί για µας το βασικό στοιχείο της διµερούς συνεργασίας µε την Αλβανία, µαζί µε την ολοκλήρωση της οικονοµικής συνεργασίας, µε τον προσδιορισµό των οικονοµικών ζωνών. Θέτουµε πάντα το θέµα της µειονότητας ψηλά στις συζητήσεις µεταξύ µας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά αντιµετώπισε εξαρχής το θέµα µε βάση το τρίπτυχο: διαλεύκανση των συνθηκών, προστασία της µειονότητας, περιφρούρηση του καλού σηµείου στο οποίο είχαν φτάσει οι διµερείς σχέσεις
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr