Στις συμπληγάδες του μεταναστευτικού δοκιμάζεται η κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και στην πτυχή της διεθνοποίησης του προβλήματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις Συμπληγάδες του Μεταναστευτικού δοκιμάζεται πλέον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η αύξηση των σχετικών ροών προς την Τουρκία οδηγεί σε εκρήξεις, όπως η προχθεσινή στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο, με…θύματα τόσο τους διαμένοντες σε αυτές τις δομές, όσο και τις τοπικές κοινωνίες.
Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατέδειξαν σύμφωνα με έμπειρους κυβερνητικούς παράγοντες πως η κυβέρνηση μοιάζει να στρέφεται – προς ώρας τουλάχιστον και έως ότου καρποφορήσουν οι ευρωπαικές πιέσεις προς την Τουρκία – στην αρχή της αυτοβοήθειας, εγκαινιάζοντας μία περίοδο αποφασιστικότερης, όπως χαρακτηρίζεται αντιμετώπισης του δυσεπίλυτου προβλήματος σε σύγκριση με την αδράνεια που σημάδεψε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης συμβαδίζει και με μία πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά: επισήμως, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό πρόβλημα, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως τις επόμενες ημέρες θα διοχετεύσει στην δημοσιότητα στοιχεία, που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο συμπέρασμα.
Προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη συνομολογούν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους πως η κατάσταση σε δομές, όπως αυτή της Μόρια είναι κατ ουσίαν μη διαχειρισίμη, εξ ου και οι δράσεις, που περιγράφηκαν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μαρτυρούν κατ ουσίαν μία σοβαρή μετατόπιση των κυβερνητικών προτεραιότητων σε σχέση με την προ της 7ης Ιουλίου περίοδο.
«Πλέον στο κυβερνητικό λεξιλόγιο επανέρχονται οι έννοιες της ασφάλειας και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων», επεσήμαινε κατά πληροφορίες κορυφαίος Υπουργός παραπέμποντας στις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου: αύξηση των θαλάσσιων περιπολιών, κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομα εισελθόντες στην χώρα, αύξηση των επιστροφών στο εξαιρετικά φιλόδοξο επίπεδο των 10.000 έως το τέλος του 2020, όταν επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να φθάσει τις 1806, συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα, αλλά και επιτάχυνση και αυστηροποίηση αίτησης και χορήγησης ασύλου, ώστε η όλη διαδικασία να λήγει εντός τριμήνου. Οι προαναφερθείσες δράσεις δίδουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ξεκάθαρη προτεραιότητα στην έννοια της αποτροπής, καθώς είναι εμπεδωμένη πλέον η πεποίθηση πως για την ώρα τουλάχιστον η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μοιάζει με κενό γράμμα.
Ο κυβερνητικός προβληματισμός εντείνεται, καθώς, το ζήτημα του Μεταναστευτικού βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών για τις κυβερνητικές επιδόσεις. Μολονότι, οι επιθέσεις, που εξαπολύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται προς ώρας να…πτοούν την κυβέρνηση – είναι χαρακτηριστική επ αυτού η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές του ότι εμάς μας ενδιαφέρει η κριτική της κοινωνίας και ότι «εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική, πιο αυστηρή, δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει ανήσυχη για την δυσφορία, που επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία έναντι των εκρηκτικών διαστάσεων, που προσλαμβάνει, πλέον, το Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινοβράδυνη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους νέους γαλάζιους βουλευτές εξαντλήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εν λόγω ζήτημα με τους περισσότερους βουλευτές να θέτουν μετ επιτάσεως το ζήτημα της κριτικής, που ασκείται στην κυβέρνηση από τα δεξιά της παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το ζήτημα της μετεγκατάστασης πυροδοτεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους της κυβέρνησης, όπως διεφάνη και από την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανάγκη μετεγκατάστασης σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα χάριν της αποσυμφόρησης των νησίων του Ανατολικού Αιγαίου προκάλεσε το αντεπιχείρημα άλλων Υπουργών πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όσοι μετεγκαθίστανται από τα νησιά δεν εμπίπτουν στο καθεστώς των δυνητικών επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία.
Το σχέδιο επαναγκαταστάσεων «σκοντάφτει», εξάλλου, και στην διογκούμενη ανησυχία αρκετών γαλάζιων βουλευτών για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει, πάντως, να διευκρινίζει πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η αρχή της αναλογικότητας να αμβλύνει τις αναμενόμενες αντιδράσεις, ενώ καθίσταται κοινός τόπος πως για τη συνολική αντιμέτωπιση της κατάστασης «θα πρέπει να βάλουν πλάτη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και δη οι Περιφέρεις και οι Δήμοι».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και στην πτυχή της διεθνοποίησης του προβλήματος, εννοώντας να αξιοποιήσουν τόσο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 – 18 Οκτωβρίου, όσο και την επίσκεψη του Γερμανού και του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών σε Τουρκία και Ελλάδα το διήμερο 3 – 4 Οκτωβρίου.
Επ αυτού σημαντική θεωρείται και η αποστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου στην γείτονα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του, Σουλειμάν Σοιλού. Εντός της ημέρας, εξάλλου, δημοσιοποιείται η τριμερής συνεννόηση με τον τίτλο East Med Migration Route Initiative ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία με κύριο στόχο να αφυπνισθεί η ΕΕ για την αντιμέτωπιση της έκρηξης των ροών, που διαπιστώνονται εσχάτως στον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr