Μητσοτάκης στην Washington Post: Ο Ερντογάν πρέπει να σεβαστεί την Ελλάδα
Με ερωτήσεις για την πολιτική του διαδρομή και το όραμά του για τη χώρα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Washington Post» - «Αν και αριστερός, ο Τσίπρας έχτισε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός - «Ελπίζω, επίσης, ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου» είπε - Νύξεις για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Mια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.
Αφού μίλησε για την προσωπική του διαδρομή («εργάστηκα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα») και για τα μειονεκτήματα να είσαι γιος πολιτικού («μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα [το 2009], όλες οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα. Υπήρξε ένα γενικό αντι-ελίτ αίσθημα. Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο»), δήλωσε: «Ελπίζω, επίσης, ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου».
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «θεωρείτε τον εαυτό σας ως έναν αντι-λαϊκιστή, υπέρ της Δύσης, υπέρ του ΝΑΤΟ πρωθυπουργό;», απάντησε: «Αυτή είναι μια αρκετά λογική περιγραφή. Έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθής, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, μη λαϊκιστική κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για τις ελληνομερικανικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, «οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά καλές».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα, που, παρότι «ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό», συμπληρώνοντας: «Πιστεύω πολύ στη Διατλαντική συνεργασία, γι’ αυτό και θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο».
Κληθείς να μιλήσει για τους στόχους του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε: «Η νούμερο 1 προτεραιότητά μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η εντολή με την οποία ζήτησα να κυβερνήσω και αυτήν την εντολή πήρα. Συγκρότησα μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει πολλούς τεχνοκράτες και καταφέραμε να πείσουμε να συμμετέχουν και πολλοί άνθρωποι που ήταν εκτός πολιτικής».
Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας και τις τράπεζες, υπογράμμισε: «Όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι' αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα».
Στη σημείωση της δημοσιογράφου για το θέμα των εσόδων ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνεις τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάς τη "χαμηλή" φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες με το να ενθαρρύνεις τους πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά». Προσθέτει δε ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους και γι' αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε μια ανεξάρτητη Αρχή που είναι αρκετά αποτελεσματική και στους μεγάλους και στους μικρούς φοροφυγάδες».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο brain drain: «Οι άνθρωποι έφυγαν για δύο λόγους. Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άλλοι έφυγαν επειδή αναζητούσαν καλύτερη δουλειά ή πλήρωναν πάρα πολλά σε φόρους και το διαθέσιμο εισόδημα κατέληγε να είναι πολύ μικρό. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να μην αισθάνονται ότι δουλεύουν μόνο για το κράτος». Συγχρόνως είπε ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον, ώστε να επενδύσουμε σε υποδομές.
Για το έτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τη χώρα, το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν 3. 000 πρόσφυγες/μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί ή από την Υποσαχάρια Αφρική. Αν (ο κ. Ερντογάν) θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτείς με την Ευρώπη ή, εν προκειμένω, με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας: «Ο Ερντογάν θέλει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας που θα κατοικείται από σουνίτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Είναι πολύ απίθανο ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση. Η λύση είναι να δοθούν στην Τουρκία περισσότερα χρήματα για να υποδεχθεί πρόσφυγες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο».
Η δημοσιογράφος της Washington Post έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό και το θέμα των πτήσεων των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».
Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ήθελα στο τέλος της θητείας μου να είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα».
Καμάλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; Τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα αμερικανικών εκλογών για τον πλανήτη; Πώς θα επηρεαστούν Μέση Ανατολή και Ουκρανία
Νέες μαρτυρίες μαθητών για το κλαμπ στη Βουλιαγμένης: Βίντεο από τη στιγμή που σταματά το πάρτι από τις λιποθυμίες
Αμαλιάδα: «Εάν δεν είχε γίνει αυτό με τον Παναγιώτη, τα δικά μου μωρά δεν θα αναφέρονταν ξανά», λέει η 24χρονη
Απολύθηκε απ' τον Παναθηναϊκό ο Ντιέγκο Αλόνσο - Ψάχνει νέο προπονητή το Τριφύλλι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr