Μετά τη ΔΕΘ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, μέσω της Έκθεσης, ήθελε να εκπέμψει σήμα προς εσωτερικό και εξωτερικό ότι η χώρα βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού του σχεδιασμού, οικονομικού κατά κύριο λόγο, στοχοπροσηλώνεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τριήμερη παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία αξιοποίησε, σύμφωνα με πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, ώστε να εκπέμψει ένα σήμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ότι η χώρα, ύστερα από μία περιπέτεια 4,5 χρόνων, βαδίζει με συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως η εμπέδωση ενός νέου, ενάρετου κύκλου ανάπτυξης, πολλώ δε μάλλον η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, προϋποθέτει την εμπέδωση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, μακριά από την τοξικότητα και την πόλωση που επικράτησε προεκλογικά. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων μπορεί να εκληφθεί και η απάντηση του ότι «δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών», με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι το σήμα του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με κάλεσμα προόδου και ενότητας, μακριά από λογικές ρεβανσισμού.
Ούτως ή άλλως, η εμπροσθοβαρής υλοποίηση συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, επέτρεψε στον πρωθυπουργό να μην ενδώσει στον πειρασμό της παροχολογίας, μολονότι αυτό ήταν το καθιερωμένο μοντέλο λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια. Όπως, εξάλλου, επανέλαβε και την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, οι δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας, που αναλαμβάνει είναι απολύτως κοστολογημένες, έτσι ώστε να μη θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των υφιστάμενων δημοσιονομικών στόχων. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διαμόρφωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και κατ’ επέκταση με τους εταίρους θέτει τα θεμέλια για την αίσια κατάληξη του μείζονος στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, που ήδη τίθεται ανεπισήμως στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού και θα επισημοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2020, ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της συνεχούς συνεννόησης των δύο πλευρών και ακολουθεί το δόγμα του μη αιφνιδιασμού.
Στο σκέλος των βραχυπρόθεσμων στόχων, ο κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε πως η χώρα μας θέτει την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup στο Ελσίνκι αίτημα πρόωρης αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ενώ ωριμάζει στον απόηχο των επαφών του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη η διεκδίκηση της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs ).
Η νέα κανονικότητα, που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός έχει, σύμφωνα με πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένο θεσμικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάριο που έφερε την κυβέρνηση να «φλερτάρει» με την τροποποίηση του άρθρου 54 παρ. 1 του Συντάγματος για την κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές, θέτοντας παράλληλα τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου, ενώπιον των ευθυνών τους, κάτι για το οποίο σας είχε ενημερώσει προ μηνός το «Έθνος της Κυριακής». Και αυτό γιατί τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές, που, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι διπλές, καθώς η απλή αναλογική απαγορεύει με τα σημερινά δεδομένα την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε μία αποστροφή του, μάλιστα, που προδίδει και την τακτική την οποία θα ακολουθήσει εφεξής, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να υιοθετήσει την… απλή λογική «εάν θέλει να λογίζεται ως κόμμα εξουσίας».
Σύμφωνα, άλλωστε, με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθούν τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινέσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr