Τα κέρδη του Μητσοτάκη από τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες
Θετικά αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τα τρία πρώτα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σημαντικά κεκτημένα τόσο στο πεδίο της Οικονομίας, όσο και σε αυτό του Μεταναστευτικού, που ελέω της πρόσφατης αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την χώρα μας επανακάμπτει στις πρώτες γραμμές της ευρωπαϊκής επικαιρότητας φαίνεται να επιτυγχάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον πρώτο κύκλο των διεθνών επαφών του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ένα πρώτο σημαντικό... σκαλοπάτι στον «μαραθώνιο» της διεκδίκησης μειώμενου στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και εντεύθεν είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).
Ερωτηθείς σχετικώς χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό ομόλογο του, Μαρκ Ρούτε, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμπεψε μεν το θέμα στο γήπεδο του Eurogroup και των «θεσμών», όπως ήταν αναμενόμενο, υπογράμμισε, ωστόσο, με νόημα πως το εν λόγω ζήτημα, αλλά και αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων τίθενται υπό το νέο πρίσμα της αυξανόμενης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλουν τόσο οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και οι διεθνείς αγορές το μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Μολονότι το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να υιοθετεί χαμηλούς τόνους επί του θέματος, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για θετική κατάληξη του πάγιου ελληνικού αιτήματος περί επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ να έχουν «κυκλώσει» την 13ηΣεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup στο Ελσίνκι, ως ενός κρίσιμου οροσήμου για το συγκεκριμένο θέμα, μιας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 τα 1,2 – 1,3 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο ύψος των κερδών.
Εν τω μεταξύ, θετικό αποτύπωμα δείχνει να έχει η... διεθνής εκστρατεία, που έχει εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός με στόχο την αφύπνιση των Ευρωπαίων εταίρων μας και όχι μόνο για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Κυβερνητικές πηγές αξιολογούσαν, δε, ως πολύ σημαντική την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να δεχθούν να περιθάλψουν στο έδαφος τους κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά, που βρίσκονται στην χώρα μας, ευρωπαϊκές χώρες της Συνθήκης του Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δεν συνιστούν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μία κίνηση, που στοχεύει μεταξύ άλλων να... εκθέσει εκείνα τα κράτη – μέλη, που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης.
« Η Ελλάδα θα κάνει αυτό, που της αναλογεί, ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει ταυτόχρονα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όλες όσοι παραμένουν στην πατρίδα μας. Αλλά και η Ευρώπη πρέπει με τη σειρά της να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα μεριμνώντας επίσης και για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα αναγνωρίζοντας το τεράστιο βάρος, που υφίσταται η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 5 χρόνια. Κάλεσε, μάλιστα, και την Τουρκία να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.
«Ανάπτυξη για όλους» το κυβερνητικό μότο στην ΔΕΘ
Στην εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης με κύριο στόχο την ανάπτυξη αναμένεται να επικεντρώσει τις «δίδυμες» παρεμβάσεις του Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αντιστοίχως ο πρωθυπουργός. Υπό αυτό πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται το πρωί ( 11:30 μμ ) στο Μέγαρο Μαξίμου τους 13 νέους Περιφερειάρχες της χώρας, καθώς, όπως συχνά – πυκνά τονίζει, το φιλόδοξο αναπτυξιακό του σχέδιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέργειες, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο, που επιφυλάσσεται στις 13 Περιφερειακές ενότητες.
«Το σχέδιο ανάπτυξη για όλους περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά και ξεμπλοκάρισμα, ύστερα από χρόνια αδράνειας, σειράς μεγάλων επενδύσεων, (Ελληνικό, Cosco, Eldorado Gold) οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Όπως προεξοφλούν τα ίδια πρόσωπα, κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει πως η διάχυση της ευημερίας αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα υπενθυμίζοντας εμπροσθοβαρείς κυβερνητικές δράσεις, όπως η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και η άρση των capital controls.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr