Ζαχαριάδης στο Έθνος: «Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει τον πήχη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από Παρίσι και Βερολίνο χωρίς να πει λέξη για τα πλεονάσµατα, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει το σχέδιό της για αύξηση του δηµοσιονοµικού χώρου, εφόσον δεν ιεραρχεί ως σηµαντικό θέµα τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, λέει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. ∆ηλώνει πως προσβλέπει στη µετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ προοδευτικό κόµµα της Αριστεράς.
Κύριε Ζαχαριάδη, µπαίνοντας πια στον Σεπτέµβριο, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα µπορέσει να πιάσει τους δηµοσιονοµικούς στόχους χωρίς να λάβει νέα µέτρα λιτότητας;
Οπως έγραψε εύστοχα και µια εφηµερίδα, το πρώτο εξάµηνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κινηθεί µε «καύσιµα» ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τυχερή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πιο τυχερή των τελευταίων δέκα ετών τουλάχιστον. Ευτυχώς για τους πολίτες και τη χώρα επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισµού οι δικές µας προβλέψεις για την πορεία της οικονοµίας και όχι οι αστοχίες διαφόρων υψηλόβαθµών «ουδέτερων» τεχνοκρατών ή οι ανοησίες της αντιπολίτευσης, µείζονος και ελάσσονος, για τέταρτο µνηµόνιο. ∆εν είµαι medium για να κάνω προβλέψεις, δεν θέλω όµως να σπάσει τα µούτρα της η χώρα και να πονέσει και άλλο η κοινωνία.
Θεωρείτε ότι στη ∆ΕΘ θα υπάρξουν «αποκαλύψεις»;
Αν κάποιος παρακολουθεί την οικονοµική καθηµερινότητα της χώρας, µπορεί να δει και θέµατα συνέχειας στο κυβερνητικό έργο και βεβαίως και θέµατα σοβαρών αντιθέσεων. Ετσι συνέβη, παραδείγµατος χάριν, µε τα capital controls, έτσι συµβαίνει µε τις 120 δόσεις. ∆εν συµβαίνει όµως το ίδιο µε τον αγώνα για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, δεν συµβαίνει το ίδιο µε την ενεργειακή πολιτική. Κατά τη γνώµη µου, λοιπόν, ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει τον πήχη, γιατί προεκλογικά είπε πολύ περισσότερα από αυτά που µπορεί να κάνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από Παρίσι και Βερολίνο χωρίς να πει λέξη για τα πλεονάσµατα. Αντί να αξιοποιήσει τη δική µας πρόταση για 2,5%, ακυρώνει την πρόταση, ξεκινάει από την αρχή και όταν... ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, θα το εξετάσουν. Μα όλοι στην Ευρώπη θεωρούσαν την Ελλάδα απολύτως αξιόπιστη (εκτός από τη Ν∆). Αν αρχίσουµε να λέµε ότι δεν είµαστε αξιόπιστοι, µπορεί και να τους πείσουµε, το έχουµε κάνει µε «επιτυχία» και στο παρελθόν. Ο κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο για ρυθµό ανάπτυξης της οικονοµίας 3%, ενώ προεκλογικά µιλούσαν για 4%. Εάν πραγµατικά κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν είναι σηµαντικό θέµα η µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, ας µας πει το σχέδιό της για την αύξηση του δηµοσιονοµικού χώρου. Αυτό θα είναι µια αποκάλυψη.
Η κυβερνητική πλειοψηφία... αιφνιδιάζει µε διάφορες πρακτικές της στη Βουλή; Πώς µπορεί να αντιδράσει η αξιωµατική αντιπολίτευση;
Ολοι πια γνωρίζουν ότι δεν βρισκόµαστε στα µνηµόνια που αναγκαζόµασταν να νοµοθετούµε βράδυ για να πάει την επόµενη µέρα ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup και όµως η Ν∆ νοµοθετεί µε τη διαδικασία του «επείγοντος» και του «κατ’ επείγοντος». Ο κ. Γεραπετρίτης µάς διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι δεν θα έχουµε αυτές τις πρακτικές που προσβάλλουν τη νοµοθετική διαδικασία και πριν καλά καλά τελειώσει τη φράση του, η ίδια η πραγµατικότητα τον διαψεύδει. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε µε τον διοικητή της ΕΥΠ είναι ντροπιαστική και εξευτελιστική για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εµµονή να αλλάξει και να προσαρµοστεί ο νόµος στα µέτρα ενός ανθρώπου δείχνει πόσο υποκριτικά και πόσο εύκολα στη Ν∆ µιλούσαν προεκλογικά για την αριστεία και πώς µετεκλογικά αλλάζουν τους νόµους για να χωρέσουν τους εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη. Η αξιωµατική αντιπολίτευση θα είναι παρούσα και θα αναδεικνύει αυτές τις αδικαιολόγητες και παράλογες νοµοθετικές πρακτικές.
Στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο ςτη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών. ∆εν είναι η θεµιτή η διερεύνηση ορισµένων υποθέσεων;
Είναι δύσκολο να καταλάβεις τι ακριβώς σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πλήρους πολιτικού «επικοινωνισµού ». Καθοδηγεί ή καθοδηγείται από τα media είναι ένα θέµα που απασχόλησε και προεκλογικά και στο οποίο πραγµατικά δεν µπορώ να δώσω απάντηση. Η απάντησή µας είναι σαφής: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Πώς αντιµετωπίζετε τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόµου;
∆εν σας φαίνεται παράξενο που µια κυβέρνηση 40 ηµερών ασχολείται τόσο πολύ µε τον εκλογικό νόµο; Γιατί αυτή η βιασύνη; Η Ν∆, σε αντίθεση µε πολλά κόµµατα της ευρωπαϊκής ∆εξιάς, έχει αλλεργία σε αναλογικά εκλογικά συστήµατα, αυτή άλλωστε ήταν που νοµοθέτησε το έκτρωµα µε το bonus των 50 εδρών. Το σηµείο-κλειδί εδώ, όµως, δεν είναι η θέση της Ν∆, το κλειδί είναι η θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τι θα κάνει για παράδειγµα το ΚΙΝΑΛ; Το καλοκαίρι του 2016 η κυρία Γεννηµατά µάς έλεγε ότι ήταν πάγια θέση της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης τότε η απλή αναλογική. Τι ισχύει σήµερα; Γιατί τώρα ακούω τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να λένε «περιµένουµε την κυβερνητική πρωτοβουλία και θα δούµε»;
Εκτιµάτε ότι η Ν∆ θα επιχειρήσει µέσω της συνταγµατικής αναθεώρησης να προσπεράσει την εφαρµογή της απλής αναλογικής στις επόµενες εκλογές;
Ελπίζω πως όχι. Οπως επίσης ελπίζω ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργήσει σε αυτήν τη µεγάλη αντιδηµοκρατική θεσµική ακρότητα και απρέπεια. Οταν ο νοµοθέτης έβαζε ρήτρα την εφαρµογή του εκλογικού νόµου από τις µεθεπόµενες εκλογές της νοµοθέτησής του, το έκανε για να αποφευχθούν κοµµατικοί σχεδιασµοί µε τον εκλογικό νόµο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ µετασχηµατίζεται. Σας ικανοποιούν οι πρωτοβουλίες που έχουν προαναγγελθεί;
Οι εξαγγελίες καθώς και ο προγραµµατισµός είναι κατά τη γνώµη µου απολύτως σωστός, δεν αρκεί όµως αυτό. Θέλω να δω τις προαναγγελίες µας να γίνονται πράξη. Η διαδικασία µετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ προοδευτικό κόµµα της Αριστεράς του 32% είναι µια διαρκής διαδικασία.
Τι πιστεύετε πως έχει περισσότερο ανάγκη στην παρούσα φάση ο κόσµος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;
Τη συµµετοχή, τη συνδιαµόρφωση, να µη συναντιόµαστε µόνο στην κάλπη κάθε εκλογές. Να γίνουν τµήµα της καθηµερινότητας, της προσπάθειας που κάνουµε. Πάντως οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να παίρνονται µόνο από πάνω και οι φίλοι µας και οι σύµµαχοί µας σε όλα τα επίπεδα πρέπει να κινητοποιηθούν.
Ο όρος «πασοκοποίηση» έχει αρνητική χροιά. Θα µπορούσε να έχει και θετική ανάγνωση;
Τι ακριβώς εννοείτε «πασοκοποίηση», για να σας απαντήσω. Αν αναφέρεστε στις θετικές κοινωνικές κατακτήσεις και στις προοδευτικές τοµές που έκανε το ΠΑΣΟΚ σε περιόδους της διακυβέρνησής του κατά τη Μεταπολίτευση και προξενούν ανατριχίλα στη ∆εξιά, προφανώς εκεί υπάρχουν θετικά στοιχεία. Αν αναφέρεστε στη συστηµικότητα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος, φυσικά έχει αυτονόητη αρνητική χροιά. Εµείς είµαστε ένα κόµµα της ευρύτατης Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα και ένα σηµαντικό µέρος της Σοσιαλδηµοκρατίας και των ανθρώπων της Κεντροαριστεράς και της οικολογίας.
Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις για περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– Τι είπε μετά τη σύσκεψη
«Αμυδρά είχε σφυγμούς»: Τι είπε ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Μίμη Δομάζο
Πετρούπολη: Κοπέλα πήγε έντρομη στο Τμήμα μετά από επίθεση επιδειξία - Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες της
Πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ - Το αντίο με τα δύο εμβληματικά της τραγούδια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr