Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για προσφυγικό - Ασφυκτιούν με 22.000 πρόσφυγες τα Κέντρα Υποδοχής
Έντονη ανησυχία, για το μέγεθος των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών που καταφθάνουν εσχάτως στη χώρα μας, επικρατεί στην κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις ασφυκτικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται με τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, την ώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, μετά τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος -αλλά, κυρίως, γιατί άνοιξαν τις πύλες εξόδου μεταναστών- το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύσεις μέσω της διπλωματικής οδού.
Για τον λόγο αυτό, για το μείζον και άλυτο ζήτημα του Μεταναστευτικού, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 31 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον Tούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία η οποία κορυφώθηκε με τη μαζική άφιξη -άνω των 500 μεταναστών- στη Λέσβο, την Πέμπτη.
Ειδικότερα, στον Τούρκο πρέσβη, Μπουράκ Οζουγκερτζίν, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές της χώρας του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην κοινή δήλωση και ότι η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν είναι μόνο τα λόγια τους που ηχούν προκλητικά: οι αλλεπάλληλες, σχεδόν καθημερινές δηλώσεις των Ερντογάν, Ακάρ, Ντονμέζ κ.ά. που επιμένουν στο ίδιο μοτίβο της παγίωσης των επεκτατικών τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως η μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση της κυρίας Μέρκελ -ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρηθεί θετική η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού- μάλλον ενισχύει τη σημασία της απόλυτης ταύτισης στην προσέγγιση Αθήνας και Βερολίνου.
Πάντως, την ίδια στιγμή κατά την οποία τα νησιά ασφυκτιούν, με 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση -μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για τις διαδικασίες ασύλου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι σχετικές αγκυλώσεις. Μέχρι τότε, περίπου 1.000 μετανάστες από ευάλωτες ομάδες, μεταφέρονται την Τρίτη, με αρματαγωγά, από τα νησιά, στην ενδοχώρα.
Το πρόβλημα εννοείται ότι συνεχίζει να υφίσταται και η λύση, πια, αναζητείται εντός του Μαξίμου, στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ…
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - «Θα βάλουμε τη σημαία της Αμερικής στον Άρη»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr