Ερχονται ψήφος αποδήµων, αναπτυξιακός νόµος κι αξιολόγηση υπουργών
Η δεύτερη γενιά κυβερνητικών παρεµβάσεων ξεκινά µετά την 21η Αυγούστου, µε την κατάθεση σειράς νοµοσχεδίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να µοιράσει ανάµεσα σε Κρήτη και Τήνο, προσφέρεται για µία πρώτη αποτίµηση των κυβερνητικών δράσεων τις πρώτες 30 ηµέρες της νέας διακυβέρνησης, αλλά και για την καλύτερη δυνατή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τού αµέσως προσεχούς διαστήµατος.
Ούτως ή άλλως, µέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, το Μέγαρο Μαξίµου εποπτεύει -διακριτικά για την ώρα, πλην όµως στενάτην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο, πάντα σύµφωνα µε τις κατευθυντήριες γραµµές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό. Το βλέµµα όλων είναι στραµµένο στον ∆εκέµβριο, καθώς, όπως παραδέχονται υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες, όλα ανεξαιρέτως τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου θα υποβληθούν στη... βάσανο της αξιολόγησης, µε τις επιδόσεις τους να κρίνουν -κατά πληροφορίες- ποια εξ αυτών θα διατηρήσουν εντέλει τα χαρτοφυλάκιά τους.
Το πρώτο κρας τεστ
Κυβερνητικοί παράγοντες επισηµαίνουν πως γνώµονας των παρεµβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον πρώτο µήνα ήταν η όσο το δυνατόν µεγαλύτερη βελτίωση κρίσιµων πτυχών της καθηµερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, τα ίδια πρόσωπα διατείνονται ότι οι κυβερνητικές δράσεις του πρώτου χρονικού διαστήµατος θέτουν στέρεες, όπως τις χαρακτηρίζουν, βάσεις για την επαναφορά της κανονικότητας σε τοµείς όπως η Παιδεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου της χώρας.
Το διάστηµα από τις 21 Αυγούστου (όταν και επαναλειτουργεί η Βουλή) έως τα τέλη του έτους αναµένεται να είναι πυκνό όσον αφορά στο σκέλος της κατάθεσης νοµοσχεδίων. Εως τα µέσα Σεπτεµβρίου αναµένονται στη Βουλή η ψήφος των αποδήµων, που έρχεται ως αυτοτελές νοµοσχέδιο -πλήρως αποσυνδεδεµένο από τις µετέπειτα διεργασίες για την κατάργηση της απλής αναλογικής- µε στόχο να αποσπάσει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, αλλά και ο αναπτυξιακός νόµος, που είναι σχεδόν έτοιµος και αποσκοπεί στην απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων, ώστε να προλειάνει το έδαφος για την προσέλκυση µακροπρόθεσµων επενδύσεων.
Επιπλέον, αναµένεται η δεύτερη φάση του φορολογικού νοµοσχεδίου, η οποία αφορά στην αναµόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήµατος, από την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις έως τη µείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στις 21 Αυγούστου εισάγεται, δε, στην Ολοµέλεια νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που µε καθυστέρηση δύο ετών εξοµοιώνει την ελληνική µε την κοινοτική νοµοθεσία στο πεδίο της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων. Οπως επισηµαίνεται, η αβλεψία της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συµµορφωθεί µε το κοινοτικό δίκαιο κοστίζει στο ελληνικό ∆ηµόσιο περί τα 2,5 εκατοµµύρια ευρώ.
Tο Μέγαρο Μαξίµου, εξάλλου, εστιάζει την προσοχή του και στην καλύτερη δυνατή προπαρασκευή των διεθνών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αποτελέσουν, κατά γενική οµολογία, το πρώτο κρας τεστ της κυβέρνησης µε τους εταίρους της εν όψει του στόχου µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων.
Σηµαντικό όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού εν όψει των συναντήσεών του µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε είναι η εµπιστοσύνη µε την οποία έχουν ήδη περιβάλει οι διεθνείς αγορές το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας. Απόδειξη, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι το ιστορικά χαµηλό επιτόκιο, ύψους 1,9%, του 7ετούς οµολόγου, µε το οποίο δανειστήκαµε 2,5 δισ. ευρώ προ δεκαπενθηµέρου.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη µε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), κατά την οποία ο Κλάους Ρέγκλινγκ ενθάρρυνε τις µεταρρυθµιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική αναπροσαρµογής των πρωτογενών πλεονασµάτων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µάλιστα, ανώτεροι παράγοντες της Κοµισιόν, που παρακολουθούν στενά τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αφήνουν να εννοηθεί πως το υπό κατάθεση αίτηµα του Μεγάρου Μαξίµου υποβοηθείται σηµαντικά από τις έως τώρα πρωτοβουλίες στα επίπεδα της οικονοµίας, των αλλαγών στο κράτος και της ενίσχυσης των θεσµών.
Δεν αποκλείεται, δε, τις επόµενες εβδοµάδες να αναληφθεί και συγκεκριµένη πρωτοβουλία από την πλευρά των Βρυξελλών, που θα συνιστά έµµεση στήριξη της κυβερνητικής καµπάνιας για τη µείωση των πλεονασµάτων. Εντός των ηµερών αναµένεται να οριστικοποιηθούν, εξάλλου, και οι επαφές που αναµένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεµβρίου, στο περιθώριο της συµµετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών. Στην αµερικανική µητρόπολη, άλλωστε, το τρίτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου θα συγκεντρωθεί η... αφρόκρεµα του παγκόσµιου πολιτικού στερεώµατος, ενώ, όπως ήδη έχει διαφανεί από το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν µεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η προσµονή για το τι µπορεί να επιτύχει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι µεγάλη στους κόλπους των εταίρων µας, Ευρωπαίων και µη.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr