Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: «Γιατί έσπασα το εμπάργκο στον σταθμό σας»
Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε ο ίδιος επιβάλει κατά του σταθμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 22 λεπτά ┋
Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε ο ίδιος επιβάλει κατά του σταθμού, για μια εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη.
Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει στο κανάλι του Φαλήρου επειδή - όπως είπε - του το ζήτησε ένας ηλικιωμένος σε μια περιοδεία του στην Αρκαδία.
Απέναντί του η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σία Κοσσιώνη και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.
Ο κ.Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερα αμήχανος τη στιγμή που η κυρία Κοσσιώνη τον καλωσόρισε στον σταθμό.
«Οσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κριτική είναι κριτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές. Εγώ δεν έχω απευθυνθεί σε όλους τους δημοσιογράφους, όμως θεωρώ πως τα ΜΜΕ παίζουν έναν ρόλο. Και πολλές φορές στον σταθμό σας υπερβαίνατε τα όρια. Και έχω σκεφτεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να ακουστώ από όλους τους πολίτες αλλά να επιστρέψουμε και σε μια μορφής κανονικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον σταθμό να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι η απόφασή του να πάει εκεί ήταν οριακή - εκτίμησε δε, ότι μάλλον δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα ''ναι'';», ρώτησε η Σία Κοσσιώνη για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της βουλής.
Στην παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίηση («βοθροκάναλα», «σκάι- ξεφτίλες» κ.λπ.) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική». «Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα κανάλια αυτά μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο ήταν ευλογία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους για τις τηλεοπτικές άδειες. Και όταν είπαμε πως δεν χωράνε τόσοι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί και προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα κριτήριο με όσα δείχνει η αγορά. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενοι έδωσαν», απάντησε.
Σε ερώτηση για το πώς νιώθει και γιατί πιστεύει πως ο κόσμος «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε. Και άλλες φορές έχουν χάσει μάχες αρχηγοί. Μετά από 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κάνει ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο να βγει από τα Μνημόνια. Όμως ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα. Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές ήταν πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας πιστώνει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά όχι τόσο αναίμακτα όσο περίμενε και όσο γρήγορα προσδοκούσε». «Να απολογηθώ όσο θέλετε, ζητήσατε ποτέ να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου;», είπε. «Όταν ανέβαλα είπα την αλήθεια πως θα συγκρουστώ. Αν το παιχνίδι ήταν στημένο από την ΕΕ είναι άλλο. Πράγματι πήγα σε έναν συμβιβασμό αλλά μετά από εκλογές. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι βασικές επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες. Το 2015 έκανα μια δύσκολη πολιτική, εγώ είχα πει πως θα συγκρουστώ μέχρι τέλους και είδα ότι η πραγματικότητα θα οδηγούσε την κοινωνία στον γκρεμό. Παρά τις δυσκολίες, στην κρίσιμη πολιτική επιλογή να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης, η επόμενη επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες» είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη και την πλήρωσα».
«Ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2014 ήταν να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση και ήταν επιλογή του να μην το κάνει. Έκανε ανασχηματισμό και σταμάτησε, επίσπευσε την εκλογή ΠτΔ πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει πάνω από 3 μήνες και θα γυρίσει. Δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλο. Ο κ. Σαμαράς δεν με υποδέχτηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές στη μέση της θητείας και ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Σαμαράς δεν ήθελε να προχωρήσει την αξιολόγηση και έστησε την υπόθεση», ανέφερε. «Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας. «Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε. Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πως γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;», είπε.
Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα, σε πολλά σημεία ήταν ίδια. Όμως την πρώτη φορά μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Ξέρετε τι έκαναν; Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς διέξοδο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα για να αναστηθεί η οικονομία που θα ερχόταν νέο Μνημόνιο. Ήταν επιμονή του Σόιμπλε να μην βρούμε συμβιβασμό στην διαπραγμάτευση. Η Μέρκελ προσπαθούσε να άρει τις εμμονές του και αυτό που υπογράψαμε δεν είχε σχέση με αυτές τις εμμονές. Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε». Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Σε ερώτηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και αν κόστισε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Το 83% των φόρων μπήκε στο πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να χάσει 5.300 ευρώ από το εισόδημά της. Από το 2015-2019 έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε πως έχασε τόσα κάποιος και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα την προηγούμενη περίοδο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Από το 2015-2019 έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε πως έχασε τόσα κάποιος και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα την προηγούμενη περίοδο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ήταν μια πολιτική που δεν υιοθέτησα αλλά ήταν ηπιότερης προσαρμογής από αυτή που είχαμε ζήσει μέχρι το 2015. Υπήρχε μείωση στο εισόδημα, έκλειναν τα μαγαζιά και ο κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει. Ήταν λάθος επιλογή οι δημοσιονομικοί στόχοι να υπερκαλύπτονται αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή. Ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είχε μια μικρή μείωση. Δεν ήταν επιλογή μας να προστατέψουμε τους αδύναμους και να φορτώσουμε τους μεσαίους. Ήταν υποχρέωσή μας. Αν ήσασταν στη θέση μου θα κάνατε παρόμοια πράγματα. Αν σας έλεγα πως υπήρχε κομμάτι του πληθυσμού που τρώει από τα συσσίτια. Με τα επιδόματα δώσαμε δυνατότητα σε αυτούς να ζουν με αξιοπρέπεια, επιβαρύναμε κάποιους άλλους», είπε και συμπλήρωσε πως στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ «σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα και έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις», είπε.
Για το Ελληνικό: «Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε το έργο σε 90%. Παραλάβαμε μια προβληματική σύμβαση, ένα οικόπεδο. Αντί να μας λέτε ότι προχωρήσαμε τις επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό μας λέτε πως κάναμε λάθος».
Σε ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθούσε σαν αντιπολίτευση είπε: «Δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση, αλλά για να συνεχίσω να κυβερνώ. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική του απόφαση. Δεν θα σας κάνω τη χάρη να γυρίσω στο 3%», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπαχελά. «Μη βιάζεστε, κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι ράβουν ήδη κοστούμια. Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν έχω προετοιμαστεί να είμαι στην Αντιπολίτευση αλλά για να δώσω μάχη να κερδίσω. Ο λαός θα επιλέξει σε μια κρίσιμη μάχη», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τη μεσαία τάξη: «Θέλω να το πω επειδή είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα ταξική επιλογή να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Δεν την είχαμε. Δεν είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τους πρόποδες. Γεννήθηκα και ζω σε γειτονιά της Αθήνας. Εγώ, κυρία Κοσιώνη, δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια».
Υπόθεση Novartis: «Καταγγέλλεται ένας υπουργός σας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, για χειρισμούς Ρασπούτιν. Ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου, που είχε δηλώσει ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο;», ήταν η ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ.
«Δεν ξέρω αν είναι το μεγαλύτερο, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα το σκάνδαλο του φαρμάκου. Στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει πολύς δρόμος για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αρχικά, ούτε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου είχε βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ηθικά είναι, μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά η Novartis συνέχιζε να παίρνει μεγάλα κονδύλια. Εκείνη την περίοδο η χώρα είχε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη κατά 4 δισ. μεγαλύτερη. Η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και δεν είχε χασούρα από το PSI παρά 2-3%, ενώ άλλες εταιρείες έχασαν 20% από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι εμείς υποδείξαμε στην εισαγγελία να στείλει δέκα πολιτικά πρόσωπα», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Το λέει ο κ. Αγγελής, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες πιέσεις για στοχοποίηση προσώπων», εωτήθηκε ο ίδιος, για να απαντήσει: «Ο κ. Αγγελής λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. δεν μπορώ να απαντήσω αν υπήρξαν λάθη από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί».
Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κινήθηκε εντός του πνεύματος του Συντάγματος και του νόμου και ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους με σκοπό να γίνουν οι αλλαγές τον Μάιο. Πρόσθεσε μάλιστα το επιχείρημα ότι «δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, προανήγγειλα ότι θα πάω στον ΠτΔ να ζητήσω την διάλυση της Βουλής». Ερωτηθείς γιατί δεν «πάγωσε» τις αλλαγές είπε πως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα.
Ερωτηθείς για τη στάση Παυλόπουλου, αποκάλυψε ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει. «Ο ΠτΔ μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Κουβεντιάσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Παυλόπουλο και μου είπε ότι ως εγγυητής του Πολιτεύματος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του γιατί δεν θέλει να μπει η Δικαιοσύνη στην διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές». Οπως πρόσθεσε «διαφωνώ με την απόφασή του αλλά την σέβομαι και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές ο ΠτΔ θα πράξει ό,τι του υπαγορεύει το συνταγματικό του καθήκον».
Σε ερώτηση για δυνατότητα των μελών της 17Ν να κάνουν αίτηση αποφυλάκισης είπε: Προβλέπει για τους πρώην ισοβίτες ο νέος Κώδικας την αύξηση της ποινής τους. Δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, πρέπει να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Ο Ποινικός Κώδικας αυξάνει την ποινή. Σε συγκεκριμένη ερώτηση για το αν βγει αύριο ο Γιωτόπουλος, ο Κουφοντίνας είπε: «Ο Ποινικός Κώδικας (είναι πολύ ενοχλητικό να αναπαράγεται ψευδή εντύπωση πως είχαμε σκοπιμότητα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της τρομοκρατίας) δεν φτιάχτηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον ΣΥΡΙΖΑ από Επιτροπή που συμμετείχαν οι σημαντικότεροι νομικοί που ήταν σε διαβούλευση έξι μήνες. Δεν σας άκουσα το προηγούμενο διάστημα να λέτε για τον κ. Κουφοντίνα, το λέτε 4 μέρες πριν τις εκλογές. Ασκείτε άδικη κριτική στην κυβέρνηση». Μάλιστα, αναφέρθηκε στη Σία Κοσιώνη λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα επειδή ο σύζυγός της (σ.σ. Κώστας Μπακογιάννης) έχει χάσει τον πατέρα του (σ.σ. Παύλο Μπακογιάννη) από τρομοκρατική επίθεση της 17 Ν». Παρά ταύτα καταλόγισε αντιπολιτευτική διάθεση στη δημοσιογράφο. «Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, είμαι δημοσιογράφος» απάντησε η Σία Κοσιώνη.
Για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Για εμένα δεν ήταν σαφές τι είχε γίνει (στη σύσκεψη). Εγώ εκείνη τη μέρα βρισκόμουν σε διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν πως η φωτιά στο Μάτι ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς, δεν υπήρχαν νεκροί. Μπήκαν στο αεροπλάνο, είχα την εικόνα του τραγικού. Είχαμε την αίσθηση πως η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ήταν μεγάλη καταστροφή. Προσγειώθηκα. Πέρασα από πάνω και είδα μια καταστροφική εικόνα. Δεν ήξερα αν είχε δοθεί εντολή για εκκένωση. Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα αν βγαίνω σε ζωντανή σύνδεση εκείνη την ώρα. Θα το πω με κατάθεση ψυχής: Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Πήγα εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα, ρωτούσα. Ήξερα πως υπήρχαν φήμες για νεκρούς από αναθυμιάσεις, έναν, δύο. Λάθη γίνονται. Βαραίνει τη συνείδησή μου ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Την επόμενη μέρα ζήτησα να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο. Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν μου αναλογούν, για την πολυετή ανεπάρκεια».
Για τις διακοπές στο σκάφος: Ο Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις διακοπές του στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου.
Παπαχελάς: Δεν θυμώνετε με τον εαυτό σας δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σας να σας πει ότι είναι κάτι πάρα πολύ άσχημο για έναν πρωθυπουργό;
Τσίπρας: Ποιο ακριβώς;
Παπαχελάς: Το ότι πήγατε στο σκάφος μιας συμβούλου σας.
Τσίπρας: Πάντως, δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου.
Παπαχελάς: Όχι, προφανώς, ούτε στη βάρκα του κ. Καρανίκα.
Τσίπρας: Λυπάμαι που φέρνετε αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο. Ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητά του, έχει δικαίωμα να κάνει ένα σαββατοκύριακο με τα παιδιά του όταν του λέει ένας συνεργάτης του σου προσφέρω αυτή την δυνατότητα. Κάποιοι υπέκλεψαν τις φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις πούλησαν έναντι αντιτίμου προφανώς για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός.
Παπαχελάς: Δεν ήταν λάθος μήνυμα;
Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός ξέρει αν η ζωή μου είναι μέσα στην πολυτέλεια, μέσα στη χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα από την πολιτική. Ποιο ακριβώς ήταν δυσάρεστη εικόνα; Πάντως δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου και του κ. Μαρινάκη. Λυπάμαι που φέρνετε με τέτοιο τρόπο ένα ζήτημα που αναπαρήγαγε προεκλογικά η ΝΔ. Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα να βρεθεί ένα Σαββατοκύριακο στην ηρεμία με τα παιδιά του. Όταν έχεις έναν συνεργάτη να σου δίνει αυτή τη δυνατότητα; Δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζετε την υπόθεση από τη μία πλευρά και όχι από την πλευρά ότι υπέκλεψαν φωτογραφίες της ιδιωτικής μου ζωής. Θα κλωτσούσε αυτή η εικόνα αν ήμουν σε σκάφος επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή. Βρέθηκα στο σκάφος μιας γυναίκας που είναι πλούσια και ποτέ δεν το έκρυψε και ήταν στο γραφείο μου. Η οικογένεια Μητσοτάκη έγινε τη δυνατότητα να ζει με μεγάλη άνεση να έχει εξοχικό δίπλα από τον κ. Χριστοφοράκο στην Τήνο, να το χαρούν οι άνθρωποι. Όταν ήρθε εδώ ο Μητσοτάκης δεν τον ρωτήσατε όμως. Ποτέ δεν θα το κάνετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την υπόθεση Πετσίτη: Αν αυτή η κυβέρνηση έχει να κατηγορηθεί για υποτιθέμενες περιπτώσεις διαφθοράς όπως ο Πετσίτης είμαι περήφανος. Θα σας απαντώ αυτό που πρέπει να απαντήσω. Είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί 4 χρόνια ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως έβαλε το χέρι στο μέλι. Η υπόθεση Πετσίτη αφορά άνθρωπο που δεν είχε καν θέση έμμισθου συμβούλου υπουργού και βρέθηκε δια της προσκολλήσεως τον κ. Παππά. Μπορεί όποιος θέλει να μπει στο Μαξίμου. Είναι θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά αυτό τον άνθρωπο, ήταν συμμαθητής του υπουργού Επικρατείας και προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός πουλώντας γνωριμίες.
Για τον Παύλο Πολάκη: Τον πνίγει το δίκιο και είναι ο πρώτος που θυμώνει. Κάποιες φορές κρατά και το κινητό που είναι κακό. Κρίνω τους υπουργούς από το έργο τους. Πολάκης και Ξανθός έκαναν πολύ σημαντική δουλειά. Είναι άδικο απέναντι σε έναν υπουργό που έχει κάνει σημαντικό έργο το μόνο θέμα που δείχνετε να είναι αυτές οι αναρτήσεις. Ο Πολάκης έλεγε και λέει πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη. Η δικιά μας η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της με τη Δικαιοσύνη. Συγκρουστήκαμε πολλές φορές χωρίς να φοράμε κράνος, με τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε τομές για το δημόσιο συμφέρον.
Μακεδονικό: «Υπήρξε πατριδοκαπηλία. Διχάστηκε η Ελλάδα. Γιατί δεν λέγατε τόσο καιρό ότι υπήρχαν οι επιστολές από το 2005 με τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία δύσκολη που αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, δεχθήκαμε επίθεση. Το βέτο είναι άλλη ιστορία και δεν μπήκε ποτέ. Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη. Και είχαμε την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση».
Ο κ. Παπαχελάς ρώτησε τον πρωθυπουργό για το «ποιος είναι πραγματικά» φέρνοντας ως παραδείγματα ότι έχει «αδειάσει» Αλαβάνο, Βαρουφάκη, Καμμένο, Κοτζιά, Καραμανλή κλπ. «Δεν έχω αδειάσει ούτε έναν. Ο Καραμανλής ήταν και είναι πολιτικός αντίπαλος. Και υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συντρόφους με δική μου ευθύνη. Ισα-ίσα ανέχτηκα συμπεριφορές. Δεν θυσίασα τον Κοτζιά, ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε ενώ του έλεγα να παραμείνει λόγω του ότι θα ολοκληρωνόταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της. Ηταν υπουργοί στήριξαν την κυβέρνηση από την αρχή ως το τέλος, ο Πάνος ο Καμμένος αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό. Όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό... επανήλθαμε στην κανονικότητα με την έξοδο από τα μνημόνια ήρθε και το τέλος αυτής της συνεργασίας. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος με επιτυχία όπως η ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας».
- Υπάρχει κόσμος θυμωμένος μαζί σας. Νιώθετε ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη; Για συντάξεις, Μάτι, κάτι: Εχω πολλές φορές με γενναιότητα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχω ζητήσει συγγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. Αυτό που εισπράττω εγώ είναι ότι ένα μέρος του κόσμου δεν είναι θυμωμένο, είναι δυσαρεστημένο, βλέπω κόπωση και εκφράσθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βλέπω και μεγάλη αγάπη προς το πρόσωπό μου. Υπάρχουν πολίτες που διαφωνούν, και ένας κόσμος που εκφράζει δυσαρέσκεια και άλλος που εκφράζει αγάπη.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά το ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr