Εθνικές εκλογές- Νέα Δημοκρατία: Ποιοι... ράβουν υπουργικά κοστούμια
Το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το φορολογικό νοµοσχέδιο και το αναπτυξιακό στις άµεσες προτεραιότητες του κόµµατος. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει οριστικοποιήσει σε µεγάλο βαθµό τη σύνθεση του Υπουργικού Συµβουλίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παρά τις αλλεπάλληλες παροτρύνσεις του προς το «γαλάζιο» στελεχικό δυναµικό για τη µεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση εν όψει εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, κατά πληροφορίες, οριστικοποιήσει σε µεγάλο βαθµό τη σύνθεση του Υπουργικού Συµβουλίου, αλλά και τις άµεσες κυβερνητικές προτεραιότητες του πρώτου χρονικού διαστήµατος. Σύµφωνα µε τον µέχρι σήµερα προγραµµατισµό, µετά τις προγραµµατικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο, µεταξύ άλλων, θα περιλαµβάνει σηµειακές, όπως έχουν χαρακτηριστεί, παρεµβάσεις σε ό,τι αφορά τον Ποινικό Κώδικα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, σχεδιάζονται «διορθώσεις» σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από την απερχόµενη κυβέρνηση, όπως η επαναφορά της κατοχής εκρηκτικών υλών και ρίψης µολότοφ σε κακούργηµα. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν, εξάλλου, τη µεταβίβαση ορισµένων κρίσιµων αρµοδιοτήτων από τα ∆ηµοτικά Συµβούλια στους δηµάρχους προκειµένου να ξεπεραστούν εµπόδια που έχουν προκύψει ορισµένους δήµους όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία λόγω της απλής αναλογικής. Αναφορικά µε τον βασικό κορµό του νοµοσχεδίου, θα προβλεφθεί µια κάθετη δοµή επόπτευσης του κυβερνητικού έργου υπό τον υπουργό Επικρατείας, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και τις αρµόδιες γραµµατείες του Μεγάρου Μαξίµου.
Εξάλλου, θα ορίζεται µε σαφήνεια η λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, ήτοι των κυβερνητικών επιτροπών, αλλά και του Υπουργικού Συµβουλίου. Το τελευταίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα συνεδριάζει µία φορά τον µήνα µε κύριο αντικείµενο την παρακολούθηση υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ενώ δύο προκαθορισµένες φορές τον χρόνο θα συνέρχεται ώστε να οριοθετεί τον προγραµµατισµό για το εκάστοτε προσεχές εξάµηνο. Ενας από τους σηµαντικότερους στόχους του επόµενου Μεγάρου Μαξίµου θα είναι ο εξοπλισµός του µε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Πριν από το ∆εκαπενταύγουστο επιδιώκεται να εισαχθεί στη Βουλή και το φορολογικό νοµοσχέδιο, η προεργασία του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε αυτό θα ενταχθούν, κατά πληροφορίες, όλες οι δεσµεύσεις του κ. Μητσοτάκη για τη µείωση των φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και η διεύρυνση της ρύθµισης των 120 δόσεων. Τρίτο νοµοσχέδιο, που αναµένεται από τον Σεπτέµβριο, είναι το λεγόµενο Αναπτυξιακό, που θα προβλέπει σηµαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, απλοποίηση διαδικασιών και καταπολέµηση της γραφειοκρατίας, αλλά και πιο ευέλικτες µορφές αδειοδοτήσεων, όπως η καθιέρωση υποχρεωτικών αποκλειστικών προθεσµιών για το ∆ηµόσιο, σύµφωνα µε τις οποίες η υπέρβαση του χρονικού ορίου χωρίς να…τελεσιδικεί η υπόθεση θα ισοδυναµεί µε αδειοδότηση. Και σε αυτό το σκέλος, πάντως, σχεδιάζεται η δηµιουργία ενός… ηλεκτρονικού ΚΕΠ, διά του οποίου θα παρακάµπτονται σηµαντικά γραφειοκρατικά προσκόµµατα.
Οι συνεννοήσεις
Σχετικά µε την ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συµβουλίου κάποια ονόµατα φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στο να αναλάβουν συγκεκριµένους υπουργικούς θώκους, µολονότι ο πρόεδρος της Ν∆ παραπέµπει τις τελικές συνεννοήσεις για την επαύριον των εκλογών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος της Ν∆, Αδωνις Γεωργιάδης, φαίνεται πως οδεύει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πληροφορίες φέρουν, επίσης, τον Χρήστο Σταϊκούρα να «φλερτάρει» έντονα µε το υπουργείο Οικονοµικών και τον Βασίλη Κικίλια µε το υπουργείο Αµυνας. Στο υπουργείο Παιδείας πυκνώνουν οι πληροφορίες πως κατευθύνεται ο έτερος αντιπρόεδρος του κόµµατος, Κωστής Χατζηδάκης, και στο υπουργείο Υποδοµών ο Κώστας Καραµανλής. Η Ολγα Κεφαλογιάννη αναλαµβάνει, σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισµού. Εντός κυβερνητικού σχήµατος φαίνεται πως θα είναι ο Νίκος ∆ένδιας, ωστόσο το σενάριο που τον ήθελε στο υπουργείο Εξωτερικών µοιάζει να αποµακρύνεται.
Το ίδιο φαίνεται να συµβαίνει και µε τον προερχόµενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν αποκλείεται να µετάσχει στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο. Ωστόσο, το σενάριο που τον έφερε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να ευοδώνεται. Κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται πώς βρίσκεται ο Γιώργος Κουµουτσάκος. Τα επόµενα 24ωρα, εξάλλου, αναµένεται να κλειδώσει και το όνοµα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που πιθανώς να προέρχεται από τη δηµοσιογραφική οικογένεια. Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, µε χαρτοφυλάκιο την ψηφιακή πολιτική, αναλαµβάνει, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο µέχρι σήµερα διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr