Η Ευρώπη αποφασίζει για την κοινή θέση έναντι της Τουρκίας
Στις Βρυξέλλες θα κριθεί η αυστηρότητα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής απάντησης ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στην κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες η Ευρώπη θα δώσει τη δική της απάντηση στη στρατηγική των προκλήσεων που ακολουθεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Είχε προηγηθεί το κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης (EAS) να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα µέτρα
Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ - ΕPP group), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EΚ), κάλεσε σήμερα «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν κατάλληλα επιβάλλοντας νομικά, πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά περιοριστικά μέτρα (κυρώσεις) κατά της Τουρκίας», μετά από συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ στο ΕΚ κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο». Σημειώνει δε σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συζήτηση ότι «οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας επηρεάζουν επίσης αρνητικά τον στόχο της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση» και τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αγνοεί επίσης τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) «καταδικάζει έντονα τις έρευνες για αέριο από την Τουρκία στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και «καταγγέλλει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κόμματος στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες καλούν την Τουρκία «να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».
Γιώργος Κατρούγκαλος: Να εξειδικεύσει τα μέτρα η Yπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων
«Το βασικό πλεονέκτημα της απόφασης, όπως λήφθηκε, είναι ότι το Συμβούλιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τα μέτρα, τα έχει αποφασίσει και εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Yπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων -το "υπουργείο Εξωτερικών" της ΕΕ- να εξειδικεύσουν αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αυτό», εξήγησε ο υπουργός, «είναι το πλεονέκτημα, όχι μόνο της ευελιξίας, αλλά και της δυνατότητας κλιμάκωσης, εάν η Τουρκία δεν λάβει αυτό το σαφές μήνυμα και συνεχίσει», διευκρινίζοντας πως «το τι θα μπορούν να είναι αυτά τα μέτρα κυμαίνεται από απλώς οικονομικά μέχρι και άλλα μέτρα, που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».
«Η Τουρκία με αποκλειστικά δική της ευθύνη είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που ξαναέστειλε ένα καθαρό μήνυμα -και για πρώτη φορά μήνυμα αποτροπής, γιατί αποφάσισε ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, εάν συνεχίσει. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην ίδια γραμμή, το επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αλλά έχουμε δει και αντίστοιχες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τσίπρας για Τουρκία: Το θερμό επεισόδιο υπάρχει πάντα στο μυαλό μας
«Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μιλώντας στο OPEN TV.
«Υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει μ’ αυτό. Το 1996 είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Θέλουμε καλές ένοπλες δυνάμεις. Είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Όταν είμαστε μια χώρα, που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα, μεγαλύτερο και σε κόσμο, πρέπει να κάνουμε συμμαχίες και συμφωνίες. Αυτό έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ και αύριο στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι θα παρθούν μέτρα και βλέποντας όταν το 1996 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε κι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν κάνει κάτι. Και βγήκε μετά η ΕΕ και είπε... βρείτε τα»
«Τώρα έχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις συμμαχίες της Τουρκίας στην περιοχή. «Δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Κοινή στάση από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών
Το Συµβούλιο υπογραµµίζει τις σοβαρές άµεσες συνέπειες που έχουν οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας σε ολόκληρο το φάσµα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και επιπλέον καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης (EAS) να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα µέτρα».
Με αυτήν τη φράση ο επίτροπος ∆ιεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αποτύπωσε µετά την ολοκλήρωση του Συµβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το αρνητικό κλίµα που επικράτησε στη συνάντηση για την Τουρκία. Βασισµένος στο ανακοινωθέν στο οποίο συµφώνησαν οι υπουργοί των «28», το οποίο αναφέρεται σε παράνοµες και απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο αρµόδιος επίτροπος αποκάλυψε τις πρώτες σκέψεις που κάνει η Κοµισιόν στο ζήτηµα των µέτρων κατά της Τουρκίας: µείωση ή διακοπή της χρηµατοδότησης των ενταξιακών κονδυλίων και υποβάθµιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε όλο το εύρος των πεδίων.
«Ολα τα ενδεχόµενα ανοιχτά»
Διπλωµάτες των Βρυξελλών ανέφεραν µε νόηµα ότι... το µυστικό κρύβεται στην επίκληση των υπουργών προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης, αφού η συγκεκριµένη υπηρεσία είναι η κατάλληλη για να µελετήσει και να εισηγηθεί τις τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Είναι το στοιχείο που δίνει τον... ρυθµό στη χορογραφία που θα ακολουθήσει η ΕΕ, αλλά και οι ηγέτες των κρατών-µελών στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέµπτη» σχολίασε διπλωµάτης.
Οι υπουργοί εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την υπό εξέλιξη παράνοµη γεώτρηση και καταδίκασαν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειληµµένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερµατίσει αυτές τις ενέργειες συµµορφούµενη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συµβούλιο τόνισε τις σοβαρές και άµεσες συνέπειες που οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσµατος των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Εκτιµώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έµπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συµβούλιο, για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, κάλεσε την Κοµισιόν και την EAS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριµένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων µέτρων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή ∆ηµοκρατία.
«Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για µέτρα πολιτικής και οικονοµικής φύσεως, συµπεριλαµβανοµένων της προενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαµβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η EAS θα εξετάσει στοχευµένα µέτρα που εµπίπτουν στην εξωτερική δράση της Eνωσης». Επίσης, το Συµβούλιο δεσµεύτηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να συνεχιστεί πλέον στην Κοµισιόν, στην EAS, αλλά και πιο άµεσα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, όπου το θέµα βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr