Ο Πατούλης θέλει δημαρχιακή μοναρχία - Αντιδρούν ακόμα και οι Νεοδημοκράτες
Αντιδράσεις και από «γαλάζιους» δηµοτικούς άρχοντες στις προτάσεις Πατούλη για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα κυβερνησιµότητας από την απλή αναλογική του «Κλεισθένη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Από τον δήµαρχο χωρίς πλειοψηφία στη... δηµαρχιακή µοναρχία, µια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δρόµος. Ο Γιώργος Πατούλης κατέθεσε χθες ως «πρόεδρος των δηµάρχων» στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδας προτάσεις, ώστε αυτές να διαβιβαστούν στον πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη προκειµένου να αντιµετωπιστούν προβλήµατα κυβερνησιµότητας που δηµιουργεί η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» στους δήµους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις προτάσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντηση που είχε µε τον Γ. Πατούλη και τους υπόλοιπους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, εκ των οποίων οι 12 στους 13 προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη.
Ο κ. Πατούλης αστειεύτηκε µιλώντας για µελλοντική ενοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων δηµάρχων και περιφερειαρχών, αλλά δεν έµεινε στη συζήτηση που ακολούθησε, όπου ακούστηκαν πλήθος παρατηρήσεων και ενστάσεων αντισυνταγµατικότητας των ρυθµίσεων ακόµη και από αυτοδιοικητικούς της Ν∆. Τα προβλήµατα κυβερνησιµότητας λόγω «Κλεισθένη» περιγράφηκαν αναλυτικά µετά τις πρόσφατες εκλογές, όταν διαπιστώθηκε ότι 231 δήµοι εξέλεξαν δήµαρχο που δεν έχει πλειοψηφία στα µέλη του διοικητικού συµβουλίου, τα οποία εκλέγονται µε βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου.
Στους δήµους αυτούς, εν ολίγοις, ο δήµαρχος βγήκε στον δεύτερο γύρο, ενώ µπορεί στον πρώτο να είχε ποσοστό 30% ή 40%, ενώ σε 69 περιπτώσεις εξελέγη ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής. Αυτοί οι 69 δήµαρχοι µπορεί δηλαδή να είχαν λάβει στον πρώτο γύρο κάτω από 30% ή και κάτω από 20%, οπότε ξεκινούν µε λιγότερους από το 1/5 των συµβούλων.
«Ξήλωµα»
Για την αντιµετώπιση αυτού του ζητήµατος, αλλά µε σαφή και την πρόθεση να ξεκινήσει το ξήλωµα των θεσµοθετήσεων της απερχόµενης κυβέρνησης, κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες µεταξύ άλλων:
- Παρακάµπτουν εντελώς το δηµοτικό συµβούλιο. Η προτεινόµενη ρύθµιση λέει ότι όταν άλλο όργανο του δήµου (Οικονοµική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Εκτελεστική Επιτροπή) στείλει στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο προς ψήφιση µια πρόταση (προϋπολογισµό, τεχνικό πρόγραµµα, δηµοτικά τέλη, σύµβαση κ.λπ.) που δεν µπορεί να περάσει λόγω έλλειψης πλειοψηφίας, θα αναπέµπεται στο άλλο όργανο που θα λαµβάνει την τελική απόφαση.
- Ανοίγουν τον δρόµο για αναδιανοµή αρµοδιοτήτων µε Προεδρικό ∆ιάταγµα προς τον δήµαρχο, ο οποίος θα µπορεί να ελέγχει πλήρως τα υπόλοιπα αποφασιστικά όργανα του δήµου.
- Θέτουν θέµα ακόµη και «ψήφου εµπιστοσύνης» από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο προς µια σύµπραξη δηµοτικών παρατάξεων, την οποία θα συναπαρτίζουν µε γραπτή δήλωση ο συνδυασµός του δηµάρχου µαζί µε άλλους συνδυασµούς και συµβούλους που θα δηλώσουν ανεξάρτητοι.
Οι αντιδράσεις στις προτάσεις, «το προσχέδιο προτάσεων» όπως είπε ο κ. Πατούλης, δεν ήρθαν µόνο από τον απερχόµενο δήµαρχο Αιγάλεω, Δηµήτρη Μπίρµπα, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μπίρµπας µίλησε για «πρόδηλα αντισυνταγµατικές και αντιδηµοκρατικές προτάσεις», επαναφορά της «συνταγµατικής µοναρχίας» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Με τροµάζει η Δεξιά που έρχεται»!
Οµως για «συνταγµατική εκτροπή χωρίς όριο» µίλησε και ο απερχόµενος «γαλάζιος» δήµαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης ∆ηµάρχων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Βαγγέλης Λαµπάκης: «Θα γελοιοποιηθούµε περιµένοντας το κόµµα µας να κυβερνήσει; Θέλουµε να επαναφέρουµε τους πανίσχυρους δηµάρχους µέσω οικονοµικής επιτροπής. Εχει δίκιο ο Μπίρµπας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαµπάκης, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της δικής του παράταξης, αν και είναι µεγαλύτερη από εκείνη του δηµάρχου. «Θα κάνετε δηµοτικούς συµβούλους να τρέµουν να κατέβουν στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο» σχολίασε ο επίσης «γαλάζιος» δήµαρχος Μήλου, Γ. Δαµουλάκης, που απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, αναφερόµενος στην πρόταση όσοι δηµοτικοί σύµβουλοι διαφωνούν µε τη σύµπραξη παρατάξεων να θεωρούνται ανεξαρτητοποιηµένοι.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις προκάλεσαν οργισµένα σχόλια άλλων δηµάρχων προερχόµενων από τη Νέα ∆ηµοκρατία, όπως ο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που συνέδεσαν τα σχόλια µε την πικρία όσων δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Πάντως, την ενδεχόµενη αντισυνταγµατικότητα των προτεινόµενων διατάξεων παραδέχθηκε και ο νοµικός σύµβουλος της ΚΕ∆Ε, Πάνος Ζυγούρης, ενώ ο σύµβουλος της Ενωσης και εισηγητής των ρυθµίσεων, Παναγιώτης Μαΐστρος, είχε παραδεχθεί ότι δεν ήταν «νοµικά κριµένες».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr