Μήνυμα από Βρυξέλλες: «Αυτήν τη φορά ψηφίζω στις ευρωεκλογές»
Με κοινό τους άρθρο, το οποίο δηµοσιεύεται σήµερα ταυτοχρόνως σε ευρωπαϊκές εφηµερίδες και στο «Εθνος», ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και οι προκάτοχοί του, απευθύνουν έκκληση για συµµετοχή στις ευρωεκλογές.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Βρισκόµαστε αναµφίβολα σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι και οι επιλογές των πολιτών, όταν θα κληθούν να ψηφίσουν στα τέλη Μαΐου, θα έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στο µέλλον της Ευρώπης. Εχουµε διατελέσει πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο σε περιόδους αβεβαιότητας όσο και σε περιόδους αισιοδοξίας. Η Iστορία της ηπείρου µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο δείχνει ότι η αλληλεγγύη έχει ενώσει τους Ευρωπαίους και τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιµετωπίσουν τις πιο µεγάλες δυσκολίες, ακόµη και όταν βάραινε η σκιά της αµφιβολίας. Δεν µιλάµε πλέον για «παλαιά» και «νέα» κράτη-µέλη· µιλάµε για µία και µοναδική Ευρώπη, από το Ελσίνκι µέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισαβόνα µέχρι το Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία.
Οι βεβαιότητες του παρελθόντος, στις οποίες στηρίχθηκαν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσµος από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και µετά, δοκιµάζονται σήµερα από ένα νέο κύµα αγοραίας πολιτικής και αυξανόµενων γεωπολιτικών εντάσεων σε µια νέα εποχή µεγάλου ανταγωνισµού δυνάµεων. Ως Ευρωπαίοι δεν µπορούµε να επιλέξουµε εµείς για τους άλλους. ∆εν µπορούµε να ελέγξουµε τι κάνουν οι άλλοι. Μπορούµε να κάνουµε επιλογές για εµάς τους ίδιους και να λάβουµε συλλογικές αποφάσεις προς το συµφέρον µας, οι οποίες θα συνάδουν µε τις ανάγκες και τις αξίες µας, καθώς και µε τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσµου γύρω µας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ούτε τέλεια, όπως θα επιθυµούσαν πολλοί, ούτε ατελής, όπως η καρικατούρα που σκιαγραφούν οι πιο αυστηροί επικριτές της. Για να τελειοποιηθεί, να προσαρµοστεί και να µεταρρυθµιστεί, πρέπει πρώτα να διατηρηθεί. Πριν από σαράντα χρόνια, τον Ιούνιο του 1979, εξελέγη για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σαράντα χρόνια νωρίτερα, το 1939, οι νέοι της Ευρώπης εξαναγκάστηκαν να πολεµήσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο 55 εκατοµµυρίων ανθρώπων.
Η συνεργασία για την επίλυση προβληµάτων και διαφορών είναι έκτοτε ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ειρήνης και ενότητας. Ηταν ένα δίδαγµα µε ακριβό τίµηµα, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε να µπει στο περιθώριο λόγω απάθειας ή εχθρότητας. Ηαποδοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στο ζενίθ, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις. Αυτό πρέπει τώρα να εκφραστεί µε την προσέλευση στις κάλπες. Εχουµε τη µεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσµο. Οι αξίες και οι παραδόσεις µας -η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία, η δηµοκρατία, η έννοµη τάξη και η ειρήνη- είναι τα θεµέλια του τρόπου ζωής µας.
Η Ευρώπη, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τους πολίτες της. Γι’ αυτό και εµείς, οι υπογράφοντες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πρώην πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνουµε έκκληση στους λαούς της Ευρώπης να ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωµα και να ανταποκριθούν στην εκλογική τους υποχρέωση στις επικείµενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr