Τσίπρας στο Πεκίνο για ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στους τοµείς της υψηλής τεχνολογίας, στα logistics και στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «Κεφάλι του ∆ράκου» έχει κάνει δυναµικά την εµφάνισή του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και τώρα επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεπροβάλει και το «Σώµα του ∆ράκου» στη χώρα µας µέσω της αύξησης των κινεζικών επενδύσεων. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο (το τρίτο από το καλοκαίρι του 2016) αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και στην προσέλκυση της κινεζικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας.
Η πρόσφατη προσχώρηση της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 17+1», η οποία µέχρι πρότινος δεν ήταν δυνατή λόγω της εκκρεµότητας του «Μακεδονικού» και προχώρησε µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, ενισχύει τον ρόλο της ως κόµβου διασυνδεσιµότητας µεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναµένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονοµία.
Ο Αλέξης Τσίπρας µιλάει σήµερα στο δεύτερο Φόρουµ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «∆ρόµου του Μεταξιού», µία κινεζική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην περιφερειακή συνεργασία και τη συνδεσιµότητα σε διηπειρωτική κλίµακα, για την ενίσχυση του εµπορίου, των επενδύσεων και των υποδοµών µεταξύ της Κίνας και των χωρών που συµµετέχουν σε αυτό.
O στρατηγικός ρόλος της Cosco
Η Ελλάδα προσδίδει στρατηγικό χαρακτήρα στην κινεζική παρουσία στην Ελλάδα µέσω της επένδυσης της Cosco στο λιµάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται σε κοµβικό σηµείο διασύνδεσης της Ευρώπης µε την Ασία και ως κύριο διαµετακοµιστικό κέντρο εµπορευµάτ ων µεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος -συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο- στο πρακτορείο «Νέα Κίνα», έδωσε ιδιαίτερη έµφαση στην παρουσία της Cosco Shipping στον Πειραιά, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα επιτυχηµένη την επένδυσή της, δεδοµένου ότι έχει αποδώσει στο µεγάλο λιµάνι ένα πολύ µεγάλο µέρος του εµπορίου που διεξάγεται µέσω της Μεσογείου. Συγχρόνως µίλησε για «επιπρόσθετες επενδύσεις» της Cosco στην επέκταση των υποδοµών του λιµανιού λέγοντας πως θα συµβάλουν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση του εµπορικού του ρόλου.
Ως εκ τούτου η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε επενδύσεις την επόµενη περίοδο στους τοµείς της υψηλής τεχνολογίας, στα logistics και στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα.
∆εν είναι τυχαίο του ενδιαφέροντος που δείχνει η Κίνα για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί -όπως αναµένεται σήµερα- σε ανώτατο επίπεδο µε την πολιτική ηγεσία της Κίνας.
Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ καθώς και µε τον Ουάνγκ Γιανγκ, µέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κίνας και νούµερο 4 της ιεραρχίας του.
Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει άλλωστε και οµιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουµ όπως επίσης και στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών µε θέµα «Ενίσχυση της συνδεσιµότητας για την εξεύρεση νέων µορφών ανάπτυξης». Σηµειωτέον πως κατά τη διάρκεια της παραµονής του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) µεταξύ του υπουργείου Οικονοµίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθµίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις µεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη µεταποίηση την έρευνα, την ανάπτυξη και ασφαλώς στον χρηµατοδοτικό τοµέα
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr