Ξενογιαννακοπούλου στο Έθνος: Φοβούνται τη Συµµαχία, γι’ αυτό επιτίθενται
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει ότι το δίληµµα της ευρωκάλπης είναι αν θα υπάρξει στροφή σε µια δηµοκρατική και κοινωνική Ευρώπη ή θα εγκλωβιστούµε στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισµό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Νέα Δημοκρατία αντιλαµβάνεται ως παροχές την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, λέει η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Για την ίδια η Προοδευτική Συµµαχία είναι απάντηση στην πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής µας.
Κυρία υπουργέ, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε ένα νέο πακέτο θετικών µέτρων για τους αδύναµους και τη µεσαία τάξη. Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθούν;
Ο πρωθυπουργός, τον Σεπτέµβριο στη ∆ΕΘ, παρουσίασε την αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική για τη χώρα µας στη νέα περίοδο µετά την έξοδο από τα µνηµόνια. Τα οικονοµικά και κοινωνικά µέτρα της ∆ΕΘ ψηφίστηκαν όλα και σήµερα υλοποιούνται. Αποτελούν απόδειξη κυβερνητικής συνέπειας και ισχυρή ενίσχυση στη µεσαία τάξη και στις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Ταυτόχρονα, είναι δείγµα γραφής ενός άλλου µείγµατος οικονοµικής πολιτικής που απελευθερώνει τη χώρα µας από τα δεσµά της λιτότητας και της ύφεσης, ενισχύει τη δίκαιη ανάπτυξη, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.
Είναι ο στόχος της ακύρωσης του µέτρου για τη µείωση του αφορολόγητου εφικτός;
Ο πρωθυπουργός έχει µε σαφήνεια δηλώσει ότι δεν πρόκειται να µειωθεί το αφορολόγητο. Και αυτό βασίζεται στη συνολική πορεία της οικονοµίας, στη θετική εξέλιξη των δηµοσιονοµικών και οικονοµικών µεγεθών, που αποτυπώθηκε και στο ιστορικό χαµηλό στην απόδοση του δεκαετούς οµολόγου. Μέχρι και το ∆ΝΤ αναγνωρίζει πλέον αυτήν τη θετική εξέλιξη. Μόνο η Ν∆ αρνείται την πραγµατικότητα και συνεχίζει το ίδιο τροπάριο των δυσµενών προβλέψεων. Θα διαψευστεί άλλη µια φορά, όπως διαψεύδεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η κυβέρνηση κατηγορείται όµως για προεκλογικές παροχές...
Το πρόβληµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν µπορεί να αποδεχτεί πως η χώρα µας έχει πλέον απελευθερωθεί από τα µνηµόνια και ότι η κυβέρνηση υλοποιεί µε συνέπεια και επιτυχία τις δεσµεύσεις της. Βέβαια, πίσω από αυτές τις δηλώσεις της Ν∆ υποκρύπτεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψή της που θεωρεί παροχές την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Εξάλλου, όπως η ίδια δηλώνει, επιδιώκει την επιστροφή σε σκληρές µνηµονιακές πολιτικές στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη δηµόσια διοίκηση.
Εκ των πραγµάτων και οι ευρωεκλογές είναι µια αναµέτρηση γεµάτη διλήµµατα για τους πολίτες. Ποιο, κατά τη γνώµη σας, είναι το κεντρικό δίληµµα της ευρωκάλπης;
Στροφή σε µια δηµοκρατική και κοινωνική Ευρώπη ή εγκλωβισµός στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισµό; Σε αυτό το δίληµµα καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν στις ευρωεκλογές, ίσως τις πιο κρίσιµες των τελευταίων δεκαετιών. Από το αποτέλεσµά τους κρίνεται ο συσχετισµός των δυνάµεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών και, πάνω απ’ όλα, η συνοχή και η συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήµερα δεν αρκούν οι διαπιστώσεις για τις συνέπειες της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Χρειάζεται να εκφραστεί µια προοδευτική πλειοψηφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αλλάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, θα αντιµετωπίσει τις µεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, και κυρίως τα αίτια που διαµόρφωσαν το πρόσφορο πεδίο αναβίωσης του φασιστικού εφιάλτη στην Ευρώπη.
Η Προοδευτική Συµµαχία αποτελεί γεγονός. Εσείς ως συνεργαζόµενη µε τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεστε πλέον ότι κινείστε σε ένα πολιτικά πιο οικείο περιβάλλον;
Ναι, γιατί συµµετέχω σε µια συλλογική προσπάθεια που µε εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά. Σας θυµίζω ότι το 2012 παραιτήθηκα από την τότε κυβέρνηση γιατί διαφώνησα και καταψήφισα το δεύτερο µνηµόνιο, το οποίο προέβλεπε µεταξύ άλλων την κατάργηση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, την αποδυνάµωση των εργασιακών δικαιωµάτων και τη δραµατική µείωση του κατώτατου µισθού. Σήµερα αισθάνοµαι ικανοποίηση που συµµετέχω σε µια προοδευτική κυβέρνηση που αποκατέστησε τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις, αύξησε τον κατώτατο µισθό, κατάργησε τον υποκατώτατο µισθό, διασφάλισε τις συντάξεις, στηρίζει τα κοινωνικά δικαιώµατα και την αναβάθµιση της δηµόσιας διοίκησης. Η Προοδευτική Συµµαχία είναι απάντηση στην πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής µας. Αυτό ήταν το ισχυρό µήνυµα πριν από δύο εβδοµάδες στη µεγάλη συγκέντρωση στο Γαλάτσι. Η προοδευτική συµπόρευση σήµερα µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι µια συγκυριακή επιλογή. Εχει στρατηγικό βάθος για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την υλοποίηση ενός προοδευτικού-αριστερού προγράµµατος διακυβέρνησης για τη χώρα µας στο νέο ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Σας ενοχλεί η ένταση της κριτικής που δέχεστε κι εσείς προσωπικά από την ηγεσία και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ για τη συµµετοχή σας στο εγχείρηµα;
Σε όλη την πολιτική µου διαδροµή έχω επιλέξει να τοποθετούµαι µε σαφείς και καθαρές θέσεις, πάντα όµως σε πολιτικό επίπεδο και ποτέ σε προσωπική βάση. Θεωρώ ότι οι προσωπικές επιθέσεις υποκρύπτουν πολιτική αδυναµία άρθρωσης επιχειρηµάτων και κατανόησης των µεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη και στη χώρα µας. ∆υστυχώς, πολλοί επιχειρούν να απαξιώσουν την προσπάθεια ανάδειξης του προοδευτικού πόλου και γι’ αυτό επιτίθενται στις δυνάµεις και στα στελέχη που συµµετέχουν στην Προοδευτική Συµµαχία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Φοβούνται τη δυναµική που αναπτύσσεται, θέλουν να δείξουν ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποµονωµένοι, επιλέγουν την κεντροδεξιά στροφή ή είναι εγκλωβισµένοι σε άγονες λογικές κοµµατικής περιχαράκωσης. Από την πλευρά µου, πάντως, ούτε ισοπεδώνω ούτε απαξιώνω. Θεωρώ ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς παραµένουν φίλοι και παλιοί σύντροφοι που δεν εκφράζονται από αυτές τις λεκτικές ακρότητες και επιθέσεις. Στελέχη που προβληµατίζονται και θα επιδιώξουν στο µέλλον να συµµετάσχουν και αυτοί σε έναν ευρύτερο προοδευτικό διάλογο.
Σας πέρασε ποτέ από το µυαλό ότι µπορεί και να κάνατε λάθος αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ;
Οχι, γιατί η διαφωνία µου και η αποχώρησή µου πριν από επτά χρόνια ήταν συνειδητή επιλογή, παρότι επώδυνη, όταν αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε πλέον περιθώριο να σταµατήσει η µετάλλαξη της φυσιογνωµίας του και η κεντροδεξιά στροφή του. Εξάλλου, αυτήν την επιλογή έχει κάνει η µεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσµου.
Πείτε µας, γιατί θα µπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εθνικές εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί το διακύβευµα σήµερα είναι ισχυρό και τα διλήµµατα ξεκάθαρα για τους πολίτες. Το ερώτηµα είναι εάν θα προχωρήσουµε µε σιγουριά σε ένα καλύτερο δηµοκρατικό και κοινωνικό µέλλον ή εάν θα οπισθοχωρήσει η χώρα µας σε µια σκληροπυρηνική δεξιά µνηµονιακή παλινόρθωση. Ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, έκανε µεγάλες θυσίες, έχει µνήµη και αντίληψη της κρισιµότητας της συγκυρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σήµερα µια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία που θα δώσει τη νίκη στις εκλογές.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr