Σε ποια νομοσχέδια «επενδύει» η κυβέρνηση: Το φορολογικό πακέτο και οι αλλαγές σε δόσεις στον κατώτατο μισθό
Σε ένα πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων - με έμφαση να δίνεται σε μειώσεις φόρων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού - εστιάζει η κυβέρνηση, προτάσσοντας μία ατζέντα οικονομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Από το Μαξίμου τονίζουν πως η πορεία της οικονομίας αλλά και οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δίνουν τη δυνατότητα για μόνιμα μέτρα στήριξης των πολιτών χωρίς να κινδυνεύει η δημοσιονομική ισορροπία.
Το βάρος σε αυτή την χρονική συγκυρία δίνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που - όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση - περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με εκπτώσεις για τους συνεπείς, θέσπιση αφορολόγητου για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών τον Δεκέμβριο θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 εως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και έως 1.600 ευρώ και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, κατατίθεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2024 για την χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική σταθερής μείωσης των φόρων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, και καθώς αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, που να ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επεσήμανε «σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Να αυξήσουν τους φόρους, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγκάζονται να κάνουν μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή». Προσέθεσε πως το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά στη χώρα είναι πολύ υγιή, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους, αρκετά υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ρυθμούς ανάπτυξης, μας επιτρέπει «να υλοποιούμε αυτήν την πολιτική με λελογισμένες μειώσεις των φόρων, στρέφοντας από εδώ και στο εξής την προσοχή μας πρωτίστως στη μεσαία τάξη».
Το «στοίχημα» της μείωσης των φόρων είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση και αναμένεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις το 2026 και το 2027. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρύ πλέγμα κινήσεων στην οικονομία, με δεδομένο άλλωστε πως η ακρίβεια - όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις - αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.
Τι αυξήσεις θα πάρουν οι μισθωτοί
Αύξηση του κατώτατου μισθού σε τρεις δόσεις μέχρι και το 2027 και νέο σύστημα υπολογισμού από το 2028 προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Ειδικότερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, κάτι που συνεπάγεται πως θα δοθεί αύξηση σε τρεις δόσεις.
Με βάση το επικρατέστερο σενάριο ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ το χρόνο και το 2025 θα διαμορφωθεί στα 870 ευρώ, το 2026 στα 910 ευρώ και το 2027 στα 950 ευρώ. Παράλληλα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως από το 2028 θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, ενώ θα μπουν και ρήτρες ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρχουν μειώσεις.
Σε ποιες άλλες ομάδες στοχεύει η κυβέρνηση
Σε δύο μεγάλες ομάδες - τους νέους που δυσκολεύονται στην προσπάθεια εξεύρεσης φθηνής στέγης αλλά και στους συνταξιούχους - εστιάζει η κυβέρνηση. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό στις αρχές της νέας χρονιάς θα μπει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων στο στεγαστικό πεδίο, με κυριότερο το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Όσον αφορά στους συνταξιούχους νέα αύξηση θα δοθεί στις συντάξεις, ενώ άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως επεσήμανε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο ethnos.gr o υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου «η αρχιτεκτονική της διάταξης προβλέπει ότι κατά το ποσοστό που θα αυξάνονται ετησίως οι συντάξεις, θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της ΕΑΣ».
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr