Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα οι γερμανικές αποζημιώσεις
Σήµερα η απόφαση της Βουλής για τις γερµανικές αποζηµιώσεις. Η απαίτηση του ελληνικού κράτους ανέρχεται στα 269 δισ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καθαρή εντολή της Βουλής να προχωρήσει στις ενδεδειγµένες διπλωµατικές και νοµικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερµανικών αποζηµιώσεων λαµβάνει σήµερα η κυβέρνηση, µε την επισήµανση µάλιστα ότι το χρέος είναι απαράγραπτο και οι αξιώσεις ενεργές. Μετά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων έγινε γνωστή η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η οποία εξασφάλισε ευρύτατη αποδοχή στο πλαίσιο της Διάσκεψης µε τη στήριξη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ενωσης Κεντρώων.
Στο κείµενο της πρότασης αναφέρεται ότι «το ζήτηµα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο παραµένει ανοιχτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίµονα την ηθική, ιστορική και νοµική του δικαίωση». Επίσης, ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραµένουν εκκρεµείς και ενεργές», καθώς και ότι «το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του». Αλλά και πως «δεν τίθεται, ούτε δύναται να τεθεί κανένα ζήτηµα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».
Απαράγραπτη οφειλή
Στην ουσία, δηλαδή, η πρόταση αυτή, όπως λίγο αργότερα ανέλυσε µιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, «δεσµεύει το ελληνικό κράτος», ενώ προβάλλει ταυτόχρονα την πάγια θέση της χώρας πως το ζήτηµα των οφειλών -ως ανοιχτό και απαράγραπτο- ζητεί ηθική, ιστορική και νοµική δικαίωση. Η κυβέρνηση καλείται να προβεί «σε όλες τις ενδεδειγµένες διπλωµατικές και νοµικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο». Ο κ. Βούτσης είχε πολλές φορές κάνει σαφή την πρόθεσή του να φέρει στο Κοινοβούλιο το θέµα της διεκδίκησης των αποζηµιώσεων και είχε διευκρινίσει ότι «αυτές οι διεκδικήσεις ήταν πάντοτε ενεργές».
Η σηµερινή διαδικασία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα γίνει η συζήτηση και θα αναπτυχθεί ο προβληµατισµός γύρω από το πόρισµα της αρµόδιας επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη ηµερήσια διάταξη, κατά την ολοκλήρωση της οποίας θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Βούτση. Στη συνέχεια, και µε την καθαρή εντολή της Βουλής, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωµένη να προχωρήσει σε ρηµατική διακοίνωση προς τη γερµανική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των συγκεκριµένων αξιώσεων. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης τόνισε πως πρόκειται για µια διαδικασία µε πάρα πολλές πτυχές, στο πλαίσιο της οποίας και η Βουλή θα πρέπει να κινητοποιηθεί.
Σηµειώνεται ότι, µε βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση της αρµόδιας διακοµµατικής επιτροπής, στις αξιώσεις της Ελλάδας περιλαµβάνονται αποζηµιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, πολεµικές επανορθώσεις των θυµάτων και συγγενών τους, αποπληρωµή του κατοχικού δανείου, καθώς και επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών και κειµηλίων που έχουν αποσπαστεί. Η συνολική απαίτηση ανέρχεται στο ποσό των 269 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο πόρισµα.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε µε την υπ’ αριθµ. 17712/11602, από 4 ∆εκεµβρίου 2015, απόφαση του προέδρου της Βουλής, σύµφωνα µε τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισµού της Βουλής και µε αντικείµενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις από 27/2/2014 και 10/3/2015 οµόφωνες αποφάσεις της Ολοµέλειας της Βουλής. Είχε 21 µέλη-βουλευτές, πραγµατοποίησε 13 συνεδριάσεις και οι εργασίες της διήρκεσαν µέχρι τις 28 Ιουλίου 2016, οπότε και κατατέθηκε στην Ολοµέλεια η έκθεσή της.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr