Ρήγας στο Έθνος: Δεν είµαστε χώρα λωτοφάγων…
Ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας µιλά για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τη Novartis, τα µέτρα για τα στελέχη των Ενόπλων ?υνάµεων, αλλά και την επανεκκίνηση της αµυντικής βιοµηχανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Δεν υποτιμάμε ούτε τη ρητορική ούτε τις προκλήσεις της Αγκυρας» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης Ρήγας. Ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας επιτίθεται και στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αποσπάσει κοµµάτι από την εξουσία, σε περίπτωση νίκης της Ν∆.
Για το νοµοσχέδιο που καταρτίσατε προκειµένου να λυθούν ζητήµατα ετών που απασχολούν στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων, µερίδα της αντιπολίτευσης σας κατηγορεί για «παροχολογία»…
Είναι πραγµατικά δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τον ειρµό στα λεγόµενα της ηγεσίας της Ν∆ και του ΚΙΝΑΛ, εάν δεχθούµε ότι υπάρχει τέτοιος. Από την πρώτη µέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η Ν∆ και όσοι τη στηρίζουν εφαρµόζουν µια τακτική αντιστροφής των πραγµάτων, προβάλλοντας µια εικονική πραγµατικότητα πάνω στην οποία δοµούν τον πολιτικό τους λόγο. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Ν∆ ζητάει εκλογές, σύµφωνα µε τη λογική τους κάθε νοµοθετική πρωτοβουλία που δίνει λύσεις σε λαϊκά προβλήµατα συνιστά προεκλογικού τύπου κινήσεις. Θα προτιµούσαν προφανώς, κόντρα στις ανάγκες των πολλών, αυτή η κυβέρνηση να µην κάνει τίποτα προκειµένου οι ίδιοι να περιφέρουν το αφήγηµά τους. Ετσι πολιτεύονται και µε αυτόν τον τρόπο πορεύονται. ∆εν θα τους κάνουµε το χατίρι. Με σηµείο αναφοράς την έξοδο από τα µνηµόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο 2018 προχωράµε ακόµα πιο αποφασιστικά. Η πολιτική µας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», είναι ώριµες παρεµβάσεις σε χρονίζοντα προβλήµατα. Και δεν µένουµε εδώ, θα υπάρχει και συνέχεια.
Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων συχνά «παραπονιέται» για ελλείψεις στο προσωπικό…
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ωστόσο ρόλος της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι να οργανώνει την άµυνα της χώρας και την αποτρεπτική της ισχύ µε βάση τις πραγµατικές δυνατότητες και τα υπάρχοντα µέσα. Αυτό γίνεται, και µάλιστα πολύ αποτελεσµατικά. Τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα µάς ανάγκασαν να αξιοποιήσουµε στο έπακρο το έµψυχο δυναµικό και την επιχειρησιακή διαθεσιµότητα των υπαρχόντων µέσων. Ξεπεράσαµε τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών περικοπών και της συσσώρευσης εκκρεµοτήτων και ανοιχτών ζητηµάτων της πρώτης µνηµονιακής περιόδου 2010-2014 και οδεύουµε σε µια σταθερή πορεία ανάκαµψης.
Ενα θέµα που χρήζει άµεσης αντιµετώπισης είναι η επανεκκίνηση της αµυντικής βιοµηχανίας. Ποιο είναι το σχέδιο για τη σωτηρία και την ανάπτυξή της;
Η ελληνική αµυντική βιοµηχανία, στο σύνολό της, δηµόσια και ιδιωτική -συµπεριλαµβανοµένων και των ναυπηγείων που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν σταθερά οργανικό κοµµάτι του κλάδουβρίσκεται σε θετική πορεία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, πρώτο µέληµα αυτής της κυβέρνησης ήταν να τις κρατήσουµε ζωντανές. Τα πράγµατα ήταν οριακά. Ο στόχος αυτός επετεύχθη, έχουµε την επανεκκίνηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιοµηχανίας, ενώ και τα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα βρίσκονται σε φάση ανάκαµψης µε διασφαλισµένες τις θέσεις εργασίας. Στόχος µας είναι να φέρουµε κοντά στις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων την εγχώρια αµυντική βιοµηχανία και στην κατεύθυνση αυτή πολύ χρήσιµο εργαλείο είναι η εθνική αµυντική βιοµηχανική στρατηγική. Καθοριστική εξάλλου είναι η συµβολή του ΥΠΕΘΑ στη διάσωση των ναυπηγείων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, µέσω των προγραµµάτων του Πολεµικού Ναυτικού.
Σας προβληµατίζουν η ρητορική -κυρίως- και η δράση της Αγκυρας σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
την οποία παρακολουθούµε και αναλύουµε διαρκώς. ∆εν υποτιµάµε τίποτα, ούτε τη ρητορική -που δεν είναι ουδέτερη, αλλά παράγει αποτελέσµατα- ούτε, πολύ περισσότερο, τις προκλήσεις. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι η τουρκική ηγεσία κατανοεί πως η τακτική των προκλήσεων είναι ατελέσφορη και δεν την οδηγεί πουθενά, αντίθετα την αποµονώνει και περισσότερο αποκαλύπτει µια αδυναµία. Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αµοιβαίος σεβασµός των κυριαρχικών δικαιωµάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία προϋπόθεση ώστε όχι µόνο οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι παραγωγικές αλλά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλισµένη.
Μπορεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να κερδίσει τις εκλογικές αναµετρήσεις που ακολουθούν;
Επιτρέψτε µου να έχω άλλη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό από αυτήν που η µονταζιέρα της Ν∆ προωθεί µέσω των φιλικών σε αυτή µέσων ενηµέρωσης. Η εικόνα που έχω εγώ είναι η εξής: Η Ελλάδα επί ηµερών Ν∆-ΠΑΣΟΚ έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οδηγήθηκε σε οικονοµική καταστροφή και ο λαός της σε απόγνωση. Ηρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε πρώτη φάση ανέκοψε τον κατήφορο και στη συνέχεια όχι µόνο σταθεροποίησε, αλλά έβαλε την οικονοµία σε τροχιά πραγµατικής ανάκαµψης. Εβγαλε τη χώρα από τα µνηµόνια, η ανεργία µειώθηκε κατά 10%, σταθεροποιήθηκαν οι συντάξεις και δεν έγιναν νέες περικοπές, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος µισθός, κανένας ανασφάλιστος δεν µένει χωρίς περίθαλψη, διασώθηκε το σύστηµα δηµόσιας Υγείας και δηµόσιας Παιδείας. Επιπλέον, η διανοµή κοινωνικού µερίσµατος καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα στηρίζουµε τους πλέον αδύναµους µε επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές. Ολα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το πραγµατικό σκηνικό των εκλογικών αναµετρήσεων που θα γίνουν µέσα στο 2019. Εχουµε εµπιστοσύνη στη µνήµη και την κρίση του ελληνικού λαού.
Η αισιοδοξία πηγάζει και από το κάλεσµα για τη συµπόρευση των προοδευτικών δυνάµεων, µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η συµπόρευση των προοδευτικών δυνάµεων δεν αποτελεί µια στενή κοµµατική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά µια στρατηγική απόφαση που έρχεται να ανταποκριθεί σε µια ανάγκη που ξεπερνά τα κοµµατικά και τα εθνικά όρια. Είναι η ανάγκη να µπει φραγµός σε αυτό το υβρίδιο σύµπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισµού µε τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά µορφώµατα που επανακάµπτουν, αξιοποιώντας την απαξίωση της πολιτικής για να εγχύσουν το δηλητήριό τους στις κοινωνίες. Το κάλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερµού, ενεργοποίησης του προοδευτικού τµήµατος της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση ενός µετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εµπιστοσύνης που θα προσφέρει όραµα αισιοδοξίας για το µέλλον. Η κυβερνητική εµπειρία του ΣΥΡΙΖΑ µας δίνει το πλεονέκτηµα αλλά και την αισιοδοξία ότι ο λαός θα ανταποκριθεί.
Δεν αποτελεί τροχοπέδη για το εγχείρηµα η άρνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να συµµετάσχει σε αυτή;
Οι επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δεν έχουν ούτε το κύρος ούτε την εµβέλεια για να εµποδίσουν τις ώριµες και αναγκαίες εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο. Αλλωστε, κεντρικός στόχος της είναι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς η «στρατηγική νίκη» της Ν∆, ώστε το ΚΙΝΑΛ να πάρει µερίδιο από τη νοµή της εξουσίας. Στόχος τους είναι η παλινόρθωση του παλιού και η από κοινού συγκάλυψη και παραγραφή παλαιών αµαρτιών, όπως εξόχως αποκαλύφθηκε και την προηγούµενη εβδοµάδα µε την υπόθεση Novartis. Μάλιστα, Ν∆ και ΚΙΝΑΛ, µέσω των κ. Βενιζέλου και Αθανασίου, έφθασαν στο σηµείο να παραδεχθούν ότι η… µίζα εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα! Οµως ο ελληνικός λαός έχει µνήµη και κρίση και δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους και να επανέλθουν στο καταστροφικό τους έργο. ∆εν είµαστε χώρα λωτοφάγων.
Πριν από λίγες ηµέρες ο Πάνος Καµµένος σας επιτέθηκε προσωπικά...
Θα εµµείνω στη σύντοµη δήλωση που είχα κάνει εκείνη την ηµέρα. Με αφήνουν αδιάφορο οι κατηγορίες όσων επιλέγουν και χρησιµοποιούν τον ευαίσθητο χώρο της εθνικής άµυνας για τα µικροκοµµατικά τους παιχνίδια. Είναι όµως υποχρέωσή µου από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας να δηλώνω σταθερά την πλήρη εµπιστοσύνη µου και την υποστήριξή µου στη στρατιωτική ηγεσία απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση, η οποία εκ των πραγµάτων βλάπτει το ίδιο το φρόνηµα των Ενόπλων ∆υνάµεων.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr