Κατρούγκαλος στο Έθνος: «Οι Πρέσπες αφαιρούν το δηλητήριο της καχυποψίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών µιλά για τον στρατηγικό διάλογο µε τις ΗΠΑ, απαντά στις αναφορές για πάγωµα των σχέσεων µε την Ουάσιγκτον λόγω Βενεζουέλας και προαναγγέλλει επίσκεψη εκπροσώπου του Γκουαϊδό στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Κανένα «πάγωμα» δεν επήλθε στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, λόγω της στάσης της χώρας µας απέναντι στις εξελίξεις στην Βενεζουέλα. Αλλωστε, όπως επισηµαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η ελληνική κυβέρνηση, που συνοµιλεί και µε τις δύο πλευρές, θα δεχθεί εντός του Απριλίου στην Αθήνα εκπρόσωπο του Γκουαϊδό…
Κύριε υπουργέ, σε ποιο σηµείο βρίσκεται η συγκρότηση των επιτροπών µεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για το θέµα των εµπορικών σηµάτων και των σχολικών βιβλίων;
Η επιτροπή για τα βιβλία έχει ήδη συγκροτηθεί και έχει παραγάγει σηµαντικό έργο. Από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο θα κυκλοφορήσουν νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, απαλλαγµένα από κάθε αλυτρωτισµό. Μία από τις σηµαντικότερες αλλαγές είναι η αναφορά στην Αρχαία Μακεδονία ως αναπόσπαστο µέρος του ελληνικού πολιτισµού, όπως προβλέπεται στη Συµφωνία των Πρεσπών. Η Επιτροπή για τα Σήµατα θα έχει συγκροτηθεί µέχρι τα µέσα Μαΐου, µε συµµετοχή εκπροσώπων από τα αρµόδια υπουργεία Εξωτερικών, Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και διεθνείς εµπειρογνώµονες. Για την προετοιµασία της έχει γίνει συστηµατική διαβούλευση µε τον επιχειρηµατικό κόσµο και τα επιµελητήρια της Βόρειας Ελλάδας – και όχι µόνον.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει πολιτικό κόστος από τη Συµφωνία. Θεωρείτε πως µπορείτε έως τις εκλογές να πείσετε όσους καλόπιστους σάς ασκούν κριτική για τα οφέλη της;
∆εν έχω καµία αµφιβολία γι’ αυτό. Σιγά σιγά γίνεται κατανοητό το νόηµα της Συµφωνίας, ως ένας τίµιος συµβιβασµός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συµφερόντων και των δύο πλευρών, αφαιρώντας µια για πάντα το δηλητήριο της εκατέρωθεν καχυποψίας. Και όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα γίνονται φανερά τα οικονοµικά οφέλη για τη χώρα, και ιδίως για τη Μακεδονία µας, από την πρωταγωνιστική επανατοποθέτησή µας στον οικονοµικό χώρο των Βαλκανίων.
Ο κ. Μητσοτάκης επιµένει ότι ανταλλάξατε το «Μακεδονικό» µε τις συντάξεις...
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει στην περικοπή των συντάξεων και η επένδυση δεν του βγήκε, όπως και όλες οι προηγούµενες καταστροφολογίες. Ποτέ δεν κατάφερε να δηµιουργήσει µια θετική ατζέντα, και αυτό θα αξιολογηθεί από τον ελληνικό λαό.
Προσφάτως επιστρέψατε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού ∆ιαλόγου. Πού βρισκόµαστε; Γιατί κάποιοι αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν «παγώσει» λόγω της στάσης της χώρας µας απέναντι στον Μαδούρο..
Από την πρώτη στιγµή επιδιώξαµε η Ευρωπαϊκή Ενωση να µιλά µε µία φωνή, ώστε να προωθήσει στη Βενεζουέλα µια δηµοκρατική και ειρηνική διέξοδο από την κρίση µέσω του διαλόγου. Συνδιαµορφώσαµε την ευρωπαϊκή πρόταση και επιδιώκουµε και εµείς να έχουµε ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Μιλάµε και µε τις δύο πλευρές. Μάλιστα, εντός του Απριλίου περιµένουµε στην Αθήνα για συνοµιλίες εκπρόσωπο του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική τακτική και προσέγγιση από αυτήν της ΕΕ και τη δική µας. Αυτό, όµως, σε καµία περίπτωση δεν συνεπάγεται «πάγωµα» των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, που είναι καλύτερες από ποτέ, γιατί βασίζονται στην ευθυγράµµιση συµφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στρατηγικός διάλογος συνεχίζεται συστηµατικά και συνεχώς αναβαθµίζεται, ενώ το διεθνές κύρος και ο θετικός ρόλος της χώρας µας αναγνωρίζονται µε τον πιο κατηγορηµατικό τρόπο από την αµερικανική ηγεσία. Στην πρόσφατη συνάντησή µας στην Ουάσιγκτον, ο Αµερικανός ΑΝΥΠΕΞ, κ. Σάλιβαν, εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ ο αντιπρόεδρος Πενς συνεχάρη πριν από λίγο καιρό τον πρωθυπουργό για την οικονοµική ανάκαµψη της πατρίδας µας και για τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Ολα αυτά σχετίζονται µε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας;
Σχετίζονται κυρίως µε το γεγονός ότι η χώρα µας καλύπτει, ως σταθερή και δηµοκρατική δύναµη, αλλά και ως εξαγωγέας σταθερότητας, ένα σηµαντικό κενό ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βασικό εργαλείο προς τούτο αποτελούν τα πολλαπλά σχήµατα τριµερούς συνεργασίας που έχουµε αναπτύξει µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία. Η επαµφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας απέναντι στη ∆ύση αποτελεί, προφανώς, παράγοντα πρόσθετης αστάθειας που προβληµατίζει τις ΗΠΑ και αναδεικνύει τη στρατηγική σηµασία της πατρίδας µας. Ενας στρατηγικός αναλυτής περιέγραφε την αµερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο σαν ένα τεράστιο τάνκερ που αργά αργά στρέφεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Οι τάσεις αυτές, όµως, δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί και απαιτούν σύνεση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής µας, η οποία θα εξακολουθήσει να είναι πολυδιάστατη και ισορροπηµένη.
Η Μέι ζήτησε νέα παράταση για το Brexit. Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ από εδώ και πέρα;
Ήδη υιοθετήθηκε η συνετή και δηµοκρατική στάση που πρότεινε ο πρωθυπουργός, µε την παράταση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης µέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Στόχος µας δεν είναι η επιβολή ισχύος, αλλά η αναζήτηση κοινών τόπων και συναινέσεων» υποστήριξε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αυτή είναι και η «γραµµή» του Τζ. Κόρµπιν, του επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, υπέρ ενός soft Brexit, µε ανοιχτή την προοπτική του Bremain, εφόσον δηµιουργηθεί ένα τέτοιο κίνηµα στη Βρετανία που θα έχει δυναµική ανατροπής του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος.
Το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία αποτελεί πραγµατικότητα. Όµως σφυροκοπείται από τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης, που θεωρούν τους συµµάχους σας ξεπεσµένους γυρολόγους...
Αυτή η «κριτική» προδίδει πανικό και αµηχανία – αν όχι απόφαση συµπόρευσης µε τις δυνάµεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισµού. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε τεκτονικά µετά τις Πρέσπες και µε αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά προσανατολίστηκε ανάλογα µε τα ευρωπαϊκά δεδοµένα. Στην Ευρώπη, στις επικείµενες ευρωπαϊκές εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη: η µία εκφράζει αυτόν τον παράδοξο γάµο µεταξύ νεοφιλελευθερισµού και ακροδεξιάς και η άλλη την κοινωνική Ευρώπη, τις ανοικτές κοινωνίες, τις ελευθερίες και τα δικαιώµατα. Ανάλογα λοιπόν, διπολικά, διαµορφώνονται τα διακυβεύµατα και τα πολιτικά µέτωπα και στη δική µας χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δηµοκρατικό και προοδευτικό πόλο, εκφράζοντας τον µεγαλύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Επιδιώκουµε ταυτόχρονα την ένταξη ή την οργανική συνεργασία µε όσες συγγενικές δυνάµεις ή προσωπικότητες ταυτίζονται µε τις στρατηγικές επιλογές µας, αλλά και την προγραµµατική συνεργασία µε κόµµατα όµορων πολιτικών χώρων µε τον δικό µας. Αρκεί να διαλέξουν τη σωστή µεριά της Ιστορίας.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές;
Η νίκη σε κάθε εκλογική διαδικασία αποτελεί τον µοναδικό στόχο για κόµµατα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ τον στόχο αυτό απολύτως ρεαλιστικό.
Είναι η µάχη της 26ης Μαΐου δηµοψήφισµα για την κυβέρνησή σας;
Είναι δηµοψήφισµα για το µέλλον της Ευρώπης και σηµαντική πολιτική δοκιµασία. Οι κυβερνήσεις, όµως, κρίνονται στις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτές είµαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ο λαός µας έχει και µνήµη και κρίση.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr