Μάριο Σεντένο στο «Εθνος»: Καµία αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσµατα
Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσµεύσεις, αφήνει όµως ανοιχτό παράθυρο να µη µειωθεί το αφορολόγητο εάν επιτυγχάνεται η δηµοσιονοµική ισορροπία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
«Ανοιχτό παράθυρο» στη µη εφαρµογή της µείωσης του αφορολόγητου το 2020 άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Μιλώντας αποκλειστικά στην κάµερα του Open, αλλά και στο… µαγνητόφωνο του «Εθνους», ο Πορτογάλος πρόεδρος Σεντένο έκλεισε το µάτι στην Αθήνα, λέγοντας ότι αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέµα θα µπορούσε να τεθεί και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα µπορούσαν να συµβιβαστούν».
«Το συγκεκριµένο µέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, µε τους στόχους που η Ελλάδα µπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» δήλωσε επί λέξει ο Μάριο Σεντένο. Αναφερόµενος στα πρωτογενή πλεονάσµατα, πάντως, ο ίδιος κλείνει την πόρτα της διαπραγµάτευσης για µείωσή τους, αφήνοντας ως µοναδικό ενδεχόµενο συζήτησης την περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονοµική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους, ενώ τάσσεται υπέρ της αποπληρωµής των «ακριβών» δανείων του ∆ΝΤ.
Τελικά κύριε πρόεδρε, γιατί ήταν τόσο δύσκολο να καταλήξουµε σε συµφωνία για τον λεγόµενο «νέο νόµο Κατσέλη»;
Η συγκεκριµένη µεταρρύθµιση ήταν πολύ σηµαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες να µειωθούν τα NPLs (µη εξυπηρετούµενα δάνεια) και τα NPEs (Non Performing Exposures). Ανησυχούσαµε για τα κίνητρα που ο νόµος θα µπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουµε νόµους-εργαλεία. Γιατί µπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες. Και όλοι οι θεσµοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σηµασία του νόµου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο. Καταφέραµε µια συµφωνία και αυτό είναι το σηµαντικότερο. Ο νόµος θα πρέπει να είναι προσωρινός. Είναι σηµαντικό να παρακολουθήσουµε την εφαρµογή του. Είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι µε αυτόν, ελπίζω και η ελληνική κυβέρνηση. Και ελπίζω να βοηθήσει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Παρόλο που το ευρωπαϊκό οικονοµικό σύστηµα είναι ισχυρό, υπάρχουν φόβοι ότι σύντοµα θα υπάρξει σοβαρή οικονοµική ύφεση. Κατά την άποψή σας, πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονοµία από ένα τόσο ασταθές περιβάλλον;
Το καλό είναι ότι σε αυτή τη φάση του οικονοµικού κύκλου της Ευρώπης παντού τα θεµέλια είναι πολύ πιο στέρεα. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πήρε πολύ δύσκολα µέτρα την τελευταία 10ετία, όµως η ελληνική οικονοµία κατέστη πιο ανθεκτική στα οικονοµικά σοκ. Αυτός ήταν άλλωστε ο απόλυτος σκοπός των µεταρρυθµίσεων. Τώρα δεν είµαστε σε κρίση, αλλά σε χαµηλότερο ρυθµό ανάπτυξης. Η πτώση του ρυθµού οφείλεται στην πολιτική ανασφάλεια που έχει προκληθεί από το Brexit, την ένταση που υπάρχει στο παγκόσµιο εµπόριο, αλλά και την ανησυχία για τις οικονοµικές εξελίξεις σε συγκεκριµένες ευρωπαϊκές χώρες. Το καλό είναι ότι καµία δεν σχετίζεται µε την Ελλάδα αυτή τη φορά! Οπότε είµαι πεπεισµένος ότι η Ελλάδα µπορεί να αντιµετωπίσει αυτή την οικονοµική πτώση µε καλό τρόπο. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, το ΑΕΠ αυξάνεται, τα δηµόσια οικονοµικά είναι σταθερά, ας είµαστε θετικοί και ας περιµένουµε από τους πολιτικούς του πλανήτη και της ΕΕ ότι µπορούν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για έξοδο από την ανασφάλεια που ζούµε σήµερα. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση συµφωνούν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος ως το 2022 θα πρέπει να µειωθεί στο 2%. Ποια είναι η άποψη του Eurogroup; Υπάρχουν δεσµεύσεις που συµφωνήθηκαν από όλους που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της. Πρέπει να µείνουµε σταθεροί σε αυτές τις δεσµεύσεις. Μπορώ να φέρω την Πορτογαλία ως παράδειγµα. Η αξιοπιστία που προκύπτει από τις δεσµεύσεις και την εφαρµογή τους είναι ανεκτίµητη για επενδύσεις, εµπιστοσύνη των αγορών, που φέρνει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης στις οικονοµίες µας. Είναι σηµαντικό να το καταλάβουµε αυτό. Και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό µέλλον.
Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσµατος, όχι ως απόφαση µιας κυβέρνησης, αλλά ως αποτέλεσµα της δύσκολης οικονοµικής συγκυρίας, θα σκεφτείτε τη µείωση του πρωτογενούς πλεονάσµατος;
Στη συζήτηση για τα µεσοπρόθεσµα και τα µακροπρόθεσµα των οικονοµικών µεταβλητών της Ελλάδας που συζητούσαµε πέρυσι στο τέλος του 3ου προγράµµατος, λάβαµε υπόψη µας και τον κύκλο των εργασιών. Εξετάσαµε τις µέσες αποδόσεις του κύκλου και βασιστήκαµε σε αυτές. Οπως επίσης και στο Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που λαµβάνει υπόψη του τις εξελίξεις στον οικονοµικό κύκλο. Οπότε δεν λέω ότι ως υπουργοί Οικονοµικών δεν µπορούµε να κάνουµε λάθος, αλλά η οικονοµική συγκυρία πρέπει να λαµβάνεται υπόψη. Είναι µια συζήτηση που όλοι θα καταλάβουν σε συγκεκριµένη στιγµή. Αλλά ας είµαι ξεκάθαρος: δεν είµαστε σε κρίση. Αξιολογήσαµε την οικονοµία της Ελλάδας, όπως και της Ευρώπης, τη δυναµώσαµε και πρέπει να χτίσουµε σε αυτά τα θεµέλια.
Και σχετικά µε τη µείωση του αφορολόγητου τι λέτε; Είδαµε ότι αναφέρθηκε ξανά στο ανακοινωθέν του Eurogroup.
Οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισµού είναι πάντα θέµα ισορροπίας. ∆ιαχειριζόµαστε το περιθώριο που υπάρχει για µέτρα µε βιώσιµο τρόπο. ∆εν είµαι εδώ ούτε ως πρόεδρος του Eurogroup στις συναντήσεις για να πω στις ελληνικές Αρχές ποια θα είναι η ακριβής µείξη πολιτικής. Οσο η ισορροπία επιτυγχάνεται, νοµίζω ότι όλοι γύρω από το τραπέζι µπορούν να συµβιβαστούν µε την εφαρµογή και το περιθώριο για αποφάσεις. Αυτός είναι ο σκοπός για την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτή είναι η πραγµατικότητα σήµερα.
Αλλά, αφήστε µε να ρωτήσω ξανά, για να είµαστε ξεκάθαροι. Ο νόµος για τη µείωση του αφορολόγητου στην Ελλάδα έχει ήδη ψηφιστεί. Αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πρέπει να εφαρµοστεί. Ποια είναι η άποψη του Eurogroup;
Το Eurogroup δεν έχει συζητήσει κάτι τέτοιο. Προσωπικά, δεν θέλω να ανακατεύοµαι στα εσωτερικά των κρατών. Η Κοµισιόν προχωρά σε εκθέσεις για όλο το πακέτο της πολιτικής. Πιστεύω όµως ότι είναι πολύ σηµαντικό για την Ελλάδα να αποδείξει στον εαυτό της ότι όλα τα µέτρα που έλαβε στο πλαίσιο του προγράµµατος είναι ανθεκτικά στον οικονοµικό κύκλο αλλά και στον πολιτικό κύκλο. Ηταν ένα από τα πιο δυνατά παραδείγµατα που έδωσε η πορτογαλική εµπειρία και ήταν καλό για την οικονοµία, την ανάπτυξη, την εµπιστοσύνη των αγορών και την αγορά εργασίας. Πρέπει να είµαστε προσεκτικοί στο ενδεχόµενο να αλλάξουν δεσµεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσµεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί. Η διαδικασία πλέον βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών Αρχών και ελπίζω να είναι προσεκτικές στη διατήρηση αυτής της συνολικής ισορροπίας. Το συγκεκριµένο µέτρο που µου αναφέρετε, πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, µε τους στόχους που η Ελλάδα µπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει.
Μια που αναφέρατε το παράδειγµα της Πορτογαλίας, ήθελα να σας ρωτήσω για την αποπληρωµή των δανείων του ∆ΝΤ. Το έκανε τότε η χώρα σας και το προτείνει τώρα η Αθήνα.
Είναι πολύ σοφός τρόπος να διαχειριστείς το θέµα. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ∆ΝΤ είναι πολύ υψηλό. Είµαστε πολύ χαρούµενοι που τώρα η Ελλάδα µπορεί να δανείζεται από τις αγορές µε πολύ χαµηλότερο επιτόκιο. Οπότε είναι σηµαντικό συστατικό της διαχείρισης του χρέους. Φυσικά, όπως κάναµε στην Πορτογαλία, πρέπει να κρατήσουµε όλους τους άλλους δείκτες σε καλό επίπεδο για να καταλάβουν οι αγορές τη στρατηγική και φυσικά υπάρχουν πολλοί πιστωτές για την ελληνική οικονοµία που πρέπει να τους διαβεβαιώσουµε, ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας να το κάνει αυτό, αφού θα βοηθήσει τη βιωσιµότητα του χρέους. Και αυτό θα κάνει η αποπληρωµή. Γι’ αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκαναν το αντίστοιχο.
Ανησυχείτε για την παρατεταµένη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα σε σχέση µε την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων που έχουν συµφωνηθεί;
∆εν θέλω να «σπεκουλάρω» καθόλου για τις εκλογικές διαδικασίες στις χώρες. Πιστεύω ότι είναι θέµα ωριµότητας της δηµοκρατίας, η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν δηµοκρατία, οι εκλογές αποτελούν µέρος της ζωής µας. Το µόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι ιδιαίτερα σηµαντική στιγµή για την Ελλάδα, γιατί θα δείξουµε στον κόσµο και στην ελληνική κοινωνία ότι αυτή η διαδικασία θα είναι δεδοµένη και θα αντέξει τον πολιτικό κύκλο
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr