ΚΙΝΑΛ: Η τρίτη θέση, προϋπόθεση για κυβερνητική συνεννόηση
Ξεκαθαρίζει τη στάση της η Γεννηματά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μόνο με την τρίτη διερευνητική εντολή προτίθεται το Κίνηµα Αλλαγής να συµµετάσχει στη συζήτηση για τον σχηµατισµό κυβέρνησης µετά τις εκλογές. Με αυτό το µήνυµα η Φώφη Γεννηµατά επιχειρεί, µετά το Συνέδριο και τις οµόφωνες αποφάσεις, να περιγράψει πλήρως τη «διαδροµή» που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ προς τις ευρωεκλογές και τις εθνικές κάλπες, αλλά και να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήµατα για τη στάση της παράταξης µπροστά στο ενδεχόµενο µη αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, περισσότερο αισιόδοξη και αποφασισµένη µετά το Συνέδριο, θεωρεί ότι η συµφωνηµένη πολιτική «πλατφόρµα» απαντά έτσι κι αλλιώς στα διλήµµατα που έχουν ήδη τεθεί, κυρίως από τους πολιτικούς αντιπάλους, στη λογική ενίσχυσης της προεκλογικής παρουσίας τους. Η ίδια αναφέρει στους συνοµιλητές της ότι δεν έχει λόγο να αφήνει περιθώρια επανεξέτασης του «οδικού χάρτη» και επιµένει στο τρίπτυχο, που όποιος παραβεί «θέτει εαυτόν εκτός Κινήµατος»: Αυτόνοµη πορεία, αυτοδύναµη στρατηγική και πρωταγωνιστικός ρόλος. Και στο τέλος αυτής της «διαδροµής» η διερευνητική εντολή που κατά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι ένας εφικτός στόχος, µε βάση την όλο και πιο δυνατή παρουσία του κόµµατος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ο πήχης των εκλογών
Η τρίτη διερευνητική εντολή σηµαίνει βέβαια, κατά πολλούς, ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν της συσπείρωσης των στελεχών του γύρω από το τρίπτυχο, και ένα εκλογικό αποτέλεσµα που δεν θα αµφισβητεί τον ρυθµιστικό ρόλο του για την επόµενη µέρα. Η κυρία Γεννηµατά αποφεύγει ωστόσο να µιλήσει για τον αριθµητικό πήχη των εκλογών – το κάνουν όµως στενοί συνεργάτες της που προβλέπουν κατ’ αρχάς διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές και ακύρωση της «επιχείρησης λεηλασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆ στον δρόµο προς τις βουλευτικές εκλογές.
Εάν και εφόσον καταγραφεί στις εθνικές κάλπες αλλαγή των πολιτικών συσχετισµών, δηλαδή της δύναµης των κοµµάτων που επιδιώκει το ΚΙΝΑΛ, τότε η ηγεσία του σκοπεύει να προσέλθει στον διάλογο µε συγκεκριµένη προγραµµατική πρόταση για εθνική συνεννόηση – σε καµία περίπτωση όµως δεν πρόκειται να πει «ναι» σε κυβερνητική συνεργασία όταν έχει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εάν οι πολίτες µας δώσουν την τρίτη εντολή, εµείς θα κάνουµε τις προτάσεις µας και ανάλογα µε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τότε, θα ληφθούν οι αποφάσεις – οι άλλοι όµως θα έχουν την ευθύνη αν δεν λειτουργήσουν υπέρ της συνεννόησης» επισηµαίνει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο προσθέτει µε νόηµα επικαλούµενο τον όρο της αυτόνοµης πορείας του ΚΙΝΑΛ:
«Τα αυτόνοµα κόµµατα συµµετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας». Η φράση αυτή φαίνεται ότι «ξεκλειδώνει» τη στρατηγική στόχευση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και αφορά κατ’ αρχάς τις προεκλογικές, δηµόσιες ή παρασκηνιακές συζητήσεις και αναλύσεις. Παραπέµπει στην απόφαση αποµάκρυνσης κάθε λογικής υπέρ προεκλογικών µετώπων, είτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε όµως και µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Εκτός από την κυρία Γεννηµατά, υπέρ αυτής της γραµµής τάχθηκαν µε τις οµιλίες τους στο Συνέδριο και τα άλλα κορυφαία στελέχη της παράταξης. Αν και µε «αποχρώσεις», τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για παράδειγµα, υιοθέτησαν τη ρητορική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιµοποιώντας προσεκτική διατύπωση υπογράµµισε την ανάγκη διµέτωπου αγώνα απέναντι στον «ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο», δηλαδή τη Νέα ∆ηµοκρατία και την παλινόρθωση της ∆εξιάς, αλλά και «στη συντηρητική πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βενιζέλος στήριξε την απόφαση της αυτόνοµης πορείας, αλλά δεν απέφυγε να στείλει ένα µήνυµα που έκανε τον γύρο του Συνεδρίου: «∆εν είµαστε όµως το ΚΚΕ του Κέντρου...». Η Χαριλάου Τρικούπη επιµένει επαναλαµβάνοντας στο σηµείο αυτό την υπενθύµιση της κυρίας Γεννηµατά προς τις άλλες δυνάµεις του χώρου, ότι «δεν έχω σκοπό να αλλάξω το πλαίσιο που έχουµε συµφωνήσει». Στην πραγµατικότητα µε το «σήµα» που εκπέµπει καλεί τα κορυφαία στελέχη να συνταχθούν χωρίς αποκλίσεις στον δρόµο της αυτοδύναµης στρατηγικής και δεν υποδεικνύει, ούτε όµως και αποκλείει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το ∆ιαρκές Συνέδριο την κρίσιµη ώρα. «Σε κάθε περίπτωση όπως οποιοδήποτε κόµµα µπορεί να χρησιµοποιήσει τις δηµοκρατικές διαδικασίες και στη δική µας την περίπτωση υπάρχει το ∆ιαρκές Συνέδριο, που δεν χρειάζεται ούτε να εκλέξει συνέδρους, ούτε να καθυστερήσει, ούτε τίποτα. Αλλά δεν έχουµε λόγο να το πράξουµε αυτό, γιατί η θέση µας είναι τόσο κρυστάλλινη και ξεκάθαρη που δεν έχουµε λόγο να κάνουµε µπρος - πίσω» έσπευσε να εξηγήσει η κυρία Γεννηµατά µιλώντας προ ηµερών στον ΣΚΑΪ.
Το ψηφοδέλτιο
Επί του παρόντος, προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη παραµένει η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, η τελική µορφή του οποίου θα ανακοινωθεί µέσα στο προσεχές δεκαήµερο. Κάποιοι δεν αποκλείουν την κάθοδο µε το ευρωψηφοδέλτιο -όπου έχουν ήδη λάβει θέσεις µάχης οι κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Καµίνης και άλλοι- ενός εκ των κεντρικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη από τη νεότερη γενιά, του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη. Το παζλ στο σύνολό του θα ξεκαθαρίσει όταν κλείσουν οριστικά και οι «εκκρεµότητες» για τη συµπλήρωση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές, τη «µητέρα των µαχών». Μέχρι στιγµής η κυρία Γεννηµατά προτιµά να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά µε το σενάριο καθόδου του Ευάγγελου Βενιζέλου ως επικεφαλής στο Επικρατείας, διαµηνύοντας ότι αυτό θα συµβεί µε την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Τότε λέγεται ότι θα ανακοινωθεί επισήµως και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα, όπου έχει αρχίσει πάντως προεκλογική δράση...
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο - Το «ναι μεν αλλά» του Νετανιάχου
Στα «λευκά» πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο: Πού θα χιονίσει - Ο χάρτης
Γυναίκα στη Βόρεια Μακεδονία γέννησε σε ηλικία 61 ετών - Είχε κάνει 10 εξωσωματικές
Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Φώτη Ιωαννίδη για συμβόλαιο μέχρι το 2028
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr