Η Νέα Δημοκρατία έτοιμη για εκλογικό αιφνιδιασµό πριν από τις ευρωεκλογές
Σε προεκλογική ετοιµότητα βρίσκεται το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το σενάριο της εξπρές προεκλογικής περιόδου, µε το µικρότερο επιτρεπτό βάσει του Συντάγµατος χρονικό περιθώριο των 23 ηµερών πριν ανοίξουν οι κάλπες για Ευρώπη, δήµους και περιφέρειες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έτοιμοι διά παν -εκλογικό- ενδεχόµενο είναι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα ∆ηµοκρατία, καθόσον πλησιάζει το ορόσηµο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Και αυτό γιατί τα αριθµητικά δεδοµένα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, µόλις 50 ηµέρες πριν από την ευρωκάλπη, αντικρούουν τις βασικές παραδοχές αλλά και τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίµου για ένα... υποφερτό εκλογικό πλασάρισµα στα τέλη Μαΐου.
Κοµµατικοί παράγοντες της Πειραιώς, που διαβάζουν πίσω από τις γραµµές των δηµοσκοπήσεων, φανερών και µυστικών, εντοπίζουν ένα επαναλαµβανόµενο µοτίβο συµπεριφοράς της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, που τείνει πλέον να προσλάβει τον χαρακτήρα παγιωµένης τάσης: το «σύνδροµο» της χαλαρής ψήφου φαίνεται να πλήττει πρώτιστα και κατά µείζονα λόγο το κυβερνών κόµµα, που ούτως ή άλλως έχει να επιδείξει µια µάλλον χαλαρή συσπείρωση του εκλογικού του ακροατηρίου.
Τούτο εξηγείται, όπως εκτιµούν, κυρίως γιατί το κύριο πολιτικό αφήγηµα της πλατείας Κουµουνδούρου περί συγκρότησης ενός δήθεν προοδευτικού µετώπου, έναντι του κινδύνου να επικρατήσουν σε εγχώριο αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο συντηρητικές, αν όχι και ακροδεξιές δυνάµεις, δεν φαίνεται να συγκινεί, παρά µόνο µια ισχνή µειοψηφία των εκλογέων.
Άλλωστε, όπως επισηµαίνουν «γαλάζια» στελέχη, η απόπειρα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να διεµβολίσει τον κεντροαριστερό χώρο, είτε υφαρπάζοντας στελέχη µεσαίας και µικρής κατά κανόνα εµβέλειας, είτε απειλώντας κεκαλυµµένα την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής µε επικείµενες διώξεις, στο φόντο υποθέσεων όπως η Novartis, δεν φαίνεται να αποδίδει τα προϋπολογισµένα οφέλη στο Μέγαρο Μαξίµου.
Στον αντίποδα, µάλιστα, ο πολιτικός σχηµατισµός που φαίνεται πως όχι µόνο συσπειρώνει αλλά και ενισχύει τις δυνάµεις του φαίνεται πως είναι το Κίνηµα Αλλαγής, προοπτική που αποκόπτει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξάπλωση στον ζωτικό χώρο του Κέντρου.
Οµοίως, οι κυβερνητικές προσδοκίες για υπολογίσιµες «γαλάζιες» διαρροές είτε από τα διάφορα κόµµατα που ξεπηδούν µε «χορηγία ΣΥΡΙΖΑ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, είτε από τη σύγχυση που πιθανώς να προκαλούσαν στην εκλογική βάση της Ν∆ τα συχνά αντίπαλα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε πολλούς δήµους της χώρας, δείχνουν προσώρας να διαψεύδονται. Και αυτό γιατί η απήχηση των πρώτων αποδεικνύεται µηδαµινή και η αύξηση της συµµετοχής που προκαλεί η «γαλάζια» πολυδιάσπαση στους δήµους δεν προκαλεί... αιµορραγία στην ευρωκάλπη, καθώς η Πειραιώς ξεκαθάρισε εξαρχής πως δεν δίνει χρίσµατα σε δηµοτικό επίπεδο.
Το μήνυμα
Την ίδια ώρα, το κεντρικό µήνυµα της ΝΔ για συνολική και ηχηρή αποδοκιµασία των πεπραγµένων της κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκει ευήκοα ώτα σε µια κρίσιµη µάζα εκλογέων, ιδίως στην πλειοψηφία, όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί.
Ενδεικτικό της προαναφερόµενης τάσης είναι κατά πληροφορίες πως στα κύρια προεκλογικά διλήµµατα (καθηµερινότητα, οικονοµία, ασφάλεια, εξωτερικά θέµατα) ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται ακόµη και του Κινήµατος Αλλαγής στις προτιµήσεις των ερωτώµενων. Στη γλώσσα των δηµοσκόπων, η συγκεκριµένη πραγµατικότητα προοιωνίζεται έτι περαιτέρω αύξηση της διαφοράς υπέρ της Ν∆, µε το κυβερνών κόµµα να κινείται προσώρας µε σκαµπανεβάσµατα γύρω από τη ζώνη του 20%.
«Γαλάζια» στελέχη υπενθυµίζουν, δε, πως στην αντίστοιχη συγκυρία του 2014, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές µε ποσοστό 26,5 έναντι 23% της Ν∆ -ποσοστό πολύ χαµηλότερο από αυτό που τελικώς απέσπασε ο κ. Τσίπρας λίγους µήνες αργότερα στις βουλευτικές εκλογές- και η επικράτηση της Ρένας ∆ούρου στην Περιφέρεια Αττικής σκιαγράφησαν το πολιτικό στίγµα, υπαινισσόµενα ότι το Μοσχάτο θα υπερβεί τον συγκεκριµένο πήχη.
Η έως τώρα εξόφθαλµη δυστοκία της πολιτικής στρατηγικής της Κουµουνδούρου, η οποία επλήγη και από τις ανορθογραφίες της υπόθεσης Λοΐζου και της συµµετοχής του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο, είναι φυσικό να προκαλεί... δεύτερες σκέψεις στο σύστηµα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίµου, ωθώντας πολλά κυβερνητικά στελέχη να φλερτάρουν µε την αναθεώρηση της επιδίωξης περί εξάντλησης της 4ετίας, όπως εκτιµούν «γαλάζια» στελέχη.
Τα ίδια πρόσωπα ερµηνεύουν, εξάλλου, τις κατευθυνόµενες από το Μέγαρο Μαξίµου διαρροές των τελευταίων ηµερών περί επικείµενων δικαστικών εξελίξεων στο µέτωπο της Novartis ως προετοιµασία του εδάφους για έναν µάλλον προεξοφληµένο από την αξιωµατική αντιπολίτευση εκλογικό αιφνιδιασµό πριν από τη µάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το σενάριο της εξπρές προεκλογικής περιόδου µε το µικρότερο επιτρεπτό βάσει του Συντάγµατος χρονικό περιθώριο των 23 ηµερών -προσφιλές στην πλατεία Κουµουνδούρου, που σηµειωτέον έχει διενεργήσει δηµοψήφισµα εντός... πενθηµέρου τον Ιούλιο του 2015- έχει ήδη κατά πληροφορίες εξεταστεί από την ηγεσία της Ν∆ και έχει ενσωµατωθεί στις πολιτικές προβολές του Μοσχάτου.
Η καμπάνια
Σε µια τέτοια περίπτωση, το προφανές πολιτικό πλεονέκτηµα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της περιορισµένης έκθεσης στις «κακοτοπιές» µιας µακράς προεκλογικής περιόδου, από τη στιγµή που και τα... δώρα, εν είδει έκτακτων επιδοµάτων, που φηµολογείτο ότι θα επιστράτευε το Μέγαρο Μαξίµου, φαίνεται να προσκρούουν στην ψυχραιµότερη προσέγγιση στελεχών, που γνωρίζουν το παρασκήνιο των Βρυξελλών. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η µετάβαση από την καµπάνια των ευρωεκλογών σε αυτήν των εθνικών εκλογών έχει ήδη µορφοποιηθεί στα τεστ... προσοµοίωσης, που έχουν γίνει εδώ και εβδοµάδες στην Πειραιώς.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξάλλου, ακόµη και ο επικοινωνιακός σχεδιασµός για τα προεκλογικά σποτ του κόµµατος έχει ενσωµατώσει την πιθανότητα διενέργειας εθνικών εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας και τα δύο σενάρια. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στα προεκλογικά µηνύµατα του κόµµατος θα συνυπάρχει σε πρώτη φάση η παρότρυνση για εκκωφαντική αποδοκιµασία της κυβέρνησης και σε δεύτερη τις τελευταίες δύο εβδοµάδες η ανάδειξη του προγραµµατικού λόγου του κόµµατος. Σε οργανωτικό επίπεδο, η έµφαση αναµένεται να δοθεί στις µεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αλλά και σε νοµούς και περιφέρειες που θα κριθεί πως επείγει η ενίσχυση της συνολικής παρουσίας του κόµµατος
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr