Τα Σκόπια υπό ελληνική προστασία
Αποστολή στα Σκόπια: Η Ελλάδα αναλαμβάνει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών της - Μεικτές επιτροπές για σήματα, αγάλματα, σχολικά βιβλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι άπειρες αφορµές για φωτογραφικά ενσταντανέ που προσέφεραν οι Τσίπρας και Ζάεφ στους δηµοσιογράφους κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας έκρυβαν και ουσία: Οι δύο πρωθυπουργοί εµφανίστηκαν ως «εγγυητές» της εφαρµογής της Συµφωνίας των Πρεσπών, την οποία αµφότεροι χαρακτήρισαν ιστορική, παρουσιάστηκαν βέβαιοι ότι ακόµη και οι πιο δύσπιστοι θα πειστούν για τα οφέλη της, δήλωσαν ότι θα κερδίσουν και τις επόµενες εκλογές παρά τις όποιες αντιδράσεις και συγχρόνως έστειλαν µήνυµα στις µεγάλες δυνάµεις -τις οποίες και ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον τους για τη Βαλκανική- ότι οφείλουν να αναγνωρίζουν και τα κυρίαρχα δικαιώµατα των λαών της.
Μήνυµα στην Τουρκία Σαφές ήταν και το µήνυµα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία ανακοινώνοντας επισήµως ότι η Ελλάδα αναλαµβάνει την προστασία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.
θα υπάρχει συνεργασία και στην πολιτική αεροπορία, µε την Ελλάδα να εκπαιδεύει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και να βοηθά στην ασφάλεια των πτήσεων και µε το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας στο αεροδρόµιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού, σε γενικές γραµµές εξελίχθηκε όπως ανέµενε η ελληνική πλευρά:
Δέκα υπουργοί τον συνόδευσαν στη Βόρεια Μακεδονία για την υπογραφή σηµαντικών συµφωνιών αλλά και 137 επιχειρηµατίες, τα ονόµατα των οποίων δηµοσίευσε το ethnos.gr, ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στο κάλεσµά του να αδράξουν την ευκαιρία. Ο πρωθυπουργός, µιλώντας για µια πολυεπίπεδη σχέση που χτίζεται ανάµεσα στις δύο χώρες, στάθηκε ιδιαίτερα στους τοµείς στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία και για τους οποίους υπογράφηκαν και σχετικά µνηµόνια.
Ανακοίνωσε µάλιστα ότι περί τα µέσα Μαΐου συγκροτείται η επιτροπή η οποία θα διευθετήσει την «εκκρεµότητα» µε τα εµπορικά σήµατα και τις επωνυµίες µέσα στην επόµενη διετία. Οπως και επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί µε τα σχολικά εγχειρίδια.
Επίσης σύντοµα θα υπάρξουν επιγραφές σε όλα τα αγάλµατα της Βόρειας Μακεδονίας που θα αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα. «Η άρση οποιουδήποτε στοιχείου αλυτρωτισµού είναι το πιο κρίσιµο θέµα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Σύµφωνα µε τους Τσίπρα και Ζάεφ, το κλειδί βρίσκεται στην ορθή εφαρµογή της Συµφωνίας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον οµόλογό του να δουλέψουν εντατικά ώστε να καλυφθεί ένα κενό τριών δεκαετιών, υποσχόµενος πως «η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύµµαχος της Βόρειας Μακεδονίας στο να προχωρήσει σε µεταρρυθµίσεις και να προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ». Σε διπλωµατικό επίπεδο ιδρύονται πρεσβείες των δύο χωρών αντί Γραφείων Συνδέσµων, αναπτύσσεται διπλωµατική συνεργασία για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, επίσης συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο µε τη συµµετοχή της γείτονος χώρας στις τετραµερείς Συνόδους των Βαλκανίων, ενθαρρύνονται οι κινεζικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις στην περιοχή αλλά και οι αµερικανικές πρωτοβουλίες στον ενεργειακό και επενδυτικό τοµέα, όµως το «κυρίως πιάτο» είναι η οικονοµία.
Σε ελληνικά χέρια η αεράµυνα της Βόρειας Μακεδονίας
Κάτω από ελληνικά «φτερά» περνάει πλέον η εθνική άµυνα της Βόρειας Μακεδονίας, µετά την υπογραφή των αµυντικών πρωτοκόλλων ανάµεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, γεγονός που πρακτικά σηµαίνει την αποµάκρυνση της Τουρκίας από τα βόρεια σύνορά µας. Το κείµενο αµυντικής συνεργασίας ανάµεσα στις δύο χώρες ήταν έτοιµο από τον υπουργό Αµυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στα Σκόπια. Πλέον, η ελληνική Πολεµική Αεροπορία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, µε την ελληνική πλευρά να θεωρεί ως κοµβικής σηµασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή τη συγκεκριµένη συµφωνία.
«Το αντάλλαγµα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουµε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα: η σταθερότητα της περιοχής. Γι’ αυτό και είµαστε έτοιµοι να αναλάβουµε την εναέρια αστυνόµευση στη Βόρεια Μακεδονία. Εχουµε ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αεροπορία και έχουµε την ικανότητα να εγγυηθούµε την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το ΥΠΕΘΑ έχει στείλει ήδη προσχέδιο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, η χώρα µας αναλαµβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει στις δικές της στρατιωτικές σχολές τα στελέχη των ενόπλων δυνάµεων της Βόρειας Μακεδονίας. Εκτός από τα παραπάνω, το επόµενο διάστηµα θα µπουν στο παιχνίδι της αµυντικής συνεργασίας και οι ελληνικές αµυντικές βιοµηχανίες, που θα αναλάβουν να παρέχουν αµυντικό υλικό στους γείτονες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr