Κουτεντάκης: Αδύνατον σε δύο χρόνια να αποκατασταθούν οι ζημιές εννέα ετών
Σχολιάζοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε για μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από μερίσματα, σημείωσε ότι «ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράζουν μερίσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να προσγειώσει ρεαλιστικά, βάζοντας όρια στην υπέρμετρη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας επιχείρησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε μια διετία να αποκατασταθούν οι ζημιές των εννιά προηγούμενων ετών.
Ο κ. Κουτεντάκης ενημέρωσε την Επιτροπή του Απολογισμού του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους επί της τριμηνιαίας έκθεσης που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού και αφορά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.
Στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» καθώς και ότι «η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομιές από την κρίση. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ κινείται σε καλή κατεύθυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο. Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα».
Παράλληλα, τόνισε πως το κριτήριο και όποια εκτίμηση είναι να κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
Ειδική αναφορά έκανε σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη δυναμική που θα έχουν οι δικαστικές αυτές αποφάσεις και χαρακτηρίζοντάς τις «σοβαρό κίνδυνο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα – δηλαδή επενδύσεις – και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο».
Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε πως μία αστοχία στην εκταμίευση θα έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι στέρηση ποσών από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους (π.χ. επιλογές γενικών γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ).
Σχολιάζοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε για μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από μερίσματα, σημείωσε ότι «ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράζουν μερίσματα. Εδώ όμως πάμε στην συζήτηση για το αν η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις».
Παράλληλα αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι μία συζήτηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Επεσήμανε πως όποιο σύστημα συμφωνηθεί θα πρέπει να τηρεί δύο κανόνες: να διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από του υπόλοιπους και να δοθούν εγγυήσεις για να μην υπάρχει δημοσιονομικό ρίσκο. Εξήγησε, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, αλλά μειώνονται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άρα το ποσοστό των κόκκινων δανείων παραμένει σε 47% του συνόλου των δανείων. Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr