Αλέξης Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής
«Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό. Χαρακτήρισε μάλιστα θετικό το γεγονός ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: «Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας». Δηλαδή, εξήγησε, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».
Μεταξύ άλλων, με αναλυτική αναφορά στους παράγοντες που διαμορφώνουν το δημογραφικό πρόβλημα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής ενσωμάτωσης των μεταναστών. Έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικό-οικονομικής πραγματικότητας επισημαίνοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τη σταδιακή ανατροπή των τάσεων επιδείνωσης του δημογραφικού.
Είπε ότι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές απορρύθμισης της εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών και να επιδεινώνουν το δημογραφικό πρόβλημα.
«Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να θέλει να κάνει οικογένεια, να μείνει στη χώρα του, όταν μέχρι τα 40 του χρόνια μένει στο πατρικό και δεν έχει καμία εργασιακή εξασφάλιση;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη στη μεταμνημονιακή Ελλάδα να απαντηθούν τέτοιες προκλήσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα πλέγμα πολιτικής με μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που διευκολύνουν έμμεσα τη διαμόρφωση συνθηκών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός το αφιέρωσε στο να αναφερθεί σε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση για ενίσχυση της οικογένειας, των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων γονιών, σε μια προσπάθεια αποδόμησης όσων είχε λίγο νωρίτερα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν είδει προαναγγελίας μέτρων που θα αναλάβει μια δική του κυβέρνηση.
«Δεν είναι γραμμική συνάρτηση ο ρυθμός της ανάπτυξης με την κοινωνική πολιτική αλλά θέμα πολιτικής επιλογής», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και μίλησε για μεγάλο έγκλημα του παλιού πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για χρόνια τη χώρα.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας θέλησε να αναφερθεί όπως είπε στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και τόνισε ότι συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπη θα δουν αναστροφή των αρνητικών δεδομένων για τον πληθυσμό τους βασιζόμενες στην ενσωμάτωση των μεταναστών ενώ άλλες εφαρμόζουν την πολιτική των κλειστών συνόρων. Τόνισε πως είναι θέμα επιλογής και για τη δική μας χώρα με ποιες χώρες θα συγκαταλεχθούμε μέσω της στάσης που θα τηρήσουμε.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr