Η αγορά των S-400 οδηγεί σε οριστική ρήξη τις ΗΠΑ και την Τουρκία
O Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε μυστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους ρωσικούς πυραύλους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τον Ιούλιο θα αρχίσει η παράδοση των πρώτων συστοιχιών του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι «τον Οκτώβριο οι S-400 θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Υπάρχουν δύο συστήματα που είναι να παραλάβουμε. Η παράδοση του δεύτερου συστήματος μετατοπίστηκε χρονικά, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Για τους αμερικανικούς Patriot, ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανάγκη για πάνω από δύο αντι-πυραυλικά συστήματα, γι’ αυτό και γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για την ανάπτυξη ενός εγχώριου αντι-πυραυλικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι στην αμερικανική πρόταση για τους Patriot υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχτεί.
Πάντως, τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε μυστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον οποίο ζήτησε να ακυρώσει την αγορά των S-400 και να κατευθυνθούν προς την αγορά των Patriot, ενώ του έδωσε και χαιρετίσματα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως, ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal τονίζει ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν κυρώσεις στον Ερντογάν για τους S-400.
Ακολουθεί το άρθρο του
Πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.
Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, o Ισμαήλ Ντεμίρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN TV, ανέφερε ότι από τεχνικής άποψης δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, ήδη παραδόθηκαν στην Τουρκία τα πρώτα δύο πέρυσι (παραμένουν βέβαια στις ΗΠΑ) και τον επόμενο μήνα θα παραδοθούν άλλα δύο. «Είμαστε συνέταιροι στο πρόγραμμα αυτό και τώρα συζητάμε πώς η Τουρκία μπορεί να συμβάλλει στο θέμα της παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, διαχωρίζοντας παράλληλα τη θέση του λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται στην πολιτική παράμετρο, αλλά εξετάζει μόνο την πορεία των τεχνικών ζητημάτων όλων αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει εναντίον της Τουρκίας
Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει εναντίον της Τουρκίας, με βάση το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Οι κυρώσεις αναμένεται να «χτυπήσουν» την τουρκική οικονομία, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν σχέση με την άμυνα, την οικονομία και συγκεκριμένα όσους συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.
Η υποχρέωση συμπεριλαμβάνεται στον νόμο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019). Στο νόμο συμπεριλαμβάνεται η πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία.
Πολλά μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν και πως πρόκειται για ένα αναξιόπιστο σύμμαχο που πρέπει να εγκαταλειφθεί. Όμως, υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του κ. Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η προσπάθεια για να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό «μαντρί».
Το συγκερασμένο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019 εγκρίθηκε αρχικά από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας. Περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις που αναστέλλουν την μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 λόγω της τουρκικής προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Εάν οι Τούρκοι παραλάβουν τους S-400 τον Ιούλιο, όπως αναμένεται, τότε θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιταχυνθούν οι κυρώσεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη για τη «μεγάλη σύγκρουση» με αφορμή την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400
Οι δύο διατάξεις που αφορούν την Τουρκία και για την έγκρισή τους έχουν εργαστεί ελληνοαμερικανικές (HALC) και αρμενικές οργανώσεις, προβλέπουν: Την αναστολή κάθε χρηματοδότησης για τη μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, μέχρις ότου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία από την προμήθεια των S-400. Eπίσης, εμποδίζουν την πώληση όπλων στη Διεύθυνση Προσωπικού Ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας, εκτός εάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι προσήχθησαν στη αμερικανική δικαιοσύνη τα μέλη της που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη για τη «μεγάλη σύγκρουση» με αφορμή την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400. Επικεφαλής της ομάδας που θα ασχοληθεί με το θέμα φαίνεται ότι θα είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είχε ηγηθεί και της ομάδας που κατάφερε να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Πάντως, εάν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, οι Αμερικανοί θα του δώσουν τους Πάτριοτ και τα μαχητικά F-35. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πληρώσει τίμημα εάν επιτεθεί εναντίον των Τούρκων στη βόρεια Συρία. Ο Μάικ Πομπέο απαντούσε σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι RUV της Ισλανδίας. Το περιεχόμενο της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανέφερε σχετικά: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ξεκάθαρες τις προσδοκίες του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να μεταχειριστεί αυτούς που βρίσκονται στο νότο μέσα στη Συρία. Είπε ότι θα υπάρξει πραγματικό κόστος που θα σχετίζεται με τη συμπεριφορά (της Τουρκίας) για το θέμα αυτό. Έχουμε εμπλακεί πλήρως διπλωματικά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Συρία, καθώς και εξασφαλίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι στη Συρία δεν θα επιτίθενται την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στη δική του ασφάλεια και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr