Νίκος Παπαθανάσης στο ethnos.gr: Ανοίγουν τρία καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τρία καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο επενδυτικό πεδίο αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται για την στήριξη των πολιτών.
«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας για όσο χρειαστεί με σχέδιο και ευελιξία φροντίζοντας πάντοτε τη δημοσιονομική ισορροπία. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια και αναλόγως θα πράξουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα - απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας - υπογραμμίζει πως «το μήνυμα που στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι όποιος επιχειρήσει να αποκομίσει επιπλέον κέρδη από αυτά που ορίζει ο νόμος θα μας βρει μπροστά του».
Για το φλέγον θέμα της ενέργειας ο κ. Παπαθανάσης υπογραμμίζει πως από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή η διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Παράλληλα σημειώνει πως «πρόκειται για μία ελληνική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι μία κατάσταση που επαναπροσδιορίζεται διαρκώς λόγω των διεθνών εξελίξεων»
Ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και τον Απρίλιο σημείωσε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 28 ετών. Ποιες κινήσεις μπορεί να γίνουν για την τιθάσευση των τιμών και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας;
Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στα είδη πρώτης ανάγκης και στα προϊόντα ενέργειας είναι πρωτοφανείς για τις τελευταίες δεκαετίες. Η πανδημία και η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει μια διεθνώς απρόβλεπτη κατάσταση με δυσμενείς συνέπειες για τις εθνικές οικονομίες. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο σύνολό του. Αυτό, όμως, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας ημέρα της πανδημίας είναι να στηρίζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Όπως γνωρίζετε, υλοποιούμε διαρκώς προγράμματα στήριξης τα οποία σχεδιάζονται και αναπροσαρμόζονται με ευελιξία και ταχύτητα. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας δόθηκαν 43 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν 3,5 δισ. για την αρχική αντιμετώπιση των πιέσεων της ενεργειακής κρίσης και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 3,2 δισ. Η στήριξη και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με όλους τους τρόπους που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Όσον αφορά στην αισχροκέρδεια, θα πρέπει να σας πω ότι το ποσοστό αυτών των παραβάσεων δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Εντούτοις, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς έχει πραγματοποιήσει 65.123 ελέγχους από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022 που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο, την αισχροκέρδεια και παραβάσεις των μέτρων κατά της COVID-19. Σε όλους αυτούς τους ελέγχους έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. Η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός μας, δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Αλλά θεωρούμε ιδιαιτέρως ανέντιμο να εκμεταλλεύεται κάποιος τις δύσκολες αυτές συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος με τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων. Γι’ αυτό, το μήνυμα που στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι όποιος επιχειρήσει να αποκομίσει επιπλέον κέρδη από αυτά που ορίζει ο νόμος θα μας βρει μπροστά του.
Με τον νέο αναπτυξιακό θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από που θα γίνει η «πρεμιέρα»;
Και τα 13 καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των πιο σύγχρονων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η προσέγγιση που έχει η κυβέρνησή μας στο θέμα των σχέσεών της με τους επενδυτές διέπεται από το τρίπτυχο “ταχύτητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη”. Τα πρώτα τρία καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έγκριση των εδαφικών σχεδίων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και την συνακόλουθη αύξηση της ενίσχυσης στις περιφέρειες Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης όπου αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο. Πρόκειται για τα καθεστώτα: α. Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα, β. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και γ. Αγροδιατροφή - Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - Αλιεία.
Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων; Πως προχωρά το σχέδιο για την online παρακολούθηση μέσω πλατφόρμας της πορείας των στρατηγικών επενδύσεων;
Θα ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις διεθνείς εξελίξεις. Όλες συνεχίζονται κανονικά. Τα μεγάλα ζητούμενα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας είναι η σταθερότητα, οι υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές καθώς και η ύπαρξη φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Και στα τέσσερα αυτά πεδία η Ελλάδα έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Borge Brende, πριν από λίγες ημέρες, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον επιτυχή μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας. Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν “ελληνικό θαύμα”. Αυτό ακριβώς έχουν σταθμίσει όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί που ήδη επενδύουν στην Ελλάδα ή σχεδιάζουν να επενδύσουν.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιων πρόσθετων παρεμβάσεων για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα;
Η κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών του 2019, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις. Κρίσεις που δεν είχε αντιμετωπίσει καμμία άλλη κυβέρνηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Όλες τις διαχειρίστηκε και εξακολουθεί να τις διαχειρίζεται με συνέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, σεβόμενη τις θυσίες του και υπηρετώντας την εντολή που έλαβε για να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Κατά τη διαχείριση όλων αυτών των κρίσεων πρώτιστο μέλημα είναι η στήριξη των συμπολιτών μας, ιδίως αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας για όσο χρειαστεί με σχέδιο και ευελιξία φροντίζοντας πάντοτε τη δημοσιονομική ισορροπία. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια και αναλόγως θα πράξουμε.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια, ενώ παράλληλα αναμένει και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο τέλος Μαΐου. Οι κινήσεις αυτές αρκούν για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί; Και πόσο εύκολο είναι από δημοσιονομική σκοπιά να επεκταθεί το πακέτο μέτρων στήριξης;
Όλα τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει και λαμβάνει η κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης είναι απολύτως κοστολογημένα. Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια, όσο διαρκούν οι έκτακτες αυτές συνθήκες με τις ασύμμετρες συνέπειες στις οικονομίες όλων των χωρών. Η κοστολόγηση αποβλέπει τόσο στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών που είναι ο στόχος όλων των μέτρων στήριξης όσο και στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Σε αυτήν οφείλει η χώρα μας τη θετική πορεία που καταγράφει τα τελευταία τρία χρόνια.
Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή η διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Θέτουμε, έτσι, με έμμεσο τρόπο, πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Ουσιαστικά, αναστέλλεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και μπαίνει τέλος στα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μία ελληνική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι μία κατάσταση που επαναπροσδιορίζεται διαρκώς λόγω των διεθνών εξελίξεων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις αν πρώτα δεν τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας και δεν αρχίσει να αποκαθίσταται η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κανονικότητα.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr