Σακελλαροπούλου: Συναντήθηκε με το βασιλικό ζεύγος Βελγίου - «Ελλάδα και Βέλγιο μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Ελλάδα και Βέλγιο μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, καθώς και κοινές αντιλήψεις στα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Μπούρα, Υπουργών, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και διπλωματών.
Καλωσορίζοντας και πάλι τον Βασιλιά Φίλιππο και την Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, στο πρώτο τους ταξίδι στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, σφυρηλατημένους πάνω στις κοινές μας αξίες και αρχές, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισονομία και ισοπολιτεία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως σημείωσε «Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών» και συμπλήρωσε ότι «η συνεργασία μας διαπνέεται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης και εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την οικονομία και την ενέργεια, ως την πολιτιστική συνεργασία».
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε και την επιθυμία μας για περαιτέρω σύσφιγξη των πολύπλευρων αυτών δεσμών, προς όφελος των λαών μας, καθώς και στην ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής ελληνοβελγικής φιλίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και στις Ομάδες Φιλίας που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Αναφερόμενη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και σε μία σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα και στο Βέλγιο, υποστήριξε, ότι στάθηκε αφορμή για να ξαναθυμηθούμε τις ιστορικές στιγμές του ελληνικού έθνους, που συνέβαλαν στη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, του οποίου η μετέπειτα πορεία σηματοδοτήθηκε με την ένταξή του, πριν από 41 χρόνια, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημασία, που αποδίδουμε στο κεκτημένο της ασφάλειας στην Ευρώπη, που στις ημέρες μας απειλείται σοβαρά από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις εικόνες των νεκρών, τις καταστροφές στις αστικές υποδομές, τη μαζική φυγή του πληθυσμού, τις συνεχιζόμενες μάχες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σθεναρή αντίδρασή της κατά της εισβολής. Ενώσαμε τις φωνές μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ειρήνευση στην περιοχή και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που γνωρίζω πως σας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Επικροτούμε την άμεση αντίδραση της Ευρώπης με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καίρια και συνεκτικά. 'Αλλωστε, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους είναι πάγιες αρχές που υπηρετεί η Ελλάδα» τόνισε.
Όπως είπε «Διανύουμε εποχή αλλεπάλληλων προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής μας, αξίες και ιδανικά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα. Η οικονομική και προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, συγκροτούν επισφαλείς συνθήκες για την καθημερινότητά μας, το Κράτος Δικαίου, την κοινωνική μας συνοχή». Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι Έλληνες, πιστοί στο ανθρωπιστικό καθήκον, δείχνουμε κατανόηση και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες για να σώσουν τη ζωή τους, και τη ζωή των οικογενειών τους, διανύοντας μαρτυρικές πορείες προς αναζήτηση ασφάλειας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας.
Ειδικότερα, υπενθύμισε, ότι «Τα τελευταία ιδίως χρόνια, η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς» και υποστήριξε ότι «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται επιτακτικά να υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση για την ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων». Μάλιστα, χαρακτήρισε «χρέος μας, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση των απεγνωσμένων αυτών προσώπων».
Αναφερόμενη στην πανδημία, υπογράμμισε ότι κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε και πόσο αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και αρωγή μεταξύ των κρατών. «Πέρα από πηγή ιδιαίτερα δυσμενών συνεπειών, η υγειονομική κρίση συνιστά ταυτόχρονα και άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών και τη συνεργασία των χωρών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς» πρόσθεσε.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός για την επίτευξη προσαρμογής σε βάθος χρόνου, για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας των κοινωνιών και οικοσυστημάτων μας στις κλιμακούμενες απειλές, καθώς και αναπροσανατολισμός της οικονομικής ανάπτυξης στις απαιτήσεις της αειφορίας και της βιωσιμότητας. «Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, τόσο για μας όσο για τις επόμενες γενιές» κατέληξε.
Αντιφώνηση Βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου
«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς». «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε «Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δημιουργεί κοινωνίες ευημερίας και εξωστρέφειας, που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης». Υποστήριξε, επίσης, ότι «Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια και τις αξίες αυτές, ότι η διαφύλαξή τους απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας και συνεχείς προσπάθειες από μέρους μας».
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «αυτή η επίσημη επίσκεψη επισημαίνει τη βούλησή μας να εμπλουτίσουμε αυτήν την αληθινή ευρωπαϊκή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. «Μας παρακινεί να επενδύσουμε στα μεγάλα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, τόσο άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους» σημείωσε. Αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στη συγκίνηση που ένιωσε το απόγευμα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν αντίκρισε την επιγραφή «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος» και τόνισε ότι αισθάνθηκαν πόσο γεμάτος ιστορία ήταν αυτός ο τόπος. «Δίπλα σε αυτήν την επιγραφή, ανακαλύπτουμε όλα τα πεδία μάχης όπου η Ελλάδα και το Βέλγιο, ο ένας στο πλευρό του άλλου, υπεραμύνθηκαν των αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε πολέμους όπου οι στρατιώτες μας έδωσαν τη ζωή τους, για να θυμηθούμε τα λόγια του Θουκυδίδη, στην υπηρεσία ολόκληρου του κόσμου. Στις μέρες μας θα λέγαμε στην υπηρεσία των οικουμενικών αξιών» πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε «Σήμερα, δημιουργούμε από κοινού αυτό το όμορφο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο πιστεύουμε, επειδή ακριβώς μας ενώνουν οι ίδιες αυτές αξίες». Δήλωσε επίσης, συγκινημένος τόσο εκείνος, όσο και η Βασίλισσα, που βρισκόμαστε εδώ κοντά στην Ακρόπολη, στον τόπο όπου γεννήθηκαν αυτές οι δημοκρατικές αξίες πριν από 2.500 χρόνια και όπου μορφές όπως ο Περικλής δίδαξαν στους Αθηναίους τη δύναμη και την ελπίδα που μπορούν να αντλήσουν από τη δημοκρατία τους και από μια ζωή που διαπνέεται από αυτές τις αρχές.
«Σε έναν κόσμο όπου αυτές οι αξίες πλήττονται, δεν οφείλουμε, άραγε, να επιστρέψουμε στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να τις εφαρμόσουμε ακόμα καλύτερα και κατά τρόπο υποδειγματικό»; διερωτήθηκε ο Βασιλιάς Φίλιππος και υπογράμμισε ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρέδωσαν τόσα διδάγματα που παραμένουν πιο θεμελιώδη από ποτέ για τον κόσμο μας σήμερα: «Πως η δικαιοσύνη παραμένει η κρατίστη των αρετών τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Πως ο κόσμος που οικοδομούμε πρέπει να παραμείνει στο μέγεθος των ανθρώπων. Πως «για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος», όπως γράφει ο Πρωταγόρας. Πως σε έναν κόσμο όπου το συναίσθημα είναι πανίσχυρο και κάποιες φορές οδηγεί στη βία, διατηρούμε την αδιασάλευτη πίστη μας στη λογική. Όπως έκαναν οι θεμελιωτές της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας - ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης - ακριβώς σε περιόδους πολιτικής κρίσης» τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε και στους πολυάριθμους Έλληνες της διασποράς, που έχουν ιδρύσει ενεργές κοινότητες και εμπλουτίζουν τις χώρες που τους έχουν υποδεχθεί, ενώ παράλληλα διατηρούν ισχυρούς τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Βελγίου.
Όπως είπε «Χαιρετίζω την αυθόρμητη σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αυθεντικής εγκαρδιότητας που συνδέει τους λαούς και τις χώρες μας. Βεβαίως, αυτοί οι δεσμοί είναι ιστορικοί, καθώς και οι δύο χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν την ίδια χρονιά, κάτι που θα μας ενώνει για πάντα ως σύγχρονα έθνη. Η ελληνική κοινότητα άνω των 40.000 ατόμων συνέβαλε τα μάλα στη βιομηχανική ανάπτυξη του Βελγίου και παραμένει ιδιαίτερα δραστήρια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία έως το εμπόριο και την πολιτική ζωή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας συμπληρώνεται από τη δυναμική συμμετοχή των βελγικών πανεπιστημίων στην αρχαιολογική μελέτη και έρευνα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ενώ, φυσικά, κάθε χρόνο πολλοί Βέλγοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα για να ανακαλύψουν τους ιστορικούς της θησαυρούς και να εξερευνήσουν την τόσο πολυποίκιλη φυσική της ομορφιά».
Περιγράφοντας τις δοκιμασίες, που πέρασε ο ελληνικός λαός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, υπογράμμισε ότι η χώρα μας και ο λαός μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αλλά εξήρε το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους, καθώς και την συνειδητή επιλογή τους, να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ελληνικού έθνους μεταφράζεται και στη συμμετοχή του σε όλους τους μηχανισμούς που μας ενισχύουν ως ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού μας νομίσματος. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έγιναν για τον σκοπό αυτό και είδαμε με πόση αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα υπερνικήσατε τα εμπόδια, κατ' εικόνα της οδύσσειας του ελληνικού λαού ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του έχει επιδείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα» πρόσθεσε ο Βασιλιάς Φίλιππος.
Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει η χώρα του Οδυσσέα και αυτό γιατί, πριν από 3.000 χρόνια, ο Όμηρος θέλησε να διαπαιδαγωγήσει τους νέους κατά το πρότυπο αυτού του ήρωα με τα τόσο ανθρώπινα προσόντα και αρετές, όπως η πρακτική νοημοσύνη, η περιέργεια που τον οδηγεί να ανακαλύψει νέους ορίζοντες, η αποφασιστικότητα που φτάνει ως την ανθεκτικότητα, η ικανότητα να παραμένει πιστός στις αξίες του. «Αυτές οι ιδιότητες έχουν διαποτίσει τον ελληνικό λαό έως και σήμερα. Αυτές οι σημαντικές αρετές μάς είναι οικείες γιατί κατά κάποιον τρόπο τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Είμαι βέβαιος πως το μέλλον μας επιφυλάσσει μια αγαστή συνεργασία για να υλοποιήσουμε από κοινού πολλά και φιλόδοξα έργα» σημείωσε.
Κλείνοντας επικαλέστηκε τους στίχους του Έλληνα ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη: «Το ταξίδι μοιάζει να μη χρειάζεται να τελειώσει ποτέ. Και είναι ευτυχές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr