Ερντογάν: Θέλουμε πίσω τους «8» - Τσίπρας: Σεβόμαστε την Δικαιοσύνη (vid)
Το θέμα των «8» πραξικοπηματίων ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που χαρακτηρίζονται ως «πραξικοπηματίες» από την τουρκική κυβέρνηση αποτέλεσε ένα από το κυριότερα σημεία της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται τη Δημοκρατία και την ελευθερία και ως εκ τούτου δεν επιδοκιμάζει όσους προσπάθησαν ή προσπαθούν να ανατρέψουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας». Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης καθώς η διάκριση των εξουσιών είναι ρητά προβλεπόμενη από το ελληνικό Σύνταγμα. Την ίδια άποψη εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την απάντηση του σε δημοσιογραφική ερώτηση τουρκικού ΜΜΕ.
«Ο διάλογος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος - της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Αναλυτικά όσα υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν
Οσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας
Το χρονικό της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ' αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά. «Αναφορικά με την ακανθώδη υπόθεση των 8, όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.»
Από τη δική του πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε για το συγκεκριμένο θέμα: «Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο , ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr