Κώστας Παναγόπουλος στο ethnos.gr: Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο πολιτικός χρόνος έχει «ξεπαγώσει» με συνέπεια να αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι κινητικότητα σε κοινωνικές τάσεις και πολιτικές επιλογές σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Όπως υπογραμμίζει τα τελευταία χρόνια η εκλογική επιρροή συναρτάται άμεσα από την ικανότητα απαντήσεων σε πρακτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία συνολικά και τη μεσαία τάξη ειδικότερα. «Από τη διαμόρφωση, δηλαδή, της «αντίληψης χρησιμότητας» που επιτυγχάνει ένα κόμμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρεται στα δυνατά «χαρτιά» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Αχίλλειο πτέρνα των δύο μονομάχων. Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνει ότι τους επόμενους 3 – 4 μήνες θα διαφανεί το πως η νέα ηγεσία θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε.
Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO σημειώνει πως τα σημερινά δεδομένα δεν παραπέμπουν σε εκλογές τους επόμενους μήνες. Ωστόσο προσθέτει πως ένας χρόνος είναι μεγάλη περίοδος, στην οποία τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν.
Πως βλέπετε να έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία χρόνια;
Η πολιτική ζωή της Ελλάδας, παραμένει σταθερά, μετά τη μεταπολίτευση, στη λογική της ισχυρής παρουσίας δύο μεγάλων πόλων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Η έντονη κρίση του κομματικού πλαισίου, στην περίοδο των μνημονίων, περιόρισε την ισχύ των πόλων αυτών και διαφοροποίησε το κόμμα – εκφραστή του πόλου της κεντροαριστεράς, δεν άλλαξε όμως τη λογική της λειτουργίας του συστήματος. Η κεντροδεξιά, με σταθερό εκφραστή τη Νέα Δημοκρατία, που έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και η κεντροαριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα – κυρίαρχος εκφραστής της, εξακολουθούν να αποτελούν το δίπολο που ορίζει το πολιτικό πλαίσιο. Αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η δυναμική και εν τέλει και η εκλογική επιρροή συναρτώνται άμεσα από την ικανότητα απαντήσεων σε πρακτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία συνολικά και τη μεσαία τάξη ειδικότερα. Από τη διαμόρφωση, δηλαδή, της «αντίληψης χρησιμότητας» που επιτυγχάνει ένα κόμμα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο πολυσυλλεκτικό είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή το κόμμα αυτό και τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες εκλογικής του επιτυχίας. Κάτι που έγινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και - σε μεγαλύτερο βαθμό - με τη Νέα Δημοκρατία το 2019.
Η πανδημία σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών;
H συνεχιζόμενη, δυστυχώς, πανδημία, αφενός «πάγωσε» τον πολιτικό χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου διαφοροποίησε τις προτεραιότητες, τα προβλήματα των πολιτών, αλλά - σε μεγάλο βαθμό - και την οπτική τους για την πολιτική ζωή και τους θεσμικούς πρωταγωνιστές της. Ακόμα και η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, ήταν, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, σαφώς περιορισμένη. Το ευρύτερο αυτό περιβάλλον, συνέβαλε στη δημιουργία μίας σταθερής κατάστασης σε σχέση με τις επιλογές και τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας, η οποία αποτυπώθηκε μέσα από τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην πρόθεση εκλογικής συμπεριφοράς. Η εικόνα αυτή διαφοροποιείται, με αφετηρία τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η επάνοδος σε μία νέα κανονικότητα, τα γεγονότα του καλοκαιριού, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η ίδια η διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, έχουν «ξεπαγώσει» τον πολιτικό χρόνο, με συνέπεια να αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι κινητικότητα σε κοινωνικές τάσεις και πολιτικές επιλογές, η εξέλιξη των οποίων είναι βέβαιο ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει από την προηγούμενη Κυριακή νέο πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, που εξελέγη με ποσοστό σχεδόν 68%. Ποιοι παράγοντες εκτιμάτε ότι συνέβαλαν σε αυτή την άνετη επικράτηση;
Ο κύριος Ανδρουλάκης πέτυχε να απαντήσει με επάρκεια στα δύο βασικά ζητούμενα των μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής. Ανανέωση και ελπίδα για προοπτική. Η μεγάλη επιτυχία του δεν είναι τόσο το πολύ υψηλό ποσοστό με το οποίο εκλέχτηκε. Είναι ο θετικός χαρακτήρας αυτού του ποσοστού. Η επιλογή του ως ενός άφθαρτου πολιτικού, με σημαντική εμπειρία, που έπεισε ότι έχει τις ικανότητες και τις δυνατότητες να αυξήσει την επιρροή και τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος του. Προφανώς στην άνετη επικράτηση του έχουν συμβάλλει και η καλή οργανωτική προσπάθεια, αλλά και η σωστή στρατηγική τόσο πριν τον πρώτο, όσο και μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου της εκλογικής διαδικασίας.
Θεωρείτε πως η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί σε δεύτερο χρόνο να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό;
Η μεγάλη συμμετοχή συνιστά ασφαλώς μια θετική αφετηρία για τον κύριο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του και δεν είναι άλλη από την επαναπροσέλκυση πολιτών που στο παρελθόν επέλεγαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία 8 -10 χρόνια μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα. Κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο στη Νέα Δημοκρατία. Η ευκαιρία υπάρχει. Η αξιοποίηση της προϋποθέτει, συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, προτάσεις που προσφέρουν λύση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, επιλογή του σωστού είδους και ύφους αντιπολίτευσης, οργανωτική δουλειά, δημιουργία αυτού που σε προηγούμενη ερώτηση σας ονόμασα «αντίληψη χρησιμότητας». Προφανώς κάθε αλλαγή σε ένα Κόμμα επιδρά στο πολιτικό σκηνικό. Το μέγεθος της επίδρασης, όμως, θα κριθεί από το βαθμό που η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Κάτι που θα διαφανεί τους επόμενους 3 – 4 μήνες.
Αν έπρεπε να επιλέξετε το δυνατό «χαρτί» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ποιο θα ήταν;
Για τη Νέα Δημοκρατία θα έλεγα ότι είναι η πολυσυλλεκτικότητα που έφερε η ανάδειξη στην ηγεσία της του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντίστοιχα ποια θεωρείτε πως είναι η Αχίλλειος πτέρνα των δύο μονομάχων;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αδυναμία να διατυπώσει πειστική πρόταση διακυβέρνησης, ξεφεύγοντας από τα αρνητικά για την πλειονότητα των πολιτών κυβερνητικά του πεπραγμένα, αλλά και από πρόσωπα που συνδέθηκαν με τα πεπραγμένα αυτά. Για τη Νέα Δημοκρατία, η αντίληψη, επίσης της πλειονότητας, ότι πολλά από τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν βοηθούν τα νοικοκυριά, ειδικότερα στο θέμα της ακρίβειας.
Με μια σειρά δύσκολων θεμάτων να είναι ανοιχτά - π.χ. τέταρτο κύμα πανδημίας, ανατιμήσεις σε ενέργεια και κατ/ επέκταση σε βασικά αγαθά - βλέπετε εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2022;
Δεν θεωρώ φρόνιμο να κάνω εκτιμήσεις. Τα σημερινά δεδομένα δεν παραπέμπουν σε εκλογές τους επόμενους μήνες. Ένας χρόνος όμως, όπως καλά γνωρίζετε, είναι μεγάλη περίοδος, στην οποία τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr