Ονομαστική ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Ποιο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί η απόφαση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, να είναι ένα αποτέλεσμα, όμως η ουσία είναι πως εγκαινιάζεται μια νέα εποχή όσον αφορά στην απεικόνιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κατ’ επέκταση την κοινοβουλευτική πρακτική που θα ακολουθείται, ειδικά όσον αφορά στη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η κόντρα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, προετοίμασε σε έναν βαθμό το έδαφος για το τι θα επακολουθούσε. Απαντώντας στα δηκτικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο κ. Βορίδης έθεσε θέμα για την πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή. Αφού αντιπαρατέθηκε έντονα με τον υπουργό Οικονομικών, απευθύνθηκε στους ΑΝΕΛ και τόνισε πως από τη δική τους στάση θα καθορίζεται στο εξής η τύχη των νομοσχεδίων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, με ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. «Η κρίσιμη ψήφος σε όλα τα άρθρα είναι η ψήφος των ΑΝΕΛ. Ό,τι δεν ψηφιστεί, απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο και αυτό είναι μια καλή πρακτική που θα την ξαναδούμε από τη στιγμή που αποφασίσατε να κυβερνήσετε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο κ. Βορίδης για να υπογραμμίσει απευθυνόμενος προς τους ΑΝΕΛ «περιμένουμε την ψήφο σας για να δούμε κατά πόσο ισχύει το διαζύγιό σας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο η αντιπολίτευση διαφωνεί με τρία άρθρα και όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι γι' αυτά, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία με βάση το άρθρο 72 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης επικαλούμενος το άρθρο 69 παρ 4 του Κανονισμού είπε ότι δεν μπορεί να ακολουθείται η πρακτική της διεξαγωγής ονομαστικής για κάθε άρθρο που δεν υπάρχει πλειοψηφία, το οποίο και πρέπει να απορρίπτεται.
Στην ουσία, το πρόβλημα έχει προκύψει από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προκειμένου τα νομοσχέδια να περνούν με την πλειοψηφία των παρόντων θα πρέπει να ζητείται η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, εκτός των περιπτώσεων που κάποια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίζει τα νομοσχέδια αυτά. Ακριβώς γιατί αν η ψηφοφορία δεν είναι ονομαστική δεν μπορεί να αποτυπωθεί η ψήφος των ανεξαρτήτων βουλευτών.
Πάντως, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς είχε τοποθετηθεί θετικά επί του συνόλου του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής χαρακτήρισε συγκροτημένο το σχέδιο νόμου, είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα το ψηφίσουν, με εξαίρεση τρία άρθρα, εκείνα που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr