Κίνηση υψηλού συμβολισμού η αύξηση του κατώτατου μισθού
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% η κυβέρνηση υποστηρίζει τον στόχο της φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο στη μετά Καμμένου εποχή είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Oχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη του συνεδρίαση μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε γιατί συνήλθε δύο ημέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή και μάλιστα την ημέρα που επισημοποιήθηκε η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 11%, δηλαδή μεγαλύτερη από την αύξηση που έδωσε συνολικά σε δύο χρόνια η Πορτογαλία! Πρακτικά όσοι αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο θα έχουν αύξηση στα εισοδήματά τους ετησίως της τάξης των 896 ευρώ, ενώ όσοι ελάμβαναν τον υποκατώτατο θα αυξήσουν τα ετήσια εισοδήματά τους κατά 1.624 ευρώ.
Οι ανακοινώσεις διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας στο Υπουργικό, το οποίο κατά πληροφορίες επικεντρώθηκε σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και με το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, με βάση όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου σχεδιάζει με ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2019 τις επόμενες παρεμβάσεις του. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές και φυσικά να επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι, όπως είπε, αυτή η εξέλιξη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς γκρεμίζει τα επιχειρήματά της σε σχέση με τις δυνατότητες δανεισμού της χώρας. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και εκείνοι που θα την αντιμετωπίσουν αρνητικά και αυτοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Σε μειοψηφικές ομάδες που είδαν την κρίση ως ευκαιρία και σε εκείνους τους λεγόμενους νεοφιλελεύθερους που έχουν ως άποψή τους τη συντριβή της εργασίας. Γίνεται σαφές πως το Μαξίμου αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνει το νέο του αφήγημα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ήττα του εθνικισμού και στις δύο μεριές των συνόρων.
Δύο πυλώνες
Το νέο αφήγημα δείχνει πως στηρίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η οικονομία με στόχο την υλοποίηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής και ο δεύτερος η συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα, με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου μέλημα της κυβέρνησης είναι η προώθηση θετικών ρυθμίσεων, όπως το διάδοχο νομικό πλαίσιο για τον νόμο Κατσέλη, η επιδότηση ενοικίου και οι 120 δόσεις.
Εκ παραλλήλου ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά, θεωρώντας ότι αυτό είναι το νέο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσει πολιτικά. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του εκτιμούν ότι με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση το Μαξίμου έχει πλέον κάθε λόγο να προσπαθήσει να διευρύνει τη δυναμική του, συγκροτώντας έναν προοδευτικό πόλο απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης. Το πρώτο βήμα έγινε εξ αφορμής της εκδήλωσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής και συνεχίστηκε χθες με την παρουσία του πρωθυπουργού και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη για τον απολογισμό του έργου του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αρμόδιες πηγές θύμιζαν με νόημα πως στην πρώτη ανάλογη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στο ακροατήριο βρέθηκαν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώτης Κουβέλης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Δραματική αύξηση νεκρών από τις βιβλικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 θύματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: «Ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού» - Τι είπαν οι δύο ηγέτες
Ευλογιά των προβάτων: Σε ποιες περιφέρειες απαγορεύονται οι μετακινήσεις για σφαγή
Ο Κρίστοφερ Λι επιστρέφει ως Σάρουμαν στο νέο animation του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr