Μητσοτάκης: Μη βιώσιμη η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου – Οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση
Επανερχόμενος στους στόχους της κυβέρνησης επανέλαβε ότι θα μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καμπανάκι σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου. «Δυστυχώς βλέπουμε μία εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τεράστιο κόστος και αυτή η κατάσταση δεν είναι πολιτικά βιώσιμη», υπογράμμισε , κατά τη συζήτηση που είχε με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sachs, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει «Η Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα «πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δεν θα μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση στις τιμές για τον καταναλωτή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε ένα κίνημα κατά της ενεργειακής μετάβασης».
Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση σχετικά με την εκτόξευση των τιμών επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές μεταβλητές». Συγκεκριμένα, «η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση. Υπάρχουν πτυχές που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. Ισραήλ και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου».
Επανερχόμενος στους στόχους της κυβέρνησης επανέλαβε ότι θα μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% μέχρι το 2030. Η απόφαση να κλείσουμε τα εργοστάσια με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν την πανδημία – ήταν μια τολμηρή απόφαση. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση που έχει υποβληθεί από την Κομισιόν είναι συνεκτική και τολμηρή. Εμείς ενδιαφερόμαστε πώς θα πετύχουμε το στόχο ως το 2030. Βλέπουμε μια εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί προβληματισμό», είπε ενώ κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να μπουν στην πρώτη γραμμή. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί ταμείο που να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.
Ειδική αναφορά έκανε στα αιολικά πάρκα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Εκτίμησε, πάντως, ότι η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό – φυσάει αέρας στα νησιά και πρέπει να λυθούν τα θέματα συνδεσιμότητας.
Σε ότι αφορά τις ζώνες αλιείας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Τούρκους αλιείς. «Στο 10% των θαλασσών μας θα θέλαμε να μην επιτρέπεται το ψάρεμα. Το συζήτησα με τον Μάριο Ντράγκι για την Αδριατική, ίσως στο μέλλον να το συζητήσουμε με την Τουρκία. Θα ήταν εποικοδομητικό να συζητήσουμε ζώνες απαγόρευσης αλιείας. Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας, αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία», σημείωσε.
Κορονοϊός - Έρευνα: Οι ανεμβολίαστοι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες
Rapid test σε ιδιωτικό τομέα: Ψηφιακοί έλεγχοι και αυτόματα πρόστιμα για τους παραβάτες
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr