«Ασπίδα» διπλωματίας στην τουρκική προκλητικότητα: Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη
Μαραθώνιος για εθνικά, οικονομία, κλίμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Διπλωματικό «τείχος» απέναντι σε μια Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί υψώνει η Αθήνα, ισχυροποιώντας τις συμμαχίες της στη γεωπολιτική κονίστρα. Η κυβέρνηση εστιάζει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους (όπως φάνηκε από τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία) αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειακών σχημάτων.
Η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Χθες «φιλοξενήθηκε» στην Αθήνα η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει το σχήμα των τριών χωρών «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις των τριών χωρών και η κοινή οπτική τους για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, με ξεκάθαρες αναφορές όσον αφορά στην Άγκυρα.
«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα στην κοινή τους διακήρυξη οι τρεις ηγέτες ζητούν από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο.
Ωστόσο… μηνύματα προς την Άγκυρα έρχονται και από την Ε.Ε., καθώς επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκία θα προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εντολή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ουσιαστικά επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων, με την Άγκυρα να συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική (όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αναφορές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου - Αιγύπτου).
Πάντως σαφή είναι τα … μηνύματα που πρέπει να πάρει η Άγκυρα, μετά από την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει. Αυτό που τονίζεται στην έκθεση είναι πως σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.
Μαραθώνιος για εθνικά, οικονομία, κλίμα
Πυκνό θα είναι το πρόγραμμα επαφών της ελληνικής πλευράς το επόμενο διάστημα, με τις εξελίξεις στην ευρύτερη… γειτονιά αλλά και την οικονομία να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα κάνει αναφορές στα εθνικά θέματα αλλά παράλληλα θα εστιάσει και στις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο με στόχο μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Την επόμενη εβδομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 25 και 26 του μήνα στο Ριαντ, προκειμένου να συμμετάσχει σε επενδυτικό φόρουμ και θα έχει την ευκαιρία για έναν κύκλο επαφών.
Στο τέλος του μήνα θα γίνει και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με τις διαπραγματεύσεις για το νέο συνασπισμό «Φανάρι» - με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους - να ξεκινάνε αύριο η Άνγκελα Μέρκελ κάνει μια…αποχαιρετιστήρια περιοδεία με επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσες (το Σάββατο, για παράδειγμα, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη).
Θα ακολουθήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γλασκώβη, όπου τις δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Να σημειωθεί εδώ πως η «πράσινη» ατζέντα είναι ψηλά στην ατζέντα τόσο της Ελλάδας όσο και ευρύτερα της Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς και για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα αυτή επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε η Άγκυρα «επενδύει» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να καθιστά σαφές πως το μνημόνιο είναι παράνομο.
Αύριο ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Τρίπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την σταθεροποίηση της χώρας (μένει να φανεί αν θα υπάρξει παρουσία του Τούρκου υπουργού Μ. Τσαβούσογλου). Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι παρούσα το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα γίνει στο Παρίσι (η οποία αναμένεται να είναι σε επίπεδο αρχηγών κρατών).
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς σε προηγούμενες διασκέψεις με ανάλογο αντικείμενο δεν είχε σταλεί «πρόσκληση» στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως πάγια θέση της Ελλάδας είναι η διενέργεια των εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί, καθώς και η πλήρης αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τακτικών και μισθοφόρων από τη χώρα.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση στη διακήρυξη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
Rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα - Το ΦΕΚ με τα μέτρα
Μίκης Θεοδωράκης: Είχε κάνει 5 διαθήκες
Ασέβεια Τραμπ στον εκλιπόντα Πάουελ: «Έκανε πολλά λάθη, αλλά τέλος πάντων, ας αναπαυθεί εν ειρήνη»
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr