Η… πράσινη ατζέντα Μητσοτάκη: Η «συμμαχία» της Μεσογείου και το ραντεβού στη Γλασκώβη
Μέσα στο φθινόπωρο στη Βουλή ο κλιματικός νόμος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τη σημερινή ορκωμοσία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κλείνει ο κύκλος ενός ταραχώδους ανασχηματισμού, ωστόσο η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή τώρα ξεκινά. Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου αποφασίστηκε η ίδρυση χωριστού υπουργείου και από σήμερα αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα ο Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ υφυπουργός είναι ο πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει μέσα στο φθινόπωρο τον πρώτο κλιματικό νόμο στη Βουλή, ενώ παράλληλα αναζητά ευρύτερες συμμαχίες για ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των – πλέον εννέα – μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (MED9EU) που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα θέσει την ατζέντα της πράσινης διπλωματίας.
Στη σύνοδο μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τρόποι ώστε οι χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα οι πυρκαγιές. «Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον Αύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η «πράσινη» συζήτηση έχει ανοίξει ευρύτερα, καθώς η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Μάλιστα έχει μπει ένας τολμηρός μεταβατικός στόχος, ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη να μειώσουν κατά 55% τις εκπομπές ως το έτος 2030.
Να σημειωθεί πως από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Σκωτία η Διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα (COP26). Η Διάσκεψη διοργανώνεται από τον ΟΗΕ και παρά το ότι υπήρξε συζήτηση για την αναβολή της λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τελικά θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς εκτιμάται πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Εντός συνόρων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του θα αναφερθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι το 2026 πρόκειται να διατεθούν για την «πράσινη» μετάβαση 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό αυτό θα αγγίξει τα 10.3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία αν υπολογιστούν οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα κινητοποιηθούν.
Το πακέτο μέτρων - που θέλει να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων καθώς και επιχειρήσεων, επένδυση σε νέες τεχνολογίες (όπως αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά και η κυκλική οικονομία), ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης κ.α. Πάνω από 5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την υλοποίηση ενός Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τη διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας
Παράλληλα στο τραπέζι είναι πρόταση για την υποβολή- κατά το γερμανικό «μοντέλο» - ετήσιας έκθεσης κλιματικής προόδου, που συμπίπτει με τη συζήτηση του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού. Αυτό εκτιμάται πως στέλνει ένα μήνυμα για την ανάγκη συνεισφοράς όλων των τομέων της οικονομίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Μπλόκο στους ανεμβολίαστους: Όλα τα νέα μέτρα για καφέ, μπαρ και κλειστούς χώρους
Αμπελόκηποι - Πυροβολισμοί κοντά στη ΓΑΔΑ: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: To crash test στα σχολεία και οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες
Υπουργείο Εργασίας: 15.000 ευρώ σε 4.000 νέους για δημιουργία start up μέσω Google
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr