Ερντογάν: Με τον Μητσοτάκη είχαμε συμφωνήσει να μη βάζουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας
Απόλυτα συμβατές με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Εφ' όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τα Κατεχόμενα όπου παρευρέθη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πριν από 47 χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα Βαρώσια, τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, την ΕΕ αλλά και θέματα όπως η Λιβύη και ο πρόεδρος Μακρόν.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
«Θέτουμε μια πρόκληση: Λέμε στο νότο, "Αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε νερό από εδώ. Το ονομάζουμε Κρήνη της Ειρήνης". Δε μας ζήτησαν. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να φέρνουν νερό από την Ελλάδα στο νότο με δεξαμενόπλοια. Με τον Ερσίν Τατάρ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την εθνική μας υπόθεση και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι ουσιαστικά ένα έργο ειρήνης. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Όλα τα βήματα γίνονται με διαφάνεια και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Δε χρειάζεται αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα ωφελήσει και τους δύο λαούς στο νησί, να χρησιμοποιηθεί για μαύρη προπαγάνδα.
Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Ο Νότος δεν έχει μια τέτοια έγνοια. Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα, ως χώρα εγγυήτρια, έχει τέτοιες έγνοιες. Το ίδιο κι η Αγγλία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν αυτή την έγνοια. Όταν κοιτάζουμε κι άλλες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, επίσης δεν έχουν τέτοια έγνοια. Σήμερα, ορίστε άκουσαν την ομιλία μας, και συγκάλεσαν αμέσως σύσκεψη -υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη- με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας. Ανεξάρτητα του τι θα κάνουν, εμείς θα σταθούμε όρθιοι απέναντί τους».
Ήρθε η ώρα για διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο κρατών όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων
Έχει σημασία από τις δηλώσεις Ερντογάν εδώ και 2 ημέρες ότι έχει αρχίσει και αποκαλεί το ψευδοκράτος «Τουρκοκυπριακό Κράτος». Δεν υπάρχει πλέον Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, ούτε Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου. «Βορράς και Νότος δεν υπάρχουν πλέον», υποστηρίζει, προσπαθώντας ήδη να επιβάλει τη λέξη «κράτος» για τα Κατεχόμενα. Κι ας μην είναι αναγνωρισμένο από κανέναν άλλον.
«Ήρθε η ώρα να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών. Για αυτό τον λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να μην εμπλέξουμε τρίτους ανάμεσά μας και δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αυτό το λέγαμε πάντοτε στους εμπλεκόμενους όταν χρειάστηκε και συνεχίζουμε να το λέμε. Ωστόσο, παρόλα αυτά, εμείς, ως τουρκική πλευρά, ανοίξαμε μια νέα σελίδα στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό, χωρίς να εγκαταλείψουμε την εποικοδομητική μας αντίληψη. Αντί να κολλάμε σε παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το βασικό του όλου ζητήματος είναι ότι υποστηρίζουμε την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Αν είναι να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς να εγγυάται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προέρχεται από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας. Όσοι προσπαθήσουν να το διαρρήξουν αυτό, είτε από μέσα είτε από έξω, δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω.
Κατά τις συνομιλίες μας εδώ, είδα ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση, ειδικά για το μέλλον της Κύπρου. Κι είμαι ικανοποιημένος με αυτό. Συναντηθήκαμε επίσης με νέους από τη Βόρεια Κύπρο το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας και των διμερών μου επαφών, είδα αυτή την αυτοπεποίθηση. Αυτό με έκανε χαρούμενο».
Δεύτερη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μέσα σε 2 ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε ακόμα μία προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύσκεψη των Αμερικανών για τα Βαρώσια και την Τουρκία γενικότερα, έχει ενοχλήσει αρκετά τον Ερντογάν και επειδή –ενδεχομένως- δεν μπορεί να καταφερθεί εναντίον του Τζο Μπάιντεν και των ΗΠΑ, καθώς είναι στρυμωγμένος στη γωνία για το θέμα των S-400, ο Τούρκος πρόεδρος «ξεσπά» στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον κατηγορεί για «ηθικό αυτουργό» της αμερικανικής πρωτοβουλίας.
Σήμερα κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μη τήρηση υποσχέσεων. Ότι άλλα συμφώνησαν στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα κι ότι άλλα κάνει η Αθήνα.
«Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, του είπα: "Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε τρίτες και τέταρτες χώρες ανάμεσά μας. Υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας, ας τους αφήσουμε να μιλήσουν μεταξύ τους, να μας φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και στη συνέχεια ας συναντηθούμε (οι δύο ηγέτες) και να το κλείσουμε το θέμα. Συμφωνούμε;" "Συμφωνούμε" "Σύμφωνοι;" "Σύμφωνοι".
Δεν έχει περάσει ακόμη ένας μήνας από τη συνάντησή μας και μετά σηκώθηκες αμέσως και συγκέντρωσες όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική μαζί σου! Υποτίθεται πήγε μαζί τους για να μας προκαλέσει! Κι από την άλλη δίνει μηνύματα ότι «φέτος θα είναι ήρεμα τα πράγματα». Είναι ο εγγυητής του νότου. Είμαστε ο εγγυητής του βορρά. Δεν είναι σαφές ποιανού εγγυητής είναι η Αγγλία. Δεδομένης της κατάστασης, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Εδώ βλέπετε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν θετική απάντηση στην προσφορά μας να καθίσουμε μαζί και οργανώσουμε μία διάσκεψη. Όλο ξεφεύγουν. Αυτό είναι το ταμπλό που έχει διαμορφωθεί», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ερώτηση για το ενδεχόμενο προσχώρησης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
Υπήρξε μία κίνηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ΝΑΤΟ. Γίνονται ορισμένες δηλώσεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι εκθέσεις που εκπόνησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βγήκαν στη δημοσιότητα. Τα think-tank λειτουργούν αρκετά καλά. Άρχισε να αναφέρεται. Μετά την εκπροσώπηση στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε πιθανό η Ελληνική Κύπρος να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας;
Ερντογάν: Αν δούμε την (ιδρυτική) συμφωνία του ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν η Νότια Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν δώσουμε εμείς εδώ θετική απάντηση. Το έκαναν αυτό και για την Ελλάδα, αλλά τώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Επειδή δεν υπάρχει πλέον τέτοια κυβέρνηση στην Τουρκία, όπως όταν έκαναν την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα είμαστε εμείς. Κι εφόσον είμαστε εμείς, δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν να εντάξουν τη Νότια Κύπρο. Γιατί δεν είναι δυνατόν να παρακάμψουν την Τουρκία εδώ, ούτε να πάρουν (μέλος) τη Νότια Κύπρο.
O Ερντογάν καλεί σε εποικισμό των Βαρωσίων
Ιδιαίτερη Αίσθηση προκαλεί η έκκληση του Τούρκου προέδρου προς Τ/Κ και Τούρκους εποίκους να αγοράσουν τις ελληνικές περιουσίες στα Βαρώσια. Ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ανοίγει μέρος των Βαρωσίων, όπου υπάρχουν δεκάδες ελληνικές περιουσίες, και ότι ακόμη και Ε/Κ μπορούν να τις διεκδικήσουν, σήμερα κάλεσε τους Τ/Κ, αλλά και τους Τούρκους έποικους να αγοράσουν αυτές τις περιουσίες, μιλώντας ουσιαστικά για εποικισμό. Έναν νέο εποικισμό, 47 χρόνια μετά την εισβολή, σε μία πόλη που το ελληνικό στοιχείο είναι κυρίαρχο.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόιεδρος ρωτήθηκε: Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έγιναν, έγινε αναφορά για ένα 3,5% των Βαρωσίων, περίπου 425 κτίρια. Υπάρχει μια δήλωση ότι αυτά τα κτίρια θα μπορούν να ανταλλαγούν, αποζημιωθούν ή να επιστραφούν στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Προφανώς, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακινήτων της Βόρειας Κύπρου. Έχετε να απευθύνετε κάποια έκκληση ή να στείλετε μήνυμα στους Ελληνοκύπριους;
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Εδώ, η έκκλησή μας είναι ότι εύχομαι τα αδέρφια μας στη Βόρεια Κύπρο να κάνουν αίτηση για αυτά τα ακίνητα και να τα αγοράσουν. Μπορούν ακόμη κι εκείνοι που προέρχονται από την Τουρκία (σ.σ. έποικοι) να αποκτήσουν ιδιοκτησία εδώ. Μπορούν να τα διεκδικήσουν. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο σε αυτό. Λέγεται ακόμη ότι ο Νότος πιθανότατα να μην ενδιαφερόταν πολύ για αυτά τα κτίσματα. Το ακούμε και από τις αρχές εδώ. Προς το παρόν, το ζήτημα στο οποίο δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να προκαλείται κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση για τη Λιβύη
Ερώτηση για τι Λιβύη: Θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση για τη Λιβύη. Αναφέρεται ότι η ΕΕ σκοπεύει να στείλει στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη. Υπάρχει επίσης μια πρόταση εμείς να κερδίσουμε κάποιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών εκεί. Τον Δεκέμβριο, θα διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη. Η θέση της Τουρκίας εκεί είναι σαφής. Θα έχει η Τουρκία μια νέα πολιτική στο πλαίσιο όλων αυτών;
Ερντογάν: Ως Τουρκία, η στάση μας από την αρχή ήταν να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Λιβύης, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα. Βρισκόμαστε στη Λιβύη μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Με τις επιτυχίες μας τόσο στον διπλωματικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, εμποδίσαμε η χώρα να παρασυρθεί σε έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Έτσι, ανοίξαμε το δρόμο για την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης, για την ευημερία και την ειρήνη των Λιβύων αδελφών μας. Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, είναι πολύ σημαντικό για τη Λιβύη να διατηρήσει την ενότητα και την αλληλεγγύη της. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλες χώρες πρέπει να κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση. Εννοώ, η λιβυκή κυβέρνηση δεν βλέπει τις χώρες της ΕΕ ως ένα πολύ καλό όνειρο εκεί.
Μακρόν και συνάντηση με Κούρδους Συρίας
«Το έχουμε συνηθίσει πια. Ο Μακρόν θέλει να τα πάει καλά μαζί μου. "Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλον έτσι", λέει. Και μετά, περνούν λίγες μέρες και τα βρίσκουν με τα παρακλάδια του PKK, το YPG. Επιπλέον, έχουν ήδη ενταχθεί στις δυνάμεις σιναπισμού της Αμερικής αυτή τη στιγμή. Δεδομένου ότι είναι μαζί με τις ΗΠΑ στις δυνάμεις συνασπισμού, μετακινούνται από το Ιράκ στη Συρία. Περνώντας στη συριακή πλευρά, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη στους τρομοκράτες εδώ. Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τους Αμερικανούς, τους το είπαμε».
Αφγανιστάν
«Προς το παρόν, λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν, ειδικά για την ασφάλεια. Φυσικά, θέτουμε τις προϋποθέσεις εδώ. Έχουμε επίσης μερικές συνομιλίες με το Πακιστάν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει επίσης η διάσταση των Ταλιμπάν. Βρισκόμαστε ακόμη σε ορισμένες διαπραγματεύσεις μαζί τους. Όσον αφορά τους πρόσφυγες (από το Αφγανιστάν), το υπουργείο Εξωτερικών μας συζητά αυτά τα θέματα με την ανώτερη διοίκηση του Αφγανιστάν. Βρισκόμαστε σε έντονες διεργασίες. Φυσικά, τί αποτελέσματα θα έχουμε είναι άλλο θέμα. Επειδή το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο».
Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο
Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία – Τι προβλέπει
NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς
Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Καμία ψυχική νόσος» - Η απάντηση Κούγια στον δικηγόρο του 30χρονου
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr