Γιατί ο Τσίπρας επενδύει στη φράση «νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά»
Η Κουμουνδούρου βλέπει «ελπιδοφόρα μηνύματα» στις δημοσκοπήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η φράση «μόνο με μία ψήφο διαφορά» αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά μηνύματα της Κουμουνδούρου προς τους προοδευτικούς πολίτες, μήνυμα που αναμένεται να ενσωματωθεί και στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα κατά τις περιοδείες του ανά την χώρα.
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλάει στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και στο τέλος της εβδομάδας θα περιοδεύσει στην Κρήτη.
Η συγκεκριμένη φράση εντάσσεται στον διακηρυγμένο πλέον στόχο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές με την κάλπη της απλής αναλογικής. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι εάν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο κόμμα στις εκλογές «έστω και με μία ψήφο διαφορά», τότε ο ίδιος θα επιδιώξει και θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς να χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις
Ως εκ τούτου, για την Κουμουνδούρου και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποκτούν ιδιαίτερο νόημα τα ευρήματα των τελευταίων τάσεων της MRB που δείχνουν μία σταθερή κάμψη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στα ποιοτικά στοιχεία. Για την ακρίβεια στο επίμαχο ερώτημα «κόμμα που θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά» οι απαντήσεις στην έρευνα του Ιουνίου του 2021 δείχνουν: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 31,1% δηλαδή διαφορά 7,9%.
Το σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται από αυτές τις απαντήσεις αναδεικνύεται όταν κοιτάζει κανείς τα ευρήματα για την αντίστοιχη ερώτηση, έναν χρόνο πριν δηλαδή τον Ιούνιο του 2020. Τότε ΝΔ απαντούσε το 43,4%, ΣΥΡΙΖΑ το 26,6% δηλαδή διαφορά 16,8%. Επί της ουσίας δηλαδή η διαφορά έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Επιπλέον, στο ερώτημα “κόμμα που θα σάς ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά” φαίνεται από τα τωρινά ευρήματα (Ιούνιος 2021) ότι η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολύ κοντά. Το 40% θα ενοχλούνταν από τη ΝΔ και το 40,4% από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά στο 0,4%. Όμως η αντίστοιχη διαφορά τον Ιούνιο του 2020 βρισκόταν στο 12,2% με το 33,1% να δηλώνει τότε ενόχληση από εκλογική νίκη της ΝΔ και το 45,3% να ενοχλείται από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο διαφορά . Πρακτικά δηλαδή αποτυπώνεται μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και αντιστοίχως μία ποιοτική άνοδος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που φαίνεται και στα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κ. Μητσοτάκης και Αλ Τσίπρας στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Το 42,5% απαντά Κ. Μητσοτάκης και το 31,6% Αλ. Τσίπρας. Όμως στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι τα ποσοστά του κ, Μητσοτάκη ήταν στο 45,6% και του κ. Τσίπρα στο 26,3% στοιχείο που δείχνει άνοδο της αξιοπιστίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ενόχληση για τη στάση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Γίνεται σαφές πως στην Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν να εξετάζουν ενδελεχώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης καθώς αποτελούν κι έναν δείκτη του πώς σκέφτεται η ελληνική κοινωνία. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε σφοδρή ενόχληση η απόρριψη του αιτήματος των βουλευτών του από τον πρόεδρο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στις 31/05/2021. Ως αιτιολογία ο Πρόεδρος της επιτροπής επικαλέστηκε αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρίας Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων η οποία όμως ουδέποτε συνεδρίασε και τα τελευταία 13 χρόνια παραμένει άφωνη.
Eμβόλιο: O EMA προειδοποίησε για νέες παρενέργειες σε AstraZeneca και Johnson & Johnson
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Κορονοϊός: Συναγερμός για κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις σε Χαλκιδική - Χανιά
Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν δύο εργάτες γιατί πέρασαν τον στόκο για κοκαΐνη
Τροχαίο στη Νίκαια: «Συγχωρώ τον οδηγό», λέει ο τραγικός πατέρας – Δεν μπορεί να γίνει η δωρεά
Θεσσαλονίκη: 49χρονος Ρώσος μοναχός από το Άγιο Όρος ο πρώτος διασωληνωμένος με μετάλλαξη Δέλτα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr