Ομέρ Τσελίκ: Οι πιέσεις της Ελλάδας μέσω Ε.Ε. είναι ανώφελες
Τι μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Χωρίς πιέσεις και χωρίς προϋποθέσεις επιθυμεί συνομιλίες με την Αθήνα η Άγκυρα, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, ειρωνεύτηκε τον Νίκο Δένδια για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, λέγοντας ότι:
«Είδαμε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ εγκατέλειψε την ασεβή γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως στην Άγκυρα». Στη συνέχεια επιβεβαίωσε και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου μας και του Μητσοτάκη», είπε.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε και πάλι τη βούληση της Τουρκίας για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς ευρωπαϊκές πιέσεις.
«Η Τουρκία είναι ένα κράτος που διαπραγματεύεται», είπε, «εδώ υπάρχουν κάποια ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι το εξής: η Αθήνα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί όταν ασκείται πίεση πάνω στην Τουρκία από την ΕΕ ή από άλλους. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και η Αθήνα επιθυμεί την επίλυσή του, καλλιεργώντας ένα εύφορο έδαφος, μόνο μία μέθοδος υπάρχει: πρέπει Τουρκία και Ελλάδα να φτάσουν σε κάποιο συμβιβασμό. Αν η Αθήνα έχει μία τέτοια προσέγγιση…
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι ‘καταφέραμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας να καταστήσουμε τα τουρκο-ελληνικά προβλήματα ευρω-τουρκικά’. Αυτή η μέθοδος δεν έχει αποτέλεσμα στην Τουρκία. Ζούμε σε αυτή την περιοχή και τα ζητήματα σε αυτή την περιοχή θα τα λύσουμε μόνοι μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, καλώντας την Ελλάδα να μην εμπλέκει τρίτους στα ελληνο-τουρκικά ζητήματα.
«Οι διαφορές, που αφορούν στην ΑΟΖ, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν καλώντας ένα γαλλικό πλοίο εκεί και επιδεικνύοντας τη γαλλική σημαία. Αυτά τα ζητήματα ή με την Τουρκία θα τα λύσετε ή δεν θα λυθούν αλλιώς.
Όσοι έρχονται εδώ, έχουν κάποιο σκοπό. Δεν έρχονται γιατί αγαπούν τόσο πολύ την Ελλάδα. Στα δύσκολα, σε ένα σεισμό, εμείς είμαστε αυτοί που τρέχουμε. Υπήρχε οικονομική κρίση, όλοι προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα και η Τουρκία αντιτέθηκε σε αυτό. Η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στη γείτονά της, δεν την εκμεταλλεύεται. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει αποδείξει τη φιλία της, είναι μια χώρα που όλοι έχουν επωφεληθεί στη διάρκεια της ιστορίας από αυτήν.
Αν η Αθήνα εκφράσει τη βούλησή της να επιλύσει τα ζητήματά της με την Άγκυρα, τότε θα υπάρξει εύκολα πρόοδος», εκτίμησε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο πάλι για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας.
«Δεν θα μεταφέρετε επ’ ουδενί τις μαξιμαλιστικές σας αξιώσεις στο τραπέζι για να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό και θέσουν προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να μειωθεί η απόσταση μεταξύ μας. Επιθυμία μας είναι να λυθούν αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Κανένας μηχανισμός διαπραγματεύσεων που έχει στηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχει σταματήσει από την Τουρκία. Πάντοτε από την Ελλάδα σταματούσαν. Είμαστε πάντα υπέρ των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχέσεων της καλής γειτονίας, του δικαίου και της ευθυδικίας», κατέληξε.
Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε πριν από το κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν - Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες τις ΗΠΑ να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει σε έναν σύμμαχο και να μην στηρίζει όσους επιβουλεύονται την Τουρκία.
Ο Ομέρ Τσελίκ ζήτησε «θετική ατζέντα» και με τις ΗΠΑ. «Έχουμε μια βαθιά και μακραίωνη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, οι τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε είναι πολύ περισσότεροι από τους τομείς της σύγκρουσης. Η Τουρκία έχει δείξει στο παρελθόν πόσο πολύτιμη σύμμαχος είναι.
Πρέπει να αρθεί η προστασία προς τη FETÖ, που ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία και έγινε αιτία να πεθάνουν πολλοί πολίτες μας. Το γεγονός ότι το πρόσωπο αυτό προστατεύεται είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα στους συμμάχους. Έχουν διαπραχθεί εγκλήματα στην Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου και η απόπειρα δολοφονίας του προέδρου μας.
Το PYD/YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο σύμμαχός μας δεν πρέπει να το υποστηρίζει. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ISIS και YPG. Εάν υποστηρίζετε μια τρομοκρατική οργάνωση για να πολεμήσετε μια άλλη... Πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πώς να παράξουμε κοινές αξίες και αρχές σχετικά με το μέλλον της Συρίας, της Μεσογείου και της Λιβύης.
Ξεκίνησε μία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν, αλλά ο κ. πρόεδρος γνωρίζει αρκετά την Τουρκία, από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος. Όσο ήταν αντιπρόεδρος, είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον πρόεδρό μας. Στη νέα περίοδο, θέλουμε να προχωρήσουμε με μία θετική ατζέντα με τις ΗΠΑ».
Συνεχίζεται η κατασκευή του αεροπλανοφόρου
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας βρήκε παράλληλα την ευκαιρία και εξήρε τα επιτεύγματα στον αμυντικό τομέα και τη διαφορά που δημιούργησε στο πεδίο της μάχης με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει.
Υπογράμμισε επίσης ότι η κατασκευή του τουρκικού αεροπλανοφόρου είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στον αμυντικό κλάδο. Υπάρχουν πολλές αναλύσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πώς η Τουρκία έχει αλλάξει τις μεθόδους πολέμου μέσω των ΙΗΑ και SİHA, και πώς έχει αποκτήσει υπεροχή, κάνοντας ακόμη και χώρες εναντίον της Τουρκίας να θέλουν να τα αποκτήσουν.
Η κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου της Τουρκίας το Αναντολού, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Θα είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας που διαθέτει χαρακτηριστικά αμφίβιου επιθετικού πλοίου.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θα διαθέτει πλατφόρμα για ΙΗΑ και SİHA στο κατάστρωμά του.
Εξασφαλίζει τη στρατηγική υπεροχή της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και στον Ειρηνικό.
Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για φυσικές καταστροφές. Θα διαθέτει χειρουργεία. Σχεδόν το 70% του εξοπλισμού του θα είναι εγχώριας παραγωγής. Θα ήθελα να δηλώσω ότι συνέβαλαν σχεδόν 200 εταιρείες στην κατασκευή του».
Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού - Πελώνη: Όλοι αξιολογούνται από τον πρωθυπουργό
Πελώνη: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 5:00
Βρετανία: Οριστικά εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα – Καμιά εξαίρεση για νησιά
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr