Διάσκεψη για Λιβύη: Δυσαρέσκεια Δένδια για αποκλεισμό Ελλάδας - Δικαιολογίες από Βερολίνο
Απέκλεισε η Γερμανία την Ελλάδα από τη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης - «Κεραυνοί» από Δένδια - Η δικαιολογία του Βερολίνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την εντονότατη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για το γεγονός πως για ακόμα μία φορά η χώρα δεν εκλήθη στη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference». Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη στάση της Γερμανίας υπογραμμίζοντας πως «η Γερμανία ακολουθεί μία εμμονική τακτική».
Το Βερολίνο δεν κάλεσε την Αθήνα στην επικείμενη διάσκεψη παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ανοίξει και πρεσβεία και προξενείο σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Λιβύη και ο Λίβυος ομόλογός του έχει επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη, σημείωσε πως επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει επίσημο διάβημα όμως, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελαρία.
«Η Ελλάδα έχει απευθείας επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Πάρα ταύτα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός πως η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μία τακτική, δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση. Αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω διαμηνύσει στον συνάδελφό μου. Νομίζω πως αυτό θα γίνει και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και σύντομα πρόκειται να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ε.Ε Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Η ελληνική διπλωματία θεωρεί πως η συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη δείχνει πως το Βερολίνο για ακόμα μία φορά δε θέλει να δυσαρεστήσει την Άγκυρα και δεν επιθυμεί η διάσκεψη να μετατραπεί σε πεδίο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Δένδιας προς Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ: Δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας
«Συζήτησα για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον Ειδικό Απεσταλμένο ΓΓ ΟΗΕ J.Kubis & εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας .
Η δικαιολογία του Βερολίνου
Από το Βερολίνο δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από το Βερολίνο για το ζήτημα αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο εάν υπάρξει επίσημη ερώτηση θα δοθεί και απάντηση. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα δεν έχει. Αυτό που προέχει είναι να φύγουν από τη χώρα τα στρατεύματα, και οι μισθοφόροι και οι Τούρκοι».
Η Ανγκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ζήτησε ανοιχτά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Χάικο Μαας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επομένως, νούμερο ένα ζήτημα της διάσκεψης της 23ης Ιουνίου για το Βερολίνο είναι η απόσυρση μισθοφόρων και στρατού από την Τουρκία. Επομένως, για το Βερολίνο θέση στο τραπέζι της διάσκεψης έχει η χώρα που παρανόμως έχει στρατό στη Λιβύη παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν έχει η Ελλάδα.
Δένδιας: «Δε θα συζητήσουμε με την Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων»
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».
Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. Το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων δεν θα το συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα το συζητήσουμε και με καμία άλλη χώρα. Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον, σημείωσε ο κ. Δένδιας».
Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού - Πελώνη: Όλοι αξιολογούνται από τον πρωθυπουργό
Βρετανία: Οριστικά εκτός «πράσινης λίστας» η Ελλάδα – Καμιά εξαίρεση για νησιά
Πελώνη: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 5:00
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr