Ανεξάρτητοι Έλληνες: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος... κόμματος
Το χρονικό ενός κόμματος το οποίο ξεπήδησε μέσα από τα social media, αλλά «στερεύει» από στελέχη - 33 βουλευτές το 2012, 7 το 2018...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά ┋
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) είναι ένα δεξιό ελληνικό πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 2012 και είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Πάνος Καμμένος.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη έβδομο κόμμα με 10 έδρες, παρά το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα μάλλον θα έμενε εκτός Βουλής. Ύστερα από συμφωνία, το κίνημα συμμετείχε ξανά στη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2019, όποτε και ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση. Κάπως έτσι, σε λίγες σειρές, συνοψίζεται η ιστορία αυτού του κόμματος. Αλήθεια, συνοψίζεται;
Ας κάνουμε, λοιπόν, μία πλήρη αναδρομή στην πορεία του κόμματος που ξεκίνησε το 2012 μέσω… διαδικτύου, πέτυχε ένα πολύ καλό ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου 2012 εκλέγοντας 33 βουλευτές και κατάφερε σήμερα η ΚΟ να είναι... τριμελής, αφού ο Πάνος Καμμένος μένει με δύο «πιστούς» βουλευτές του: τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με τη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, λίγους μήνες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, με απόφαση Σαμαρά. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από Έλληνες πολίτες με συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γαληνός, Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά, Μαρκόπουλος, Μελάς, Σταμάτης), εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι είχαν διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, καθώς και μια σειρά από στελέχη, με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δέκα βουλευτών, και να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.
2012-2015: Αντιπολίτευση
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προχώρησαν στην πολιτική συνεργασία με τα κινήματα της πλατείας Συντάγματος (κινήματα της λαϊκής εξέγερσης Μαΐου 2011 - Φεβρουαρίου 2012) και με τους Αντιμνημονιακούς Πολίτες του Νότη Μαριά. Επίσης, ανακοινώθηκε και συνεργασία και με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Στις εκλογές οι ΑΝ.ΕΛ. πέτυχαν ποσοστό 10,6% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Επειδή κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, ακολούθησαν άμεσα επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο, όπου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα πέρασε από τριγμούς, με μια σειρά από στελέχη να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Πάνου Καμμένου. Οι εντάσεις οδήγησαν στην αποχώρηση μιας σειράς προβεβλημένων στελεχών, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο τότε γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης, και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών τον Δεκέμβριο του 2012. Αργότερα ίδρυσαν τη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση.
Τον Απρίλιο του 2013 διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1ο (Ιδρυτικό) Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τη συμμετοχή 1.700 περίπου συνέδρων. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί πρόεδρος του κόμματος ο Πάνος Καμμένος καθώς και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Επίσης ψηφίστηκε το καταστατικό και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.
Το 2014, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποδυναμώθηκε επιπλέον με τη διαγραφή ενός και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών, οι οποίοι επικαλέσθηκαν ιδεολογικές διαφορές. Το κόμμα ενισχύθηκε ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τη συνεργασία με την Πυρίκαυστο Ελλάδα του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛ. έπεσε στο 3,4% και υποχώρησαν στην 7η θέση, εκλέγοντας έναν μόνο ευρωβουλευτή, τον Νότη Μαριά. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα προκάλεσε την ανεξαρτητοποίηση άλλων δύο βουλευτών, ενώ δρομολογήθηκαν ενέργειες για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού συνασπισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις, όμως, της ηγετικής γραμμής συνέχισαν να υφίστανται, και τον Οκτώβριο, διεγράφη η προβεβλημένη βουλευτής Ραχήλ Μακρή, ενώ αποστασιοποιήθηκε και ο ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τον Νοέμβριο του 2014, πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Χαιρετισμό απηύθυναν, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Μπέπε Γκρίλο. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 κόμματα και κινήματα, με τα οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας «εθνικής-πατριωτικής-δημοκρατικής συμμαχίας» με σκοπό να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο σε επερχόμενες εκλογές. Επίσης, αποφασίστηκε ότι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψήφιζαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) προκειμένου να κηρυχθούν εκλογές. Όμως, παρά την ομόφωνη απόφαση για μη ψήφιση του ΠτΔ, λίγες μέρες μετά το συνέδριο ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Παναγιώτης Μελάς, επικαλούμενος της διαφωνία του με αυτή την επιλογή.
2015-σήμερα: Συγκυβέρνηση
Έπειτα από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την είσοδο του κόμματος στην επόμενη Βουλή αμφίβολη. Ενόψει των εκλογών οι ΑΝ.ΕΛ. συνεργάστηκαν και με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος καθώς και με στελέχη από τη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση, που προσχώρησαν στο κόμμα. Τελικά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή και να αυξήσουν το ποσοστό τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές, με ποσοστό 4,75% και επιτυγχάνοντας να εκλέξουν 13 βουλευτές.
Την επόμενη των εκλογών συμφωνήθηκε η συνεργασία με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να ορίζεται Υπουργός Άμυνας και το κόμμα να τοποθετεί επιπλέον την Έλενα Κουντουρά ως αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού καθώς και τρεις υφυπουργούς. Σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, προστέθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. ένας επιπλέον υφυπουργός.
Τον Ιούλιο του 2015, στο δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τάχθηκαν υπέρ του «ΟΧΙ». Με την απόφαση αυτή, ενώ αρχικά συμφώνησε, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε και στήριξε ο «ΝΑΙ» ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, ο οποίος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε και την έδρα του.
Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους προκλήθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπέστησαν μείωση στα ποσοστά τους, σχετικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Παρά τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν τους ΑΝ.ΕΛ. κάτω από το ποσοστό του 3%, κατάφεραν να εισέλθουν και πάλι στη Βουλή λαμβάνοντας την 7η θέση με 3,69% και 10 βουλευτές.
Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχημάτισαν κυβέρνηση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι περισσότεροι από υπουργούς που προέρχονταν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανέλαβαν το ίδιο χαρτοφυλάκιο που κατείχαν και στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον Νοέμβρη του 2016, η Έλενα Κουντουρά έγινε υπουργός και αυξήθηκε η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ., με δύο επιπλέον υφυπουργούς.
Λίγες ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το Συνέδριο επανεξέλεξε ομόφωνα τον Πάνο Καμμένο στην προεδρία του κόμματος, επικύρωσε τον διορισμό του Παναγιώτη Σγουρίδη στη θέση του Αντιπροέδρου και εξέλεξε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Επίσης, ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Καταστατικό και καθορίστηκε ο ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός.
Τον Ιούνιο του 2018 διεγράφη από το κόμμα ο βουλευτές Δημήτρης Καμμένος και ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γεώργιος Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων στελεχών, διαφωνώντας με τη συμφωνία για το Μακεδονικό ζήτημα που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Π.Γ.Δ.Μ.. Στις 13 Ιανουαρίου του 2019, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την Κυβέρνηση.
Πάντως, πιο αναλυτικά, οι μισοί βουλευτές του Καμμένου, από το 2012, έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.
Μιχάλης Γιαννάκης. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012, ενώ ήταν και γραμματέας του κόμματος. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, κατηγορώντας το κόμμα για «παρορμητισμό και προχειρότητα».
Γιάννης Δημαράς (Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών). Εξελέγη με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2012. Στις εκλογές του 2015, αποφάσισε πως το Άρμα θα κατέβαινε μόνο του στις εκλογές, κάτι όμως που δεν κατάφερε.
Βασίλης Καπερνάρος. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές του 2014. Κατηγόρησε το κόμμα του πως δεν τον στήριξε όσο χρειαζόταν και ανεξαρτητοποιήθηκε την ίδια χρονιά.
Γιώργος Νταβρής. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Διεγράφη όταν έλειψε -αδικαιολόγητα σύμφωνα με τον Π. Καμμένο- από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον Ιανουάριο του 2014. Είχε πάντως αντιδράσει έντονα στο «φλερτ» του κόμματος με τον άλλοτε ultra μνημονιακό, Νίκο Νικολόπουλο.
Μίκα Ιατρίδη. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Τον Ιούνιο του 2014 ανεξαρτητοποιείται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από το κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ.
Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Ανεξαρτητοποιήθηκε με κοινή δήλωση με τη Χρυσούλα Γιαταγάννα τον Μάρτιο του 2014.
Νότης Μαριάς. Εξελέγη βουλευτής τον Ιούνιο του 2012, ενώ είναι ο μοναδικός από το ψηφοδέλτιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που εκλέγεται στις Ευρωεκλογές του 2014. Ανεξαρτητοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, χωρίς καν να το ανακοινώσει, υπογράφοντας μια από τις ανακοινώσεις του, ως Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής.
Χρυσούλα Γιαταγάνα. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, χωρίς να αναφέρει τον λόγο στην κοινή δήλωση που υπέγραφε με τον Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο.
Ραχήλ Μακρή. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Η συνήθειά της να λύνει τις πολιτικές της διαφορές με δημόσια status στο Facebook, απέβη μοιραία για την πολιτική της καριέρα. Διαγράφηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά από ένα status κατά της Σταυρούλας Ξουλίδου, τον Οκτώβριο του 2014.
Παναγιώτης Μελάς. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Ο βουλευτής τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ανεξαρτητοποιήθηκε κατά τη διαδικασία εκλογής και προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.
Γιάννης Κουράκος. Εξελέγη τον Ιούνιο του 2012. Ήταν αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ανεξαρτητοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, καταγγέλλοντας πως πίσω από το κόμμα βρίσκεται ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Δημήτρης Καμμένος. Εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015. Άνοιξε μια σειρά βεντέτες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με μερικά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως ο Κωνσταντίνος Ζουράρις. Ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2018.
Νίκος Νικολόπουλος. Εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015 ως συνεργαζόμενος και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αναμενόταν να υπουργοποιηθεί, όμως κάποια ομοφοβικά του σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, απέτρεψαν τον Αλέξη Τσίπρα από το να τον επιλέξει. Οργισμένος με την εξέλιξη αυτή, σε νομοσχέδιο με δημοσιονομικά μέτρα ψήφισε «ναι» επί της αρχής όμως καταψήφισε μια σειρά από άρθρα. Ο Πάνος Καμμένος τον διέγραψε από τον ΚΟ των ΑΝΕΛ τον Οκτώβριο του 2015.
Κωστής Δαμαβολίτης. Εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015. Διαγράφηκε και παραιτήθηκε από βουλευτής τον Ιούλιο του 2015, καθώς τάχθηκε με το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Το 2016, εντάχθηκε στο κίνημα Άρδην του Γιώργου Καραμπελιά!
Χάρης Κάτανας. Εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015. Παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ τον Δεκέμβριο του 2016, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταστροφική για τη χώρα. Εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία.
Γιάννης Μανώλης. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ τον Δεκέμβριο του 2012, κατηγορώντας τον Πάνο Καμμένο πως έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια non paper με το οποίο δεχόταν να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας, με τον ίδιο υπουργό Άμυνας και έπειτα το αρνήθηκε.
Παύλος Κοντογιαννίδης. Ο γνωστός ηθοποιός εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μαζί με το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, το 2015.
Μαρίνος Ουζουνίδης. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον Σεπτέμβριο του 2015, κατηγορώντας το κόμμα ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Δημήτρης Σταμάτης. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε μαζί με τους Γιάννη Μανώλη και Χρήστο Ζώη τον Δεκέμβριο του 2012, ιδρύοντας νέο πολιτικό φορέα.
Νίκος Σμολοκτός. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με μια επιστολή στα ΜΜΕ, στην οποία χαρακτήριζε το πρώην κόμμα του «συστημικό» και «παρωδία».
Χρήστος Ζώης. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2012 μαζί με τους Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Μανώλη. Ο Χρήστος Ζώης, φέρεται μάλιστα να απέρριψε πρόταση του Πάνου Καμμένου για επιστροφή του στο κόμμα το 2014.
Ευγένιος Παπαδόπουλος. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Αποχώρησε τον Αύγουστο του 2015, έπειτα από σχετική απόφαση της τοπικής οργάνωσης των ΑΝΕΛ στην Πιερία.
Σταυρούλα Ξουλίδου. Εξελέγη τον Μάιο του 2012. Η βουλευτής δεν κατάφερε να καταθέσει έγκαιρα τα χαρτιά της για να είναι υποψήφια στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και έτσι βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να της είχε «τάξει» μια θέση στο υπουργείο Παιδείας μετεκλογική, θέση όμως που δεν πήρε ποτέ. Σταδιακά απομακρύνθηκε από το κόμμα, ενώ δε χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο.
Μανταλένα Παπαδοπούλου. Η άλλοτε επικεφαλής της νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και έπειτα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το κόμμα και συνολικά από την πολιτική ζωή, δηλώνοντας απογοητευμένη που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έριξαν την κυβέρνηση για το όνομα της πΓΔΜ.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ο Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης. Ο κ. Τοσουνίδης ανέφερε στο Kontra Channel ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ αποφάσισαν ομόφωνα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο Τέρενς Κουίκ εδώ και καιρό δεν μετείχε στις συνεδριάσεις των ΑΝΕΛ.
Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, «δώρο» χαρακτήρισε τη διαγραφή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνεί με τους ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως επανέλαβε, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση». Επίσης διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.
Ιδεολογία
Σύμφωνα με την Ιδρυτική διακήρυξή του οι βασικές αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:
Ο σεβασμός στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η κατάργηση του μνημονίου και η άρνηση του παράνομου χρέους.
Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και του έθνους-κράτους. Απορρίπτει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και την κατάργηση του Έθνους-Κράτους.
Η κατάργηση της ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά της Δημόσιας περιουσίας.
Η εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ και τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από τη Γερμανία αποζημιώσεων και των κατοχικών δανείων.
Η κατοχύρωση της ισονομίας, ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Πάνο Καμμένο, «το κόμμα ξεπερνάει τους διαχωρισμούς τού πολιτικού φάσματος Δεξιάς-Αριστεράς και δεν τοποθετείται στον άξονα αυτό, αλλά χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και πολυσυλλεκτικότητα». Δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, το κατατάσσουν στη Δεξιά ή την Ακροδεξιά, με βάση τις -κατά καιρούς- τοποθετήσεις του απέναντι σε διάφορα ζητήματα.
Πριν από λίγες ημέρες, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο λογότυπό τους, μια σύνθεση του ονόματος του κόμματος με μια κόκκινη γραμμή στα αριστερά.
Στο σχετικό βίντεο που συνόδευσε την παρουσίαση του νέου λογότυπου των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε: «Οι κόκκινες γραμμές είναι η περηφάνεια μας. Οι κόκκινες γραμμές γράφουν την ιστορία μας. Οι κόκκινες γραμμές τιμούν τους προγόνους μας. Οι κόκκινες γραμμές είναι η ανεξαρτησία και η δύναμή μας. Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τώρα, πιο αποφασισμένοι από ποτέ».
Σε κάθε περίπτωση, οι «είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες», όπως πάντα ήταν το σύνθημά τους, ήρθε η ώρα να φύγουν από τη συγκυβέρνηση. Και μπορεί ο υπουργός Άμυνας, με ένα στεφάνι στα Ίμια, να θέλησε να δώσει δραματικό τόνο στην παραίτησή του, αλλά αν δει κάποιος τα πράγματα ψύχραιμα, μόνο τέτοιος δεν θα είναι.
Με βάση τα όσα έχει πει ο ίδιος, θα μπορέσει να διατηρήσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα στη Βουλή, παρά τους 2 «αντάρτες» που θα διαγράψει (σ.σ. Κουντουρά, Κόκκαλη).
Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ παραμένουν ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα, αλλά ο κ. Καμμένος δεν τον διαγράφει επειδή προέρχεται από άλλο κόμμα, την Πυρίκαυστο Ελλάδα - όπως σημειώθηκε πιο πάνω! Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με φόντο τις εκλογές που πλησιάζουν, οπότε θεωρείται δεδομένο ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν μια σειρά πολιτικών εξελίξεων.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr