Πότε έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών - Ποιες οι πολιτικές εξελίξεις
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου στο Μαξίμου στις 10:30 το πρωί της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την κύρωση της συµφωνίας από τη Βουλή µετά την έγκριση των συνταγµατικών αλλαγών από την πΓ∆Μ.
Γκάζι πατάει το Μαξίµου για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και στην ελληνική Βουλή, µε την κυβέρνηση να εµφανίζεται αποφασισµένη -ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων- να προκαλέσει την ψηφοφορία σε άµεσο χρόνο. Πρακτικά, κατά τις πληροφορίες, η ψήφιση της συµφωνίας θα έρθει το συντοµότερο δυνατόν στο Κοινοβούλιο, ενδεχοµένως και την ερχόµενη εβδοµάδα, εφόσον η ρηµατική διακοίνωση από την πΓ∆Μ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Με αυτόν τον τρόπο δεν δηµιουργείται µεγάλο κενό ως προς τους πολιτικούς χρόνους και η κυβέρνηση λήγει το µείζον θέµα της κύρωσης της συµφωνίας πολύ σύντοµα, περιορίζοντας και τους κραδασµούς στη συγκυβέρνηση. Εφόσον ο κυβερνητικός εταίρος ανοίξει και πάλι ζητήµατα ή περιορίσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει χρήση του συνταγµατικού του δικαιώµατος για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίµου ανακουφίστηκε από την έγκριση των συνταγµατικών αλλαγών στην πΓ∆Μ και εξ αυτού του λόγου «υποβάθµισε» την προσπάθεια του κυβερνητικού εταίρου να «ροκανίσει» τον χρόνο, αναβάλλοντας τη συνάντησή του µε τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.
Τηλεφωνική επικοινωνία
Ο πρωθυπουργός, µε βάση τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, έδειξε πως ήθελε να διασφαλίσει την ολοκλήρωση των συνταγµατικών διαδικασιών στη γειτονική χώρα προτού προχωρήσει σε βεβιασµένες αποφάσεις. Την Παρασκευή αποδέχτηκε το αίτηµα Καµµένου να αναβληθεί το κρίσιµο ραντεβού τους και περιορίστηκε σε µια τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φαίνεται πως διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν τίθεται θέµα άρσης εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση παρά µόνο η διαφωνία των δύο κοµµάτων της συγκυβέρνησης για τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε σε αυτήν τη δήλωση του κ. Καµµένου και γιατί επιθυµεί ο τερµατισµός της κυβερνητικής συνεργασίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος και διότι ήταν ακόµη εν αναµονή των αποτελεσµάτων στην πΓ∆Μ.
Ανοιχτό ενδεχόμενο
Λεπτοµέρειες για το τηλεφώνηµα των δύο πολιτικών αρχηγών δεν δόθηκαν, ενδεχοµένως διότι, όπως επιµένουν οι πληροφορίες, το Μαξίµου δεν έχει λήξει το ζήτηµα για το πώς µπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία µε τους ΑΝΕΛ. Εξ αυτού του λόγου -εάν δεν έχει συµβεί ήδη- όλες οι πιθανότητες παραµένουν στο τραπέζι. ∆ηλαδή το ενδεχόµενο να αιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του θεωρείται ακόµη ανοιχτό. Κάποιοι πίστευαν µάλιστα ότι υπήρχαν σκέψεις ακόµη και για υποβολή αιτήµατος παροχής ψήφου εµπιστοσύνης τη ∆ευτέρα. Είναι γεγονός πως η νέα δήλωση Καµµένου προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέτει ζήτηµα εµπιστοσύνης ήταν πρακτικά αυτό που ζητούσε ο πρωθυπουργός από τον εταίρο του.
Οµως στην ενηµέρωση έχουν µείνει κάποια κενά ως προς το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες την προηγούµενη Παρασκευή. ∆ηλαδή, τι είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τη συµµετοχή του κόµµατός του στην κυβέρνηση; ∆ιευκρίνισε εάν θα αποσύρει τους υπουργούς του όπως επανελάµβανε τους τελευταίους µήνες; Επίσης, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν θα θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας στους βουλευτές του, ώστε όσοι επιθυµούν να ψηφίσουν υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών να το πράξουν ελεύθερα; Αυτά τα ερωτήµατα θα απαντηθούν προφανώς µέσα στις επόµενες ηµέρες και όσο πλησιάζουν οι ηµέρες για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Σηµειωτέον πως σε ορισµένα µέλη της κυβέρνησης αλλά και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η «προσδοκία» ο Αλέξης Τσίπρας να «τελειώσει» τη συνεργασία µε τον κ. Καµµένο την Παρασκευή που πέρασε. Η αναδίπλωση Καµµένου µπέρδεψε τα πράγµατα, καθώς ναι µεν είπε ότι δεν αίρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, αλλά ο λόγος για τον οποίο έχει προκαλέσει τόσο µεγάλη φασαρία τις τελευταίες ηµέρες, το «Μακεδονικό», όχι µόνο υπάρχει, αλλά είναι θέµα χρόνου να γίνει και πραγµατικότητα µε την κύρωση της ελληνικής Βουλής.
Γενικώς στην κυβέρνηση τις τελευταίες ηµέρες αναπτύχθηκαν δύο «σχολές». Η µία ήταν πως επειδή ο κόµπος έφτασε στο χτένι σε σχέση µε τις αντιδράσεις του κ. Καµµένου, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να επιδιώξει το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας. Η άλλη ήταν πως θα πρέπει ο όποιος «χωρισµός» να είναι τόσο ανώδυνος που να επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ακόµη και τον Οκτώβριο, εάν αυτό επιθυµεί πραγµατικά.
Όπως και να έχει, επιθυµία του Αλέξη Τσίπρα -και αυτό έγινε σαφές την Παρασκευή σε συνοµιλία µε τους συνεργάτες του- είναι να ολοκληρωθούν άµεσα οι διαδικασίες και στην ελληνική Βουλή περί το «Μακεδονικό», αφού προηγουµένως διαπιστωθεί ότι στην ΠΓ∆Μ έχουν διατηρηθεί όλα τα συµφωνηθέντα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr