«Με πειρατές δεν γίνεται διάλογος» - Άνω κάτω η Νέα Δημοκρατία από τη διαφωνία Σαμαρά
Λίγο πριν από την έναρξη των διευρευνητικών επαφών, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βάζει «φωτιά» στο κυβερνητικό στρατόπεδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Φωτιές άναψε στη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς καθώς τη στιγμή που ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο ίδιος λέει ένα «βροντερό» όχι στη προσφυγή στη Χάγη, θέση που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαφοροποίηση του κ. Σαμαράς προκαλεί ουσιαστικά πονοκέφαλο στον κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι ενδεχομένως να… συμπαρασύρει κι άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, διχάζοντας έτσι τη Νέα Δημοκρατία.
«Aυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει.Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας “συνυποσχετικό” με την Τουρκία. Δηλαδή να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας, όχι όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε...Δηλαδή να παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εμείς, με το “συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη “σφραγίδα”... του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!», επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην «Καθημερινή».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο η έναρξη όμως των “διερευνητικών” ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Προχωρά σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα σε βάρος μας. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα», τονίζει για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με πειρατές δεν κάνει διάλογο.
«Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικάμπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την Αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες, για τις οποίες, ευτυχώς, υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα. Και με αποφασιστικότητα, ώστε κανείς να μη θεωρεί "δεδομένο"ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, θέλει δεν θέλει», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr