Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Θα τεθούν όλα τα θέματα στις διερευνητικές επαφές
Η Τουρκία επιμένει σε μία ευρεία ατζέντα στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιστρέφοντας από τον Πακιστάν, μίλησε στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Σαμπάχ» και υποστήριξε ότι θα τεθούν όλα τα «διαφιλονικούμενα» θέματα με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.
«Θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών και θα ό,τι συζητήθηκε στις προηγούμενες 60 συναντήσεις, τα ίδια θα συζητηθούν και στην 61η. Εάν πουν "δεν θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά", τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες. Δεν είναι μόνο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Εάν προτείνουν μια ξεχωριστή συνάντηση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τότε θα πούμε "ναι ή όχι". Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αλλά αρχικώς δεν ήθελαν διερευνητικές επαφές. Τελευταία, είχαν έναν αέρα σαν να το ήθελαν. Κι αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς από την αρχή λέγαμε, "είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, θα μιλήσουμε για όλα τα θέματα". Στις διερευνητικές επαφές θα συζητηθούν όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις 21 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, θα είναι:
- Η προετοιμασία της επίσκεψης του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία
- Προετοιμασία της διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο
- Επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό
- Απελευθέρωση ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
- Επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης.
Το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, όπως διευκρίνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το μεταναστευτικό. «Αλλά αν θα ανοίξει ή όχι δεν οφείλεται σε εμάς. Το άνοιγμα πρέπει να χαλαρώσει τα κριτήρια. Το τρέχον μπλοκάρισμα είναι τα εμπόδια που δημιουργούνται για πολιτικούς λόγους», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Οι Ελληνοκύπριοι θα συμμετάσχουν μόνο αν έρθουν κι οι Τουρκοκύπριοι
Αναφορικά με το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ΕΕ δεν έχει απαντήσει ακόμη στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, που προτείνει η Άγκυρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν δεν συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι, τότε δεν θα επιτρέψουν ούτε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι παρούσα.
«Ο λόγος του δισταγμού της ΕΕ μπορεί να είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Δεδομένου ότι θέλαμε να επικρατήσει το δίκαιο με την Κύπρο, είπαμε να συμμετάσχουν και οι δύο ηγέτες. Αλλά εάν δεν αποδεχτείτε τους Τουρκοκύπριους, δεν θα επιτρέψουμε ούτε εμείς στην ελληνική πλευρά να συμμετάσχει. Αυτό θα το εξετάσουμε στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Στο συνέδριο, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την κατανομή των εσόδων. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη θέση του παρατηρητή», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αγία Σοφία
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ρωτήθηκε επίσης αν η ελληνική πλευρά επιδιώκει να φέρει στο τραπέζι και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα. «Στην αρχή, το ανέφεραν πολύ στις συναντήσεις της ΕΕ. Τώρα αυτό δεν υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι Ρώσοι ρωτούν περιστασιακά. Αλλά οι Ρώσοι έχουν ήδη πει, "Είναι δική σας επιλογή. Προτιμάμε να γίνεται συντήρηση, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, και ας είναι ανοιχτή στους επισκέπτες". Η αντιπροσωπεία της UNESCO ήρθε και θα έρθει ξανά. Δεν υπάρχει πρόβλημα, το γνωρίζουν ήδη αυτό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ιδιόχειρο γράμμα Μακρόν στον Ερντογάν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απέστειλε ιδιόχειρη επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία απαντά θετικά σε μία πρωτοβουλία βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
«Στην τελευταία μας συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Le Drian, συμφωνήσαμε να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος μας έστειλε μια επιστολή στον κ. Μακρόν για να τον συγχαρεί για τη νέα χρονιά. Και τότε οι Γάλλοι απάντησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε 4 τομείς και είπαμε ‘εντάξει’. Λάβαμε την επιστολή του Μακρόν πριν από δύο ημέρες, ήταν πολύ θετική. Τόνιζε την επιθυμία για ανάπτυξη των σχέσεων, καθώς και τη σημασία που αποδίδουν στην Τουρκία, όπως επίσης εξέφραζε την επιθυμία για μία συνομιλία του με τον πρόεδρό μας. Η ιδιόχειρη επιστολή ξεκινούσε με το "Αγαπητέ Ταγίπ" κι ο πρόεδρος μας απάντησε "Μετά χαράς να συνομιλήσουμε"».
Στον οδικό χάρτη με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, θα συμπεριληφθούν τα εξής θέματα:
- Διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο.
- Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
- Περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης.
- Συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης.
Συνεργασία και με διακυβέρνηση Μπάιντεν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Άγκυρας να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. «Είμαστε έτοιμοι. Δεν είμαστε προκατειλημμένοι. Αλλά παράλληλα γνωρίζουμε κι ό,τι έχει προηγηθεί. Υπάρχουν προβλήματα αλλά και ευκαιρίες στις σχέσεις μας. Αυτοί στη νέα κυβέρνηση είναι άνθρωποι με τους οποίους γνωριζόμαστε και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Δεν θα ήμασταν ρεαλιστές αν λέγαμε ότι «οι σχέσεις θα βελτιωθούν ξαφνικά» μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε τους ανθρώπους. Ετοιμάζουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των σχέσεών μας. Το πιο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις σχέσεις μας είναι η υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με τους S-400. Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε μία απόφαση για κυρώσεις πριν φύγει. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Εμείς πάντως θα ανανεώσουμε την πρότασή μας για μία ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Και τα προβλήματα και τα θετικά βήματα, που μπορούμε να κάνουμε, είναι επίσης σαφή. Νομίζω ότι η διαδικασία όσον αφορά τις σχέσεις μας θα είναι προβλέψιμη», δήλωσε.
Αναφορικά με το ερώτημα αν έχει γίνει ήδη κάποια επαφή με τον Μπάιντεν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι έγινε προσπάθεια από την Άγκυρα, αλλά ο νέος πρόεδρος έχει δώσει εντολή να μη συνομιλήσει με κανέναν ηγέτη έως ότου αναλάβει. Μάλιστα η απάντηση που δόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ήταν ότι «αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, θα επικοινωνήσει και με την Τουρκία».
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα επικοινωνήσει –σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου- με τον Τζο Μπάιντεν, αφού αναλάβει την εξουσία για να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει να συναντηθούν. «Αλλά ακόμη δεν ξέρω πού θα γίνει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr