Το Ποτάµι «κλειδώνει» τη Συµφωνία µε τα Σκόπια
Θετική θεωρείται η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το κουβάρι των εξελίξεων γύρω από την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και τα πιθανά εκλογικά σενάρια φαίνεται ότι κρατά στα χέρια του και αρχίζει να ξετυλίγει το Ποτάµι.
Η σαφώς θετική στάση της ηγεσίας του αλλά και βουλευτών του, όπως του Σπύρου ∆ανέλλη, που από την πρώτη στιγµή τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της συµφωνίας, εκτιµάται ότι σύντοµα θα µετατραπεί σε τελεσίδικο «ναι» – δίνοντας έτσι στην κυβερνητική παράταξη τη δυνατότητα να «κλειδώσει» το καθοριστικό βήµα και να ανάψει στη συνέχεια το «πράσινο φως» για τις ευρύτερες κινήσεις στο εκλογικό 2019.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ακόµη ανοίξει τα χαρτιά του. Αντιθέτως, περιγράφει όρους και προϋποθέσεις για τη στήριξη της «ιστορικής συµφωνίας». Ο ίδιος πάντως λέγεται ότι όταν κυρωθεί η συµφωνία από τη Βουλή της γειτονικής χώρας σκοπεύει να ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση του και να εξηγήσει -όχι µόνο στα στελέχη και τους βουλευτές του- ποια είναι τα κίνητρα για τη θετική ψήφο στις «Πρέσπες».
Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεοδωράκης κάθε άλλο παρά σκέφτεται το ενδεχόµενο να κάνει αυτό που αποφάσισε το Κίνηµα Αλλαγής, προκαλώντας την αποχώρηση προ µηνών του Ποταµιού από το νεοϊδρυθέν κόµµα της Κεντροαριστεράς. Εκτός λοιπόν από τον κ. Θεοδωράκη, άλλοι τρεις από τους συνολικά έξι βουλευτές του Ποταµιού εµφανίζονται ένα βήµα πριν λάβουν την απόφαση υπερψήφισης της συµφωνίας.
Τα τρία «ναι»
Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο ∆ανέλλη, ο οποίος επέµενε για τη λύση του «Μακεδονικού» από τη δεκαετία του ’90, για τον αντιπρόεδρο του Ποταµιού και στενό συνεργάτη του κ. Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, και το κορυφαίο στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος πάντως διατηρεί περισσότερο… γριφώδη στάση. Στην «αντίπερα όχθη» του Ποταµιού στέκονται οι άλλοι δύο βουλευτές, ο Γιώργος Αµυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Έχουν διαµηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουν τη συµφωνία και οι άσπονδοι πολιτικοί φίλοι τους σπεύδουν να υπογραµµίσουν ότι σηµαντικό ρόλο για τη χάραξη της «γραµµής» του «όχι» έπαιξε η γενικότερη σύµπλευση µε τις απόψεις της Νέας ∆ηµοκρατίας – άλλωστε πολλοί πια προβλέπουν ότι οι κ. Ψαριανός και Αµυράς θα στηρίξουν σθεναρά την άποψη µετεκλογικής συνεργασίας µε την Πειραιώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια αποκτά η πτυχή της υπόθεσης που αφορά στην υπενθύµιση από το Ποτάµι προς την κυβέρνηση του όρου που έθεσε εµµέσως πλην σαφώς ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον περασµένο Σεπτέµβρη. «Θυµίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ∆ΕΘ ότι, αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές» έγραψε συγκεκριµένα στον λογαριασµό του στο Τwitter ο κ. Τσιόδρας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταµιού ακούστηκε ότι µε αυτή την επισήµανση θέλησε να διαµηνύσει προς την κυβέρνηση ότι το Ποτάµι µπορεί να ψηφίσει τη συµφωνία, µε την «προϋπόθεση» όµως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αναγνωρίσει την ανάγκη άµεσης προσφυγής στις κάλπες. Στελέχη του Ποταµιού συµπλη-
ρώνουν δε ότι η επικαιροποίηση του όρου έγινε µετά τις «διαρκείς» δηλώσεις του Πάνου Καµµένου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν φτάσει στην ελληνική Βουλή η συµφωνία.
Υπέρ της συµφωνίας και µε τον ίδιο εν πολλοίς όρο τάσσεται δηµοσίως και ο αρχηγός της ∆ΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης δεν πρόκειται να αλλάξει στάση προκειµένου να ακολουθήσει τη «γραµµή» του ΚΙΝΑΛ και την πιθανή απόφαση της κυρίας Γεννηµατά να θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας. Ωστόσο ο κ. Θεοχαρόπουλος επιχειρεί να διατηρήσει µέχρι τέλους επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τα όργανα της ∆ΗΜΑΡ θα αποφασίσουν και υποστηρίζοντας ότι είναι µεν θετική συµφωνία αλλά έχουν ιδιαίτερη σηµασία και τα κείµενα των τροπολογιών που τη συνοδεύουν…
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr