Προκλήσεις για την κυβέρνηση: Πότε έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
Μεγάλες προκλήσεις βρίσκει µπροστά του το Μαξίµου στις αρχές της νέας χρονιάς, γνωρίζοντας ότι ακολουθεί ένα θερµό πολιτικά τρίµηνο κατά το οποίο πρέπει να ληφθούν κρίσιµες αποφάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση «βουτάει» στα βαθιά από τη ∆ευτέρα στρέφοντας την προσοχή της πρώτιστα στις εξελίξεις στη γειτονική ΠΓ∆Μ όπου ενδέχεται µάλιστα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις τροποποιήσεις στο σύνταγµά της και οι σχετικές ψηφοφορίες στο σκοπιανό κοινοβούλιο. Οπως και να έχει ωστόσο, ο Ζ. Ζάεφ έχει πει επανειληµµένως πως µέχρι τα µέσα του µήνα θα έχει τελειώσει µε το σκέλος των υποχρεώσεων που αφορούν τη δική του χώρα.
Οι εξελίξεις στην ΠΓ∆Μ όχι µόνο δεν αφήνουν αδιάφορη την ελληνική πλευρά, αντιθέτως τη σπρώχνουν στη λήψη αποφάσεων που σε πρώτη φάση σχετίζονται άµεσα µε τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συµφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να επείγεται να πάρει τις αποφάσεις του καθώς απαιτείται κι ένα εύλογο χρονικό διάστηµα ώστε να µελετηθούν οι αλλαγές στο σύνταγµα της γείτονος και να διαπιστωθεί εάν πραγµατικά συµβαδίζουν µε το πνεύµα του κειµένου της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Μέρκελ
Στο µεταξύ, περί τα τέλη της επόµενης εβδοµάδας έρχεται στην Αθήνα η Γερµανίδα καγκελάριος Μέρκελ για διήµερη επίσκεψη και συναντήσεις της τόσο µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας όσο και µε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελα Μέρκελ αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον δεδοµένου ότι συµπίπτει χρονικά µε τις τελικές διεργασίες στην ΠΓ∆Μ για την ολοκλήρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Ως γνωστόν το Βερολίνο έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του «Μακεδονικού», µάλιστα η καγκελάριος είχε επισκεφθεί τα Σκόπια πριν από το δηµοψήφισµα στη γειτονική χώρα, εποµένως θεωρείται βέβαιο ότι οι συζητήσεις µεταξύ των δύο πλευρών θα εστιαστούν και στο συγκεκριµένο θέµα.
Λογικά στο τραπέζι της συζήτησης θα υπάρξει αναφορά και στις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Ν∆ περί ανταλλαγµάτων (συντάξεις), καθώς εµµέσως πλην σαφώς αφορούν και την κυρία Μέρκελ όπως τουλάχιστον έχουν υπονοήσει στα social media στελέχη της Πειραιώς. Πάντως οπωσδήποτε κατά τις διαβουλεύσεις θα συζητηθούν τόσο το Μεταναστευτικό, ένα θέµα που έχει «αφαιρέσει» πολιτική ισχύ από την καγκελάριο, όπως επίσης και οι προοπτικές ενίσχυσης της ελληνικής οικονοµίας µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια.
Πρέσπες
Εφόσον αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα αναφορικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών στην ΠΓ∆Μ, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει µε τους συνεργάτες του όλα τα θέµατα που συνδέονται µε αυτήν και αφορούν τη δική µας χώρα. Κατά τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα φέρει τη Συµφωνία προς κύρωση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, διότι θέλει τον χρόνο της και επιθυµεί να ξεσκονίσει και τις συνταγµατικές αλλαγές στη γειτονική χώρα για να διαπιστώσει τη συµβατότητά τους µε το περιεχόµενό της. Πιθανότατα λοιπόν, το «Μακεδονικό» θα καταλήξει στο ελληνικό Κοινοβούλιο µετά τα µέσα Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί περί τα τέλη του µήνα ή αρχές Μαρτίου το αργότερο.
Εκ παραλλήλου ωστόσο η κυβέρνηση θα «τρέχει» και την κοινωνική της πολιτική επικεντρωµένη τουλάχιστον τον Ιανουάριο στην αύξηση του κατώτατου µισθού µε ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου. Ακόµη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του έχει υπονοήσει ότι το ποσό της αύξησης θα είναι γενναίο και θα γίνει απευθείας και όχι τµηµατικά, κάτι που επιτρέπει την εκτίµηση ότι µπορεί να προσεγγίζει και τα 50 ευρώ. Αµέσως µετά το Μαξίµου σχεδιάζει την προώθηση της ρύθµισης των 120 δόσεων και µάλιστα µε πρόβλεψη και για «κούρεµα» χρέους σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr