Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Να τηρηθούν τα συμφωνημένα
Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έστειλε ο Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Με αυτή τη φράση στα Λατινικά έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ ως το διακύβευμα της συζήτησης, εξηγώντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείου Ανάκαμψης. «Εκτιμώ η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες ΕΕ το συντομότερο δυνατό », υπογράμμισε.
Μακρόν: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αναφορικά με την Τουρκία»
«Θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία», τόνισε προσερχόμενος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή».
«Θα συζητήσουμε το θέμα της Τουρκίας για να δούμε πώς θα μπορέσουμε από κοινού να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να προστατεύσουμε τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Για την Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκτίμησαν ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε θετικά την κατάσταση, δεν έχουν γίνει βήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Η εκτίμηση είναι λοιπόν ότι η κατάσταση δεν είναι θετική και πρέπει να τη διαχειριστούμε», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με δύο απουσίες. Ο Εσθονός και ο Κροάτης Πρωθυπουργός δεν μπορούν να παρευρεθούν λόγω κορονοϊού και τους εκπροσωπούν ο Λετονός και ο Σλοβένος αντίστοιχα.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr